VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
CHEMIE
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 20.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Zneužití jaderné energie
Název projektu: Škola a sport
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Jaderná energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 15.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
Jaderná Energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jaderná Elektrárna.
Uvolňování jaderné energie
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 05.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jaderná Energie Jaderná bomba. Byla poprvé vyvinuta ve Spojených státech v rámci vojenského projektu Manhattan.Spojených státechprojektu Manhattan Základní.
49. Jaderná fyzika I.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 10.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 02.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Fyzika mikrosvěta © Petr Špína, 2011 VY_32_INOVACE_B3 - 11 Fyzika mikrosvěta © Petr Špína, 2011

Dobrodružný příběh lidského bádání nad povahou hmoty Část pátá Ďáblovi učni

„Dokážeme vyrobit atomovou bombu?“ „A máme vůbec právo to udělat?“ „Co způsobí záření?“ „Existuje něco ještě ničivějšího?“

YouTube

lavinovitá štěpná reakce uvolnění vazebné energie žár tvrdé záření nadkritické množství lavinovitá štěpná reakce uvolnění vazebné energie žár tvrdé záření tlaková vlna YouTube Jaderný hřib nad Nagasaki 9. 8. 1945

1945 Robert Oppenheimer (1904 – 1967) sestrojil uranovou bombu. Použita 1945. Projekt Manhattan.

Jaderná (uranová, atomová) bomba Roznětka Trhavina Uran Princip funkce

1952 vodíkové bomba Edward Teller (1908 – 2003) Stanislaw Ulam (1909 – 1984)

„normální“ uranová bomba Roznětka „normální“ uranová bomba Vodíková bomba Vodík YouTube

Termonukleární fúze 4He 2H energie 3H n

Mohutnost výbuchu 1 kT (kilotuna) … výbuch o síle 1000 t trhaviny Little Boy (Hirošima) … 15 kT štěpná, uran Fat Man (Nagasaki) … 21 kT štěpná, plutonium Car–bomba (Novaja Zemlja) … 57 MT vodíková

„Špinavá bomba“ roznětka Radioaktivní odpad trhavina

Fotografie: Andrej Dmitrijevič Sacharov ( 1921 – 1989) Igor Vasiljevič Kučatov (1903 – 1960) Fotografie: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_IAEA.svg http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje16/text03.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ernest_Rutherford.jpg http://www.knowledgerush.com/kr/encyclopedia/Julius_Oppenheimer/ http://www.llnl.gov/pao/news/teller_edward/teller_edward/teller_photos/teller_photos2.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nagasakibomb.jpg http://www.moimarki.ru/stamps/years/index.php?stamp=1791 http://www.dtra.mil/press_resources/photo_library/CS/CS-2.cfm http://en.wikipedia.org/wiki/File:1991_CPA_6322_crop.jpg