Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Základní terminologie
Advertisements

Robotika a Roboti.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Natural Language Processing Prague Arabic Dependency Treebank Otakar Smrž koordinátor projektu Motivační přehled problémů, řešení a aplikací.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P1 Prof.Ing. Jana Tučková,CSc. Katedra teorie.
Úvod do umělé inteligence
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
Praktické aspekty využívání exaktních metod Pozice exaktních přístupů
Umělá inteligence. Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
AUTOMATIZACE - ÚVOD (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Systémy pro podporu managementu 2
Návrh a realizace autonomního robota Jan Čermák.
ARTIFICIAL INTELLIGENCE
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
1 Kognitivní inspirace třídění na základě závislostí atributů Jan Burian Eurfomise centrum – Kardio, Ústav informatiky AV ČR Článek je dostupný na WWW:
Získávání znalostí z medicínských textů Petr Kolesa EuroMISE Centrum.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Robotika a historie informatiky
SCI - FI.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Jazyky pro umělou inteligenci RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
ELIZA Josef Weizenbaum, 1966.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Dialogové systémy Reflektují v maximální míře požadavek na snadné ovládání počítačových systémů Rozšiřují možnosti využívání počítačových systémů i pro.
1. Mír na zemi daruj nám! Nezřekni se nás! Ať tvá láska drží s námi dnes a zítra zas: Jen ty sám, Bože, náš, jen ty sám, Bože, náš, lidský život v rukou.
Text mining – definice inteligentní analýza textu textový data mining
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Základní pojmy v automatizační technice
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
INFORMATIKA Historie pc.
Pogamut2 Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze 11/2008 Platforma pro výzkum, vývoj a vzdělávání.
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Business Inteligence – úvod
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Metody strojového učení
Vědní obory zabývající se informacemi
VIKMA05 Organizace znalostí
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Umělá inteligence a autorské právo z pohledu práva na svobodu projevu
Transkript prezentace:

Umělá inteligence Robin Horniak

Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje projevovat se takovým chováním, které by v případě člověka vykazovalo potřebu inteligence. Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje projevovat se takovým chováním, které by v případě člověka vykazovalo potřebu inteligence.

Slabá a silná UI Slabá UI dokáže projít Turingovým testem, tj. vykazuje inteligentní chování. Slabá UI dokáže projít Turingovým testem, tj. vykazuje inteligentní chování. Turingovým testem Turingovým testem Silná UI disponuje chápáním takovým jakým disponuje lidská mysl. Díky argumentu čínského pokoje není Turingův test postačující pro určení silné UI. Silná UI disponuje chápáním takovým jakým disponuje lidská mysl. Díky argumentu čínského pokoje není Turingův test postačující pro určení silné UI. argumentu čínského pokoje argumentu čínského pokoje

Podoblasti UI Počítačové vidění Počítačové vidění Expertní systémy Expertní systémy Genetické programování a algoritmy Genetické programování a algoritmy Reprezentace znalostí Reprezentace znalostí Strojové učení a plánování Strojové učení a plánování Neuronové sítě Neuronové sítě Zpracování přirozeného jazyka Zpracování přirozeného jazyka Robotika Robotika Umělý život Umělý život Umělé bytí Umělé bytí Distribuovaná UI Distribuovaná UI Inteligence roje,multiagentní systémy Inteligence roje,multiagentní systémy

Genetické programování a algoritmy První experimenty První experimenty Stephen F. SmithStephen F. Smith Stephen F. Smith Nichael L. CramerNichael L. Cramer Nichael L. Cramer „Průkopník“ „Průkopník“ John R. KozaJohn R. Koza – 1992 John R. Koza Klasický algoritmus – Inicializace,začátek cyklu,konec cyklu,konec algoritmu. Klasický algoritmus – Inicializace,začátek cyklu,konec cyklu,konec algoritmu.

Zpracování přirozeného jazyka a) Natural language processing, NLP, též počítačová lingvistika neboli computational linguistics Natural language processing, NLP, též počítačová lingvistika neboli computational linguistics obor na pomezí lingvistiky, informatiky (umělé inteligence), popř. též akustiky a dalších. obor na pomezí lingvistiky, informatiky (umělé inteligence), popř. též akustiky a dalších.lingvistikyinformatikyumělé inteligenceakustikylingvistikyinformatikyumělé inteligenceakustiky Zkoumá problémy analýzy či generování textů nebo mluveného slova, které vyžadují určitou (ne absolutní) míru porozumění přirozenému jazyku strojem. Zkoumá problémy analýzy či generování textů nebo mluveného slova, které vyžadují určitou (ne absolutní) míru porozumění přirozenému jazyku strojem.

Zpracování přirozeného jazyka b) Syntéza řeči Syntéza řeči Syntéza řeči Syntéza řeči Rozpoznávání řeči Rozpoznávání řeči Rozpoznávání řeči Rozpoznávání řeči Generování přirozeného jazyka Generování přirozeného jazyka Generování přirozeného jazyka Generování přirozeného jazyka Strojový překlad Strojový překlad Strojový překlad Strojový překlad Odpovídání na otázky Odpovídání na otázky Odpovídání na otázky Odpovídání na otázky Získávání informací Získávání informací Získávání informací Získávání informací Extrakce informací Extrakce informací Extrakce informací Extrakce informací Korektura textu Korektura textu Korektura textu Korektura textu Výtah z textu Výtah z textu Výtah z textu Výtah z textu

NLP-Rozpoznávání řeči – ČR Kreslící systém VoiceCAD (1994) Kreslící systém VoiceCAD (1994) Hlasový diktát do PC(2003/2004) Hlasový diktát do PC(2003/2004) MyVoice-ovládání PC (2005) MyVoice-ovládání PC (2005)

Umělý život Hrají si lidé na Pána Boha, nebo napodobují přírodu? Hrají si lidé na Pána Boha, nebo napodobují přírodu? Nová zbraň pro teroristy? Nová zbraň pro teroristy?

Umělé bytí je pojem vyjadřují strojovou inteligenci, která přesáhla existujíci infrastruktu, na rozdíl od záměrného navržení a sestrojení za tímto účelem je pojem vyjadřují strojovou inteligenci, která přesáhla existujíci infrastruktu, na rozdíl od záměrného navržení a sestrojení za tímto účelem

Multiagentní systemy princip princip

Roje O co jde? O co jde?

Závěr co na to Isaac Asimov? Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Zdroje