Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Bezpečné potraviny na českém trhu
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Potravinová politika.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Bezpečnost potravin v ČR
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Systém managementu jakosti QMS
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Proces řízení rizik.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
HACCP.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Regionální potravina a novinky v legislativě
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Sociální zabezpečení v EU
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ekonomika malých a středních podniků
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Základy potravinové politiky Zajištění vysoké úrovně ochrany – bezpečné a zdravé potraviny, ochrana zdraví a zájmů spotřebitele Integrovaný přístup od vidlí po vidličku Analýza rizika Sledovatelnost Transparentnost Princip předběžné opatrnosti

Analýza rizika Nástroj pro stanovení účinných, přiměřených a cílených opatření k ochraně zdraví Tři vzájemně propojené složky:  Hodnocení rizika  Řízení rizika  Komunikace o riziku Riziko = míra pravděpodobnosti nepříznivého účinku na zdraví a závažnosti tohoto účinku, vyplývající z existence určitého nebezpečí Nebezpečí = biologické, chemické nebo fyzikální činitele v potravinách nebo krmivech nebo stav potravin nebo krmiv, které mohou mít nepříznivý účinek na zdraví

Hodnocení rizika vědecky podložený proces skládající se z: identifikace nebezpečí, popisu nebezpečí, odhadu expozice a charakterizace rizika Evropský úřad pro bezpečnost potravin Vědecké výbory

Řízení rizika proces odlišný od hodnocení rizika, při němž se zvažují strategické alternativy a současně se vedou konzultace se zúčastněnými osobami, bere se v úvahu hodnocení rizika a další oprávněné faktory a v případě potřeby se volí vhodná preventivní a kontrolní opatření Legislativa - Mze, MZ, MŽP Kontrola - SZPI, OOVZ, SVS, ÚKZÚZ, SRS ments/mapa.html ments/mapa.html

RASFF – systém rychlého varování pro potraviny a krmiva síť pro oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny nebo krmiva Členové sítě: členské státy EU (národní kontaktní místa) (+ESVO), EFSA, Evropská komise Druhy oznámení: varování, informace, novinka _VCASNE_VYMENY_INFORMACI_PRO_POTRAVINY_A_KRMI VA_(RASFF)_V_CESKE_REPUBLICE_ZA_ROK_2006.pdf _VCASNE_VYMENY_INFORMACI_PRO_POTRAVINY_A_KRMI VA_(RASFF)_V_CESKE_REPUBLICE_ZA_ROK_2006.pdf

Komunikace o riziku interaktivní výměna informací a stanovisek v průběhu celého procesu analýzy rizika, které se týkají nebezpečí a rizik, faktorů souvisejících s rizikem a vnímáním rizika, mezi těmi, kdo provádějí hodnocení a řízení rizika, mezi spotřebiteli, potravinářskými a krmivářskými podniky, akademickou obcí a dalšími zúčastněnými osobami; zahrnuje rovněž vysvětlení výsledků hodnocení rizika a důvodů pro rozhodnutí v rámci řízení rizika

Dokumenty „potravinové politiky“ Koncepce potravinářství ČR Strategie bezpečnosti potravin ČR Bílá kniha o bezpečnosti potravin Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 – General Food Law A další……

Koncepce potravinářství ČR Pro období 2004 – 2013 Konkurenceschopnost Bezpečnost potravin Zajištění potravin v dostatečném sortimentu a množství Zdravá výživa a ovlivňování spotřebitelů Ochrana životního prostředí – IPPC, BAT Úzká vazba na agrární politiku

Strategie bezpečnosti potravin Cíl: trvale udržitelná produkce kvalitních, zdravotně nezávadných a chutných potravin, které se prosadí na vnitřním trhu EU i ve třetích zemích, a zajištění ochrany zdraví a bezpečnosti spotřebitele Nástroj pro zajištění bezpečnosti potravin v ČR – analýza rizika

Strategie bezpečnosti potravin - úkoly pro období Koordinace práce vědeckých výborů Zvýšení vhodných kapacit pro hodnocení zdravotních rizik Prosazení přijetí REACH Koordinace činnosti kontrolních orgánů Zajištění jednotné aplikace hygienického balíčku Lepší přístup k právním předpisům Zohlednění hrozby bioterorismu Zaměření se na oblast složení a označování potravin Posilování vzájemné komunikace Podpora profesního vzdělávání Zvyšovat informovanost spotřebitele

Ekologické zemědělství a biopotraviny Co je to ekologické zemědělství? Spotřebitelé a biopotraviny Výhody alni_stav_EZ.pdf alni_stav_EZ.pdf

Geneticky modifikované organismy a produkty Výhody versus rizika Princip předběžné opatrnosti versus přístup USA Povolovací postup gy/authorisation/public_comments_en.ht m gy/authorisation/public_comments_en.ht m

Označování potravin Marketingový komunikační nástroj ?win-win stav pro provozovatele i spotřebitele? Práce na nové právní úpravě - racionalizace a zjednodušení Strategickým cílem je vše zahrnující přístup k označování, který bude: ◦ poskytovat spotřebitelům nezbytné informace, které jim umožní učinit zdravé, bezpečné a udržitelné výběry, ◦ vytvářet pozitivní konkurenceschopné tržní prostředí, kde dynamičtí, výkonní, inovativní provozovatelé mohou plně využívat potenciál označování k prodeji svých výrobků, ◦ konzistentní, obsažný a transparentní, ◦ vytvářet společný rámec a pravidle k eliminaci překážek při volném oběhu zboží.