Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Firma a jejich cíle.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Agregátní poptávka a nabídka
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Daňová teorie a politika
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
SUBURBANIZACE.
Přednáška č. 9 Bytová politika.
Teorie optimální velikosti města
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2006.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Regionální politika EU v období
Hospodaření obcí v roce 2016
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2007

Struktura tématu 1. Bydlení a jeho význam pro člověka 2. Specifika trhu s byty a role státu v bytové politice 3. Modely bytové politiky 4. Členění nástrojů bytové politiky 5. Sociální bydlení 6. Příspěvek na bydlení 7. Ostatní nástroje bytové politiky 8. Bytová politika v ČR a její aktuální problémy

AD1) Bydlení a jeho význam pro člověka Funkce bydlení pro jedince/rodinu Ochrana před nepříznivými vlivy prostředí Ochrana před nepříznivými vlivy prostředí Soukromí Soukromí Prostor pro rodinný a sexuální život Prostor pro rodinný a sexuální život Prostor pro odpočinek a trávení volného času Prostor pro odpočinek a trávení volného času Jistota a bezpečí Jistota a bezpečí Další reprodukční funkce rodin Další reprodukční funkce rodin

Bydlení je akcentováno ve třech oblastech Sociální akcent bydlení (prostorová dimenze sociální exkluze) Politický akcent bydlení (teorie středního voliče) Ekonomický akcent bydlení (multiplikační efekt bydlení)

AD2) Specifika trhu s byty Dlouhodobá spotřeba Dlouhodobá spotřeba Vysoké pořizovací náklady, rostoucí náklady na bydlení v čase Vysoké pořizovací náklady, rostoucí náklady na bydlení v čase Setrvačnost, neměnnost způsobu bydlení v čase Setrvačnost, neměnnost způsobu bydlení v čase Nízká pružnost nabídky bydlení Nízká pružnost nabídky bydlení Segmentace trhu s byty Segmentace trhu s byty

AD3) Modely bytové politiky 1.Liberální model 2.Korporativní model (model bytového družstevnictví) 3.Univerzalistický model (krajní varianta = státně dirigistický model)

Ad 4) Členění nástrojů bytové politiky Dle typu příjemců -Nástroje strany nabídky -Nástroje strany poptávky Dle formy -Legislativní nástroje -Finanční nástroje

AD 5) Sociální bydlení Specifický sektor nájemního bydlení, kterým se stát snaží zajistit všeobecnou rovnováhu na trhu s nájemním bydlení a umožnit potřebným skupinám důstojné a vyhovující bydlení Specifický sektor nájemního bydlení, kterým se stát snaží zajistit všeobecnou rovnováhu na trhu s nájemním bydlení a umožnit potřebným skupinám důstojné a vyhovující bydlení V ČR není sektor sociálního bydlení dostatečně legislativně ukotven a rozvinut V ČR není sektor sociálního bydlení dostatečně legislativně ukotven a rozvinut Nejde o nad- ale ani sub-standard Nejde o nad- ale ani sub-standard

Sociální bydlení Otázky: Jak širokým vrstvám? Jak širokým vrstvám? Jak vysoké regulované nájemné? Jak vysoké regulované nájemné? Z čeho financován? Z čeho financován? Za jakých podmínek poskytován? Za jakých podmínek poskytován?

Sociální bydlení – výhody jeho výstavby Volný trh vede k monopolu – monopolní postavení vede k tlakům na zvyšování nájemného a záměrnému snižování nabídky bytů, cílem je zisk monopolního poskytovatele (pro sociálně slabé musí bytovou otázku řešit stát) Volný trh vede k monopolu – monopolní postavení vede k tlakům na zvyšování nájemného a záměrnému snižování nabídky bytů, cílem je zisk monopolního poskytovatele (pro sociálně slabé musí bytovou otázku řešit stát) Stát má informace o potřebnosti sociálně slabých a má také možnost hromadnější výstavbu sociálních bytů zajistit s nižšími náklady (daruje pozemek) Stát má informace o potřebnosti sociálně slabých a má také možnost hromadnější výstavbu sociálních bytů zajistit s nižšími náklady (daruje pozemek) Nabídka bytů je nepružná, její vyrovnání s poptávkou je v krátkém časovém horizontu nemožné, přizpůsobuje se spíš cena (soukromí investoři mají tendenci realizovat tzv. „zisk z nedostatku bytů“, stát takovou tendenci nemá) Nabídka bytů je nepružná, její vyrovnání s poptávkou je v krátkém časovém horizontu nemožné, přizpůsobuje se spíš cena (soukromí investoři mají tendenci realizovat tzv. „zisk z nedostatku bytů“, stát takovou tendenci nemá) Soukromý kapitál investuje do kvalitnějších bytů pro vyšší příjmové skupiny, nižší sociální vrstvy tak opět musí zaopatřit stát. Soukromý kapitál investuje do kvalitnějších bytů pro vyšší příjmové skupiny, nižší sociální vrstvy tak opět musí zaopatřit stát.

Sociální bydlení – nevýhody jeho výstavby Alokace bytů je neefektivní – stát nemůže mít dostatek kvalitních informací k tomu, aby efektivně rozmisťoval byty podle potřeb příjemců Alokace bytů je neefektivní – stát nemůže mít dostatek kvalitních informací k tomu, aby efektivně rozmisťoval byty podle potřeb příjemců Produkce bytů je neefektivní – náklady na výstavbu sociálních bytů jsou v důsledku chybějící konkurence vyšší než v případě působení volného trhu Produkce bytů je neefektivní – náklady na výstavbu sociálních bytů jsou v důsledku chybějící konkurence vyšší než v případě působení volného trhu Nižší netržní nájemné = nižší sociální mobilita (lidé mají tendenci zůstávat v sociálních bytech i poté, co je už nepotřebují – mladé rodiny jsou nuceny žít v nevyhovujících malých bytech, zatímco domácnosti důchodců bydlí v rozsáhlých bytech i poté, co jejich děti domácnost opustily) Nižší netržní nájemné = nižší sociální mobilita (lidé mají tendenci zůstávat v sociálních bytech i poté, co je už nepotřebují – mladé rodiny jsou nuceny žít v nevyhovujících malých bytech, zatímco domácnosti důchodců bydlí v rozsáhlých bytech i poté, co jejich děti domácnost opustily) Nebezpečí zneužití pro politické účely – hrozí riziko, že sociální byty mohou být státními úředníky rozdělovány mezi „důležité voliče“, nikoliv sociálně potřebné Nebezpečí zneužití pro politické účely – hrozí riziko, že sociální byty mohou být státními úředníky rozdělovány mezi „důležité voliče“, nikoliv sociálně potřebné Vytěsňování soukromých investic veřejnými – stát investuje tam, jam by jinak investovali soukromníci, což vede k inflačním tlakům a následně k „mrhání“ penězi daňových poplatníků. Vytěsňování soukromých investic veřejnými – stát investuje tam, jam by jinak investovali soukromníci, což vede k inflačním tlakům a následně k „mrhání“ penězi daňových poplatníků.

Příspěvek na bydlení Dávka, kterou se stát snaží zvýšit příjmy vybraných cílových sociálních skupin a tím jim pomoci dosáhnout na možnosti přiměřeného bydlení Dávka, kterou se stát snaží zvýšit příjmy vybraných cílových sociálních skupin a tím jim pomoci dosáhnout na možnosti přiměřeného bydlení Postupně vytlačuje „sociální bydlení“ Postupně vytlačuje „sociální bydlení“

Příspěvek na bydlení – výhody jeho poskytování Efektivnější a operativnější Efektivnější a operativnější Stimuluje poptávku, tím i nabídku, tj. větší investice (zejména soukromé) na provoz a údržbu bytového fondu Stimuluje poptávku, tím i nabídku, tj. větší investice (zejména soukromé) na provoz a údržbu bytového fondu Adresný, cílený – je vyšší pravděpodobnost, že jej budou využívat sociálně potřební Adresný, cílený – je vyšší pravděpodobnost, že jej budou využívat sociálně potřební Stimuluje k vyhledání bydlení přiměřeného možnostem příjemců Stimuluje k vyhledání bydlení přiměřeného možnostem příjemců Přenosný, nenarušuje sociální mobilitu, posiluje mobilitu na pracovním trhu Přenosný, nenarušuje sociální mobilitu, posiluje mobilitu na pracovním trhu Flexibilní – umožňuje rychle reagovat na měnící se finanční a majetkovou situaci domácností Flexibilní – umožňuje rychle reagovat na měnící se finanční a majetkovou situaci domácností

Příspěvek na bydlení – nevýhody jeho poskytování Stimulace poptávky prostřednictvím tohoto příspěvku vede jednoznačně k růstu cen stávajícího bydlení Stimulace poptávky prostřednictvím tohoto příspěvku vede jednoznačně k růstu cen stávajícího bydlení Jeho zavedení a administrace vyvolává vysoké administrativní náklady Jeho zavedení a administrace vyvolává vysoké administrativní náklady Může mít protistimulační efekt – zvýšení příjmů domácností byť jen o jednu korunu může vést ke snížení příspěvku nebo k jeho odejmutí (past chudoby) Může mít protistimulační efekt – zvýšení příjmů domácností byť jen o jednu korunu může vést ke snížení příspěvku nebo k jeho odejmutí (past chudoby)

AD 7) Ostatní nástroje bytové politiky 1. Daňové úlevy 2. Podpora stavebního spoření 3. Podpora hypotéčních úvěrů

AD 8) Bytová politika v ČR a její aktuální problémy 1.Dostupnost bydlení 2.Kvalita bydlení 3.Sociální bydlení 4.Rozdělení kompetencí, administrace systému bytové politiky

Finanční dostupnost bydlení Peněžní příjmy a vydání průměrné domácnosti (měsíční průměry na osobu v Kč) Rok Čisté peněžní příjmy Čistá peněžní vydání z toho potraviny, nealko nápoje odívání, obuv bydlení bytové vybavení, zařízení dom. doprava a spoje volný čas stravovací, ubytovací služby Zdroj: ČSÚ, 2005

Fyzická dostupnost bydlení Ukazatel počtu bytů na 1000 obyvatel ve vybraných evropských zemích Zdroj: Housing statistics in the European Union ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko: www stránky národního statistického úřadu. In:Lux, M.: 2004, str.14

Regionální dostupnost bydlení Počet rozestavěných bytů v jednotlivých krajích (rozmezí ) KrajRok 1996rok 2002 Hl. m. Praha Středočeský Jihočeský Plzeňský Karlovarský Ústecký Liberecký Královéhradecký Pardubický Vysočina Jihomoravský Olomoucký Zlínský Moravskoslezský Zdroj: ČSÚ, 2005

Kvalita bydlení Srovnání vybraných kvalitativních ukazatelů bydlení v ČR a v sousedních zemích Česká republikaNěmeckoRakousko Počet bytů na 1000 obyvatel Užitná plocha bytu na m Obytná plocha bytu na m Počet osob v bytě 19912,82,22, ,62,2- Zdroj: ČSÚ, 2005

Kvalita bydlení Bytová výstavba v ČR (počet bytů v tisících) Dokončené 44,631,516,822,223,725,224,827,327,1 Zahájené 617,533,23532,932,42933,636,5 Rozestavěné (stav ke konci roku) 158,872,490,6103,2112,5118,8121,7129,6139,1 Zdroj: ČSÚ, 2005