Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Hnědé polévky Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 23. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák bude znát rozdělení vývarů – A,B,C. ostatní, příprava vývarů, příklad hnědých polévek…
Hnědé polévky Příprava vývaru A: Očištěné hovězí kosti (spaříme) a maso studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 4-5 hodin sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme. Příprava vývaru B: Očištěné telecí a vepřové kosti a maso studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 3 hodiny sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme. Příprava vývaru C: Očištěné drůbeží kosti (skelety, drůbky) nebo slepici studená voda sůl + celý pepř, nové koření, bobkový list vaříme táhnutím 1-3 hodiny sbíráme pěnu 30 minut před koncem přidáme omytou cibuli ve slupce a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) scedíme a dochutíme.
Ostatní vývary: Rybí vývar - Z ryb, vnitřností, hlav do st. vody sůl+koření+kořenová zelenina vaříme max. hodinu lze dochutit bílým vínem. Zvěřinový vývar - Z kostí (zprudka zapéct a opláchnout), méně kvalitních částí mas (srnčí, dančí, z bažantů), postup jako u „A“ včetně zeleniny, koření výraznější – divoké - celý pepř, nové koření, bob.list + tymián, jalovec. Zeleninový vývar- Kořenovou zeleninu, doplněnou cibulí se slupkou vkládáme do studené vody, sůl, pozvolna vaříme. Vaříme cca. 45 minut, hotový vývar scedíme. telecí vývar, vepřový vývar, houbový vývar, skopový vývar…
Příklad polévek z vývaru A Hovězí polévka s krupicovými noky; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Hovězí polévka s kapáním; Hovězí polévka s masem a nudlemi; Hovězí polévka se smaženým hráškem.
Příklad polévek z vývaru B Selská polévka; Bramborová polévka s houbami; Chřestová polévka; Rajčatová polévka; Kulajda; Zelná polévka se salámem; Frankfurtská polévka;
Příklad polévek z vývaru C Slepičí polévka s nudlemi; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Drůbeží krém se zeleninou; Bílá polévka z drůbeže; Slepičí vývar s domácími nudlemi; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě. -------------------------------------------------------------------------------------- Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
VY_32_INOVACE_TPP_517_pracovní_list_řešení Polévky z vývaru A označ modře. Polévky z vývaru B označ zeleně. Polévky z vývaru C označ hnědě. -------------------------------------------------------------------------------------- Selská polévka; Slepičí polévka s nudlemi; Hovězí polévka s kapáním; Chřestová polévka; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Hovězí polévka s krupicovými noky; Kuřecí vývar s masem a nudlemi; Frankfurtská polévka; Hovězí polévka s celestýnskými nudlemi; Slepičí vývar s masem a nudlemi; Zelná polévka se salámem; Bílá polévka z drůbeže; Hovězí polévka s játrovými knedlíčky; Rajčatová polévka; Kulajda; Kuřecí vývar se zeleninou a drobením;
Použité zdroje http://www.receptyonline.cz/rozdeleni-polevek--1395.html http://clanky.vareni.cz/polevky-a-vyvary/ Obrázky polévek - http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+b%C3%ADl%C3%BDch+pol%C3%A9vek&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=OhNGUZ6-JITbswaLxICwDA&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1366&bih=540