Finanční nástroje rozvoje podinvestovaných komunit a regionů : zkušenosti z UK a USA Community Development Finance Institutions Fakulta sociálních studií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Projekt CENTRAL EUROPE Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe (2011 – 2013)
FATCA – co nás čeká ze strany IRS
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE UNIT 35: Personal finance VOCABULARY.
Brno International Business School Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Ekonomicko-správní fakulta Masarykovy university v Brně TRIALOG (Brněnský institut rozvoje občanské společnosti)
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 04Číslo.
Umísťování investic a podnikatelských záměrů URBIS INVEST 25. dubna 2012 Ing. Martin Kešner vedoucí Oddělení umístění projektů CzechInvest.
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
BUSINESS VOCABULARY IN USE UNIT 35: Personal finance
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům koncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
Magisterský studijní program N 6208 Ekonomika a management Obor Management a marketing.
Sociální ekonomika PhDr. Jaroslava Šťastná, PhD. Předmět představuje studentům SOuhrnkoncept sociálního podnikání, jeho zásadní principy, včetně praktických.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
CONTERA, Urban Development Fund MS Regenerace brownfields v Moravskoslezsku JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas)
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Department of Politics and European Studies Palacky University in Olomouc Delokalizace, transformace a inovace lokální ekonomiky _____________________________________________________.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Kód vzdělávacího materiálu:
Vnější investiční plán EU
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Společensky odpovědné podnikání
Širší pojetí energetické soběstačnosti obce
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
DUM - Digitální Učební Materiál
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Souhrnné informace Kontaktní údaje: Jindřišská 889/17, Praha 1
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Finanční nástroje rozvoje podinvestovaných komunit a regionů : zkušenosti z UK a USA Community Development Finance Institutions Fakulta sociálních studií MU, Trast pro ekonomiku a společnost

Kontaktní informace: Dvořákova Brno Trast pro ekonomiku a společnost

Struktura semináře Community Development Finance Institutions – proč, co, komu a jak Případová studie – Wessex Reinvestment Trust Diskuse Trast pro ekonomiku a společnost

Community Development Finance Institutions (CDFIs) Finanční instituce komunitního rozvoje (UK, USA) nezávislé organizace poskytující finanční služby, především půjčky, a podporu firmám a soukromým osobám. Pomáhají lidem, kteří mají potíže získat finance z obvyklých zdrojů, jako jsou banky. Dva cíle: sociální a finanční výnosy = vytvářet příležitosti a prosperitu ve znevýhodněných komunitách. Trast pro ekonomiku a společnost

Na co poskytují CDFIs kapitál? Provozní kapitál Překlenovací půjčky Nákup nemovitostí a vybavení Počáteční kapitál pro rozjezd podnikání Business purchase Marketingové kampaně Osobní půjčky Opravy a úpravy soukromých domů Půjčky napomáhající vrátit se do práce Cenově dostupné bydlení … Poradenský servis Trast pro ekonomiku a společnost

Proč (seminář o) CDFIs? CDFIs: nové jméno pro starý koncept svépomocného úvěru (self-help credit) Finanční a sociální vyloučení Mikroúvěry (microfinance / microlending) Ekonomická deprivace / lokální rozvoj Sociální podnikání – sociální / etické investování Trast pro ekonomiku a společnost

Zdroje financí Mix veřejných a soukromých peněz USA: Community Development Finance Institutions Fund – součást Ministerstva financí USA. Od vzniku v roce 1995 alokoval 864 mil. USD. UK: Regionální rozvojové agentury ← The Phoenix Development Fund (zanikl). The Treasury’s Financial Inclusion Fund (zanikne 2011). Trast pro ekonomiku a společnost

Jak přilákat soukromé peníze? UK Community Investment Tax Relief (CITR) – úleva na dani z příjmu fyzické nebo právnické osoby Community Investment Tax Relief Account (CITRA) – spořící účet Charity Bank USA New Markets Tax Credit (NMTC) Program Bank Enterprise Award (BEA) Program Trast pro ekonomiku a společnost

Případová studie: Wessex Reinvestment Trust Group Reaguje na ekonomický úpadek venkovských oblastí JZ Anglie Funguje od roku 2003 Trast pro ekonomiku a společnost

Wessex Reinvestment Trust Skupina WRT Wessex Reinvestment Trust fundraising Wessex Reinvestment Society podnikatelské půjčky WRT Core Company půjčky na opravy a úpravy bydlení WRT Community Assets Society investování do majetku komunit Nové finanční mechanismy Trast pro ekonomiku a společnost

Zdroje informací A Model for Funding and Supporting CDFIs: Lessons from the United States. April New Economics Foundation. University of Salford Community Development Finance Association Coalition of CDFIs CFDIs Fund New Economics Foundation Trast pro ekonomiku a společnost

CDFIs v České republice? Trast pro ekonomiku a společnost

Děkuji za pozornost. Trast pro ekonomiku a společnost