Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Výroba vína.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Složitá a slavnostní menu
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Vinohradnictví a vinařství v ČR
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_471 31.10.2012 Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko Jméno autora: Ivana Prokešová Vytvořeno dne: 31.10.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora tématického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí se základními informacemi o vinařství v Maďarsku, na Slovensku.

Slovensko

Základní informace : Historie je podobná jako u nás Rozloha - 18.000 ha Produkce – 415 000 hl ……..80% bílá vína BO : RV, VZ, MT MO : FR, SV 6 vinohradských oblastí : Malokarpatská, Južnoslovenská, Nitrianská, Stredoslovenská Východoslovenská, Tokajská

Označení jakosti vín : Víno bez zemepisného označenia Víno se zemepisným označením Víno z chráněným označením povodu D.S.C. – Districtus Slovkia Controllatus Akostná vína s prívlastkom : Kabinetné víno 19°NM Neskorý sber 21°NM Výber z hrozna 23°NM Bobulový výber 26°NM Hrozienkový výber 28°NM Cibébový výber 27°NM Laďové víno 27°NM Slámové víno 27°NM

Dělení podle zbytkového cukru (podle chuti) Tichá vína : Suché 0 - 4g/l Polosuché 4 – 12g/l Polosladké 12 – 45g/l Sladké nad 45g/l Šumivá vína : Brut 0 – 15g/l Extra Dry 12 – 22g/l Sec 17 – 35g/l Demi sec 33 – 50 g/l Doux nad 50g/l

Tokajská oblast - nejmenší oblast Slovenska - základní odrůdy–Furmint,Lipovina,Muškát žlutý - další odrůdy – Zeta(FurmintxBuviérův hrozen)Tarcal (Lipovina x B.H.) Dělení tok.vín : akostné víno z Tokajské oblasti Tokajské odrodové víno Tokajské samorodné – suché a sladké (z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis) Tokaji Aszú – tokajský výběr – 3 putňový do 60g/ 4 putňový do 90g/l 5 putňový do 120g/l 6 putňový do 150g/l Esencia nad 450g/l Furmint

Speciality tokajských vín Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu Tokajský forditáš – vyrobené…….na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu  

Maďarsko

Základní informace: Celková rozloha : 69 000 ha vinic Produkce : produkce až 5 mil. hl vína Odrůdy : BO – Furmint,Irsai Oliver, Harslevelu,Tramini,Muskotály MO – Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos (Frankovka), Zweigelt, CS, CF, 22 vinařských oblastí (regionů)

Region PUSZTA = ALFOD Je nejmladší oblastí s největší souvislou rozlohou vinohradů Je zde pískové podloží Kraj se vyznačuje velmi horkými letními měsíci a hodně studenými zimami……….až – 60 °C Vyrábí se zde ¾ produkce vína

Region ÉGER Pěstují se zde především modré odrůdy EGRI BIKAVÉR – Býčí krev = cuvée odrůd Kékfrankos, CS a ME je to mladé víno se silnou tříslovinou a černočervenou barvou. Jméno dostalo v 16.století, kdy obránci pevnosti Éger se před bitvou posilnili právě tímto vínem a měli z toho červené vousy. Turkové se lekli, protože si mysleli, že pili krev mladých býčků. KADARKA – suché silné víno s plnou tříslovinou, na našem trhu se objevuje i sladká silná forma.

Egri Bikaver

Region Tokaj Nejstarší region v zemi, 700 km vzdálený od Prahy, rozloha je 5500 ha Je zde sopečná půda – vznikají zde světově proslulá bílá suchá i sladká vína - Tokajská vína. Rozmach je zaznamenám koncem 15.století, je to víno králů a císařů a je proslulejší než sladké francouzské víno Sauternes. Toto víno je oslavováno i v maďarské hymně. Základní odrůdy jsou Furmint, Harslevely a Zeta.

Region Tokaj

Dělení vín v Maďarsku: Asztali bor – stolní víno Minesegi bor – kvalitní víno Borkulonlegessege szlogazdasagának – kvalitní víno z určité oblasti Tokajské jakostní Tokajské samorodné - z hroznů, které byly pouze částečně napadeny botrytis Tokaji Aszú – tokajský výběr Tokajská vína - Száros – suché - Édes – sladké - Aszú 3 puttonyos do 60g/l - Aszú 4 puttonyos do 90g/l - Aszú 5 puttonyos do 120g/l - Aszú 6 puttonyos do 150g/l - Aszú Essencia (cca 8 puttonyos) nad 450g/l Tokajský mášláš – vyrobené alkoh.kvašením nalitého moštu nebo vína z Tok.oblasti na kvasničné kaly tok.samorodného nebo tokajs.výběru,dozrává nejméně 2 roky – rok v sudu Tokajský forditáš – vyrobené...na matolinové výlisky z cibéb, 2 roky – rok v sudu

Výroba tokajského vína: Tokajské Aszú se vyrábí unikátním dvoustupňovým procesem z bobulí napadených ušlechtilou plísní způsobující ve slupce mikroskopické prasklinky, kterými se pak z bobulí odpařuje voda, až v nich zůstane pouze koncentrovaná šťáva. Tato ušlechtilá plíseň se nedostavuje automaticky každý rok, pouze dva až třikrát za deset let. Scvrklé bobule se ručně sbírají přímo z visících hroznů ve vinohradu v rozmezí přibližně jednoho měsíce a dávají se do kádě, kde se lisováním mění na sladkou pastu. V přesně odměřeném množství - takzvané putýnce (puttynos, obsah 20 kg) se pak pasta přidává do sudu o objemu 136 litrů se základním vínem, v poměru 3 - 6 putýnek na sud, kde zraje po dobu minimálně tří let.

Úkoly: 1/ Kolik vinařských oblastí má Slovensko? 2/ Jaké je dělení slovenských vín podle zbytkového cukru? (chuti) 3/ Jaká je rozloha vinic na Slovensku? 4/ Jaká vína se na Slovensku především pěstují? 5/ Mají na Slovensku taky Ledové a Slámové víno? 6/ Existuje 7 a 8 putňové tokajské? 7/ Vyrábí na Slovensku taky Tokajské víno? 8/ Vyjmenuj nejznámější maďarské regiony a čím jsou známé? 9/ Co je Egri Bikaver? A proč má označeníBýčí krev? 10/ Od kterého století je známé a uznávané ve světě Tokajské víno?

Zdroje: Vlastní zdroje autora www.travelclub.cz www.mpochoutky.cz www.alga-vino.cz www.klubfotografu.cz www.cyklotranky.cz www.mundo.cz www.wikipedie.cz www.ovine.cz www.eshop.finet-vino.cz