TONUS (NAPĚTÍ) METRIE (DÉLKA) IZO (STEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÁ) DYNAMICKÁ IZO (STEJNÁ) STATICKÁ KONCENTRICKÁEXCENTRICKÁ IZOTONICKÉ ANIZOTONICKÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Fyziologické aspekty PA dětí
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Elektromotor a třífázový proud
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Dynamika rotačního pohybu
Korekce odchylek správného držení těla
MECHANIKA.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
SILOVÉ SCHOPNOSTI.
JEDNODUCHÉ STROJE.
Pohybová soustava-svaly 1
Biomechanika kosterního svalu
VY_32_INOVACE_07 - OTÁČIVÉ ÚČINKY SÍLY
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Otáčivé účinky síly.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Rychlost a měření rychlosti
Umělé horní končetiny © Pavel Šťastný.
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Tuhé těleso, moment síly
ZÁTĚŽOVÁ DIAGNOSTIKA LABORATORNÍ TESTY TERÉNNÍ TESTY DIAGNOSTIKA
Fyziologie sportovních disciplín
DYNAMOMETRIE.
DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
DYNAMOMETRIE SVALU S.Otáhal.
Fyziologie sportovních disciplín
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Bernaciková
Zátěžové testy anaerobních schopností Wingate test Výskoková ergometrie (kyslíkový dluh/kyslíkový deficit)
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_15 Moment síly. Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:15 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_19_ Otáčivé účinky síly Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Hřídele VY_32_INOVACE_31_ 621
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Mičkalová Petra Polívková Alena
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Závodní chůze: práce paží 1
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
KINEZIOLOGIE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Fyziologie sportovních disciplín
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Kinetická energie tuhého tělesa
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Fyziologie sportovních disciplín seminář Martina Novotná
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
MECHANIKA.
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
Transkript prezentace:

TONUS (NAPĚTÍ) METRIE (DÉLKA) IZO (STEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÁ) DYNAMICKÁ IZO (STEJNÁ) STATICKÁ KONCENTRICKÁEXCENTRICKÁ IZOTONICKÉ ANIZOTONICKÉ IZOMETRICKÁANIZOMETRICKÁ KONTRAKCE

DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.

Izometrická síla – Izometrická dynamometrie Izometrická síla je založena na izometrické svalové kontrakci, při níž roste svalové napětí Pro měření izometrické síly se užívají tyto přístroje: Jednoduché piezoelektrické tensometry (dříve mechanické) jsou pro měření síly malé svalové skupiny (pro ovládání 1 kloubu Složitější systémy jsou dynamometry - pro měření síly větších svalových skupin (více kloubů)

Interpretované hodnoty: maximální síla (Fmax; jednotka N) končetin a jejich diference pravo – levá maximální moment síly (Fmax * délka páky; jednotka Nm) umožňující porovnání maximálních silových výkonů s různou délkou pák (u různých osob) příp. strmost nárůstu síly do maxima v čase (silová křivka)

Izokinetická síla Izokinetická síla je schopnost dosáhnout maximálního silového výkonu v celém rozsahu pohybu při poměrně konstatní rychlosti. Izokinetická síla je založena na izokinetické svalové kontrakci, při níž jsou zapojeny větší skupiny svalů (včetně synergistů), musí být dodržena konstantní rychlost stahu, pohyb probíhá v celém rozsahu.

Izokinetický dynamometr ovládá a zajišťuje konstantní rychlost bez ohledu na napětí v kontrahovaných svalech umožňuje testování izokinetických svalových kontrakcí při různých rychlostech Rozlišují se 2 typy dynamometrů: Jeden typ udržuje konstantní rychlost otáčení kolem osy kloubu, používá se pro zatížení a testování pohybu v jednom velkém kloubu (rameno, loket, zápěstí, kyčel, koleno, hlezno). Druhý typ udržuje konstantní rychlost posunu části těla po přímce. Při tomto pohybu je zapojeno více svalových skupin a kloubů.

Hlavní interpretované hodnoty: Silový výkon (N), Kroutící moment a moment síly (Nm), úhlová rychlost (o..s-1), rychlost lineárního pohybu (m.s-1), výkon (W), práce (J)

Věková skupina (r) M U Ž IŽ E N Y praválevápraválevá xSDx x x Maximální síla stisku pravé a levé ruky (N) u průměrné populace (Seliger a Bartůněk, 1976 – in: Placheta a kol., 1999)