S OCIÁLNÍ PRÁCE JAKO DIMENZE SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ INTERVENCE SE ZAMĚŘENÍM NA ETOPEDII VIII. Hradecké dny sociální práce 7. – 8. října 2011 doc. PhDr. Věra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Zákon o sociálních službách
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Struktura poradenského procesu
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
Rodičovské kompetence a renesance výchovy
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
ohroženým domácím násilím
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha K OMORA S OCIÁLNÍCH P ODNIKŮ Kulatý stůlBrno
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Informované přístupy jako inkluzivní podpora
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
PŘECHOD Z INSTITUCIONÁLNÍ VÝCHOVY DO ŽIVOTA MEZIOBOROVÁ SPOLUPRÁCE
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Struktura poradenského procesu
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

S OCIÁLNÍ PRÁCE JAKO DIMENZE SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ INTERVENCE SE ZAMĚŘENÍM NA ETOPEDII VIII. Hradecké dny sociální práce 7. – 8. října 2011 doc. PhDr. Věra Vojtová, Ph.D. PdF MU,

P ERSPEKTIVA S P P K DÍTĚTI V RIZIKU V KONTEXTU INKLUZIVNÍCH PŘÍSTUPŮ Odlišnosti Znevýhodnění Riziko Potřeba Příležitost Odolnost Posilování Zvládání Omezuje kompetence

P ERSPEKTIVA WHO (ICF, 2001) K FENOMÉNU PORUCHY CHOVÁNÍ V KONTEXTU KVALITY ŽIVOTA biologické faktory nepředurčují vývoj chování v jasné a neměnné linii, jsou to kvalita sociálního prostředí, sociálních vztahů a individuální postoje, sebedůvěra a kompetence, které určují, zda se rizika v osobnostní rovině jedince rozvinou v poruchu chování Omezuje fungování

VÝZVY PRO MULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCI Multifaktoriální dimenze poruchy chování Bariéry ve fungování – kvalita života Dlouhodobé „pobyty“ dětí v ústavní výchově Absence zkušenosti – sociální učení Kvalita a příležitost profesní přípravy Nízká vzdělanost – zaměstnání

S PECIFIKA V M ULTIDISCIPLINÁRNÍ SPOLUPRÁCI individuáln í podpora a posilování kompetencí Facilitace společenské začlenění, ukotvení (kvalita života) vztah SP - Etopedie Sociální práce Specifické úkoly Specifické prostředky Cílová skupina Jedinec v riziku Poruchy chování Sociálního vyloučení

VÝZKUM – 4 ŠETŘENÍ 2009–2011 Cíl: analyzovat kvalitu začlenění a fungování mladých lidí po ukončení ústavní (ochranné) výchovy v běžném životě. Metody: analýza osobní dokumentace VÚM, strukturovaný rozhovor Respondenti: 58, z toho 5 chlapců, minimálně 5 let po ukončení ÚV Problémy: absence systematické evidence jedinců po ukončení ÚV v systému sociální práce.

BydleníPo odchodu z VÚMPo 3 letech Vlastní bydlení 111 Bydlení u rodičů 2912 Bydlení s příbuznými 26 U přítele 56 U kamarádů a kamarádek 04 Bydlení v podnájmu 03 Příležitostné přespávání, ulice 106 Ve výkonu trestu odnětí svobod 02 Azylový dům, CESOP 20 Celkem 49

B YDLENÍ BEZ ALTERNATIV „ radši bych byla bezdomovcem než jít domů“, Příklad dívky: od 14 let v ÚV, v 18 letech návrat do domu, který zdědila spolu s nevlastním bratrem, neviděla ho však od pěti let. Byl pro ni cizí člověk. Byla v domě nežádoucí a využívaná k domácím pracím a k hlídání bratrovy dcery. Raději odešla do azylového domu…

Sociální oporaPo odchodu z ÚV Rodina 26 Přátelé 7 Sociální kurátor 4 Zvládají bez pomoci 10 Zvládají bez pomoci s obtížemi 6 Nežijí a nechtějí 2 Celkem 55 Tady, když něco potřebuju, tak to za mě všechno vyřizujou, což jako doma nebudou, to budu muset sama. Samostatnýho života se spíš bojím. … Mám strach, jestli se uživím, mám strach, jestli budu mít, kde spát, co jíst, prostě jestli to bez těch osob tady zvládnu.“ : Pohled dítěte v ÚV „Asi by mi pomohla mama, druhá babička, tata nevlastní a tak rodina, ale od některých pomoc nechcu. Ani od taty vlastního. Poradit by mně mohla i mamka, ale hlavně bych chtěla pomoct od babičky a od přítele.“

Pracovní zapojeníPo odchodu z ÚV Pracují 30 Mateřská dovolená 2 Rekvalifikovali se 2 Práci nesehnali 10 Práci nehledali 10 Nelegální způsob obživy 2 Celkem 56 Nereálnost představ : „Budu chodit do práce. (…) Já? Kosmetičku, ale … tak na to asi nebudu mít no. Ale chtěla bych dělat kosmetičku nebo dělat u dětí, strašně mě prostě baví … prostě jako, že bych chtěla dělat u dětí, no. Ve školce nebo tak… …s mou školou budu dělat tak uklízečku leda, nebo skladníka nebo něco.“ Bariéry: Hledání práce – nejtěžší období Komunikace, pomalost, nálepkování

N ÁSLEDNÉ PORADENSKÉ CENTRUM Přechodné bydlení Opora profesního startu Krizová intervence Přechodný azyl Konzultace Práce Sociální stabilita Bydlení Místo Znalosti, Dovednosti Kompetence OpO Příležitost Provázení Poradenství

CodeMSM Identity code Title Special Needs of Pupils in the Context of the Framework Educational Programme for Elementary Education Research Institution Research Institution Masaryk University Masaryk University Place Place Faculty of Education, Masaryk University Main Researcher Main Researcher prof. PhDr. Marie Vítková, CSc. Period Period