Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
Metody oddělování složek směsí
Bezpečnost práce v chemii
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Změny skupenství látek (8. ročník)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Soutěžíme před testíkem
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Interaktivní test na změny skupenství látek
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Interaktivní třídění domovního odpadu.
Soutěžíme před testíkem
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Barvy a tvary logické řady
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Uváděj písmenem typ směsi
VY_32_INOVACE_C8-001 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL S PŘECHODEM
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obr. 2 – Tužka – fyzikální těleso Vysvětlení pojmů Těleso (též fyzikální těleso) hmotný předmět, který je složen z látek a můžeme jej kolem sebe pozorovat př.: židle, tiskárna, Měsíc, strom Látka různorodý „materiál“, z něhož jsou tvořena tělesa př.: dřevo, sklo, papír, hliník, kyslík Obr. 2 – Tužka – fyzikální těleso Obr. 3 – Zlato Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 1 V tabulce zabarvěte modře tělesa a červeně látky: Počítač Okno Plast Rádio Nůžky Dřevo Slunce Zlato Židle Květina Železo Kyslík Brýle Mosaz Sklo Květináč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Čím se liší látky? Látky se liší svými vlastnostmi Obr. 4 – Barvičky Látky se liší svými vlastnostmi barvou, tvarem nebo leskem skupenstvím vůní nebo zápachem hustotou nebo rozpustností teplotou varu nebo tání apod. Obr. 5 – Zápach Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 2 Roztřiď zmíněné látky dle skupenství: Voda Dřevo Cukr Rtuť Líh Pevné látky Kapalné látky Plynné látky Voda Dřevo Cukr Rtuť Líh Plast Kyslík Olej Dusík Sklo Oxid uhličitý Železo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Skupenské změny Pevná látka Kapalná látka Plynná látka Kapalná látka tání Pevná látka Kapalná látka Plynná látka Kapalná látka Plynná látka Pevná látka sublimace tuhnutí vypařování desublimace zkapalnění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 3/1 Označ správné odpovědi: 1) O jakou skupenskou změnu jde, když se mění voda v led? sublimace tání tuhnutí zkapalnění 2) O jakou skupenskou změnu jde, když se mění voda ve vodní páru? vypařování tání tuhnutí zkapalnění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 3/2 Označ správné odpovědi: 3) O jakou skupenskou změnu jde, když se pevný naftalen mění v plynný? desublimace tuhnutí sublimace zkapalnění 4) O jakou skupenskou změnu jde, když se vodní pára mění ve vodu? desublimace tuhnutí sublimace zkapalnění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úkol 3/3 Označ správné odpovědi: 5) O jakou skupenskou změnu jde, když se led mění ve vodu? desublimace tání tuhnutí zkapalnění 6) O jakou skupenskou změnu jde, když se z plynné látky stane látka pevná? desublimace tuhnutí sublimace zkapalnění Správné odpovědi: 1c, 2a, 3c, 4d, 5b, 6a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Teplota tání a tuhnutí Teplota tání: Teplota tuhnutí: teplota, při které se látka v pevném skupenství mění v látku kapalnou značíme ji Tt př.: teplota tání ledu za normálních podmínek = 0 oC Teplota tuhnutí: teplota, při které se kapalná látka mění v látku pevnou př.: teplota tuhnutí vody za normálních podmínek = 0 oC Obr. 6 – Voda a led Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pozorování a pokus Pozorování Pokus Vlastnosti látek zjišťujeme především pozorováním nebo pokusem. Pozorování základní postup, kterým poznáváme svět kolem sebe využíváme smyslů (zrak, sluch, čich aj.) Pokus cílevědomé zjišťování chování látek za předem stanovených podmínek Obr. 7 – Zrak (pozorování) Obr. 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje informací Obr. 1 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sun-soleil2.svg>. Obr. 2 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eagle_prismacolor_pencils.png>. Obr. 3 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gold-cat05c.jpg>. Obr. 4 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Color_mixture.gif>. Obr. 5 – Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smell_of_Tammany.png>. Obr. 6 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice.JPG>. Obr. 7 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:My_eye.jpg>. Obr. 8 – [cit. 2010–09–27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grignard_reaction_experiment_02.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.