Rodičovská svépomocná skupina: jedna z možností pomoci neklidným dětem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Rodina.
„Rodina na prahu 21.století“ Rodina na cestě změn a růstu Taťjana Horká – soukromá psychiatrička a psychoterapeutka pro děti, dorost a dospělé. Pracoviště.
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Výstupy z Úvodního semináře
PhDr.L.Trapková MUDr.V.Chvála
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Manželské problémy a sex
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Komunikace mezi generacemi
Rodinné prostředí žáka
o.s. ISIS: jediné sdružení v Olomouckém kraji specializované výhradně na pomoc náhradním rodinám dvacetiletá tradice:
Zdravá škola.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Rozvoj a vedení týmu.
Model transkulturní péče
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Východiska a zkušenosti z práce s rodičovskou skupinou při Klubu rodičů a přátel neklidných a hyperaktivních dětí.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Vymezení pojmů funkce rodiny
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
Pedagogická Psychologie
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Transkript prezentace:

Rodičovská svépomocná skupina: jedna z možností pomoci neklidným dětem Petra Škrdlíková – Lenka Lacinová

Východiska Působení na komunikaci a výchovu hyperaktivních dětí skrze práci s rodiči a učiteli. Jistý, informovaný, empatický rodič zvládne nesnáze s výchovou neklidného dítěte úspěšněji.

Východiska Informovanost učitelů napomůže lepšímu pochopení specifickým nesnázím dětí se syndromem ADHD nebo dětí s hyperaktivními prvky chování a tím pádem i úspěšnějšímu zvládání nesnadných situací ve škole.

Aktivity Klubu rodičů a přátel neklidných a hyperaktivních dětí Rodičovské skupiny Koordinace odborné pomoci, zprostředkování kontaktů na specialisty Individuální poradenství Semináře pro učitele

Aktivity Klubu rodičů a přátel neklidných a hyperaktivních dětí 2 Přednášková činnost pro laickou veřejnost Arteterapie pro děti Muzikoterapie pro děti Nácvik sociálních a emočních dovedností (paralelně pracují skupiny dětí a rodičů)

Přednášková činnost pro laickou veřejnost

Muzikoterapie pro děti

Nácvik sociálních a emočních dovedností

Rodičovská skupina: základní cíle Posílit u členů skupiny vědomí vlastních rodičovských kompetencí Objevit nebo obnovit zdroje rodičovství Poskytnout rodičům informace, které umožní rozeznat příčiny neklidu u dítěte a v rodině Nabídnout jiné vzorce interakce – nejen racionálně, ale i zážitkovým způsobem

Rodičovská skupina: základní cíle 2 Poskytnout prostor pro sdílení zkušeností a vzájemnou podporu rodičů s obdobnými potížemi s výchovou dětí A v neposlední řadě umožnit v náročném životě s hyperaktivním dítětem rodičům vytvořit si čas pro pravidelný odpočinek a relaxaci u čaje, kávy a sušenek 

Rodičovská skupina

Rodičovská skupina – základní údaje Frekvence setkávání: 1x za 14 dní Počet setkání: 7 Délka setkání: cca 3 – 4 hodiny Počet účastníků: max 10 Uzavřená skupina Po čase tzv. revival skupiny, setkání absolventů rodičovských skupin (po půl roce, roce opakovaně)

Vedení rodičovských skupin Jedná se o svépomocné skupiny rodičů, nikoliv o skupinovou psychoterapii Autentická osoba – matka hyperaktivního dítěte Psycholog – nikoliv v autoritativním postavení odborníka, ale opět důraz na autenticitu (psycholožka – matka) Pravidla skupiny – diskrétnost, mlčenlivost o dění na skupině (viz obecná pravidla skupinové práce)

S jakou zakázkou nejčastěji rodiče docházejí do skupiny? Nezvladatelné chování dítěte v rodině Problémy s chováním dítěte ve škole Potřeba konkrétních návodů pro výchovu hyperaktivního dítěte

Typický účastník rodičovské skupiny Žena – matka Středoškolsky, ale spíše vysokoškolsky vzdělaná Citlivá, jemná, empatická Křehčí tělesné konstituce Vyčerpaná

Typický účastník rodičovské skupiny 2 S velkými nároky na vlastní výkon Vysoce motivovaná S představou o fungování výchovy „po dobrém“ Obětující se pro dobro dítěte Většinou vychovávaná ve svém dětství přísně, chladně

Čeho chceme prací ve skupině dosáhnout? Pochopení souvislostí a možných příčin neklidu v rodině Sebereflexe Posílení sebevědomí a vlastní hodnoty

Čeho chceme prací ve skupině dosáhnout? 2 Zmenšení rozporu mezi nerealistickými představami o mateřství, dítěti a skutečností Přijetí vlastní nedokonalosti („dost dobrá matka“ nikoliv „dokonalá matka“)

Čeho chceme prací ve skupině dosáhnout? 3 Prohloubení empatie nejen k dítěti Přijetí rodičovské role (rodič jako velký a zodpovědný, dítě jako malé a vedené)

Témata jednotlivých setkání Proč vzniká neklid? Co to vlastně je hyperaktivita? Původní rodina – dětství – výchova – vztah k rodičům Partnerství, manželství (my jako rodiče, my jako manželé)

Témata jednotlivých setkání 2 O dítěti, jeho možnostech a limitech Vyjadřování negativních emocí Vyjadřování pozitivních emocí Systém rodiny (hierarchie, role, místo v rodině) Principy bezpodmínečného přijetí dítěte a stanovení hranic ve výchově

Původní rodina, vlastní dětství Já jako dítě – pozitiva a negativa vlastní výchovy Pochopení rodinné historie Přijetí nedokonalosti vlastních rodičů Identifikace přenášených či odmítaných vzorců chování ve výchově Práce s typickým problémem: „nikdy jako moje matka; nikdy jako můj otec!“

Manželství Manželský pár je základní jednotkou v rodině Manželství rodičů je pro děti zdrojem informací o světě, o řešení konfliktů, o zvládání krizí, o sounáležitosti, podpoře a empatii Rozdílnost muže a ženy v mnoha aspektech je pro výchovu a vývoj dětí důležitá (viz Chvála, Trapková – vývojové trajektorie synů a dcer ve vztahu k matkám a otcům; G. Corneau – Anatomie lásky)

Manželství 2 I po rozvodu a po hlubokém zranění partnerů je potřeba dítěti zachovat oba rodiče: Nejenom „nezatahovat“ dítě do boje mezi partnery, ale dokázat najít na bývalém manželském partnerovi stránky hodné oceňování a opravdu je před dítětem vyzdvihovat.

O dítěti, jeho možnostech a limitech Dědičnost a prostředí Temperament (koncept Thomase a Chessové – o obtížně a snadno vychovatelných dětech a pomalu se rozehřívajícím dítěti) O kompatibilitě temperamentu mezi rodičem a dítětem

O dítěti, jeho možnostech a limitech Co dítě určitě „nedělá schválně“… Omezení způsobená „postižením neklidem“ Něco z vývojové psychologie, na co dítě v daném věku má a na co rozhodně nemá

Vyjadřování negativních emocí Jak vyjadřujeme negativní emoce? Zvládání hněvu (zdroj R. Campbell) Zdroje negativních emocí v rodině s hyperaktivním dítětem Jak učit zvládat hněv děti O ambivalenci O legitimitě negativních emocí v mateřství a v životě vůbec

Vyjadřování pozitivních emocí Jak si vyjadřujeme v rodině náklonnost a lásku? Umíme si říct něco „pěkného“? Rozdíl mezi pochvalou za něco a vyjádřením bezpodmínečné lásky a přijetí Koncept 5 jazyků lásky (R. Campbell a G. Chapman)

Systém rodiny Pochopení hierarchie a rolí v rodině Rodič jako velký, dítě jako malé Princip dospělé zodpovědnosti za výchovu Sourozenecká skupina Širší souvislosti – původní rodiny a širší příbuzenstvo Rodinná tabu, mýty

Principy bezpodmínečného přijetí dítěte a stanovení hranic ve výchově Princip bezpodmínečného přijetí dítěte (viz J. Prekopová, Z. Matějček… Co jsou to hranice ve výchově (co je to přísnost, důslednost…) – Towsend, Cloud: Hranice v manželství, Děti a hranice

Principy bezpodmínečného přijetí dítěte a stanovení hranic ve výchově Rovnováha obou složek – souvislosti s výchovným stylem Výchovný styl a souvislosti s vývojem osobnosti dítěte Širší společenský kontext výchovy – liberální vs. autoritativní společnost

Používané techniky Rozhovor Kresba (např. začarovaná rodina – podklad pro téma vlastního dětství v původní rodině) Přehrávání rolí

Děkujeme za pozornost