Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Příprava cukrářských výrobků Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_21_12 Název DUMu: Jádrové hmoty Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum: 20. 3. 2013
Charakteristika polotovary připravené z většího množství cukru a mletých jádrovin, při výrobě se používá i sója do některých jádrových hmot přidáváme další suroviny zlepšující chuť poměr základních surovin: jádroviny : cukr 1 : 2
Dělení Jádrová hmota nepečená Hmota na jádrové kornoutky Nepečená mandlová hmota - marcipánka Hmota na marokánky Hmota na gryliášové trubičky Hmota na kokosky
Mandlová hmota z loupaných mandlí, krupicového cukru a bílků zjemňuje se na třecím stroji nechá se odležet stříká se na plechy do různých tvarů před pečením můžeme zdobit kousky proslazeného ovoce nebo mandlí nechá se řádně zaschnout
Hmota na kokosky bílky ušleháme s cukrem ušlehané bílky nahřejeme přidáme umletý kokos, marmeládu a vše dobře promícháme vychladlou hmotu ředíme s bílky a stříkáme na plech s papírem
Marokánky není klasická jádrová hmota šlehačku a cukr svaříme na kaši, přidáme jádroviny, kandované ovoce, rozinky atd.. zamícháme na hustou hmotu, přidáme mouku tvarujeme placičky na pečící papír
Zdroj materiálů: BLÁHA, L.; KADLEC, F.; PLHOŇ, Z.. Cukrářská výroba II. Praha: Informatorium, 1998, ISBN 80-86073-31-9. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.