Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti trojúhelníku
Advertisements

Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Těžnice a těžiště trojúhelníku
Užití Thaletovy kružnice
Konstrukce trojúhelníku
POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
Matematika Trojúhelník.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výška trojúhelníku Změř výšku svého spolužáka nebo spolužačky.
Vlastnosti trojúhelníku
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
POZNÁMKY ve formátu PDF
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Úsečky v trojúhelníku 2 Výšky trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
61.1 Kružnice trojúhelníku vepsaná
Užití Thaletovy kružnice
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Elipsa VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
7.1 Těžnice v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
6.1 Výšky v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
VY_42_INOVACE_400_TĚŽNICE
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
Trojúhelník těžnice, výška
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Exponenciální funkce VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy
Užití Thaletovy kružnice
Vektor Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu vektor Datum vypracování: Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace.
Skalární součin Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu skalární součin Datum vypracování: Datum pilotáže:.2013 Anotace:
Geometrická definice absolutní hodnoty Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: výklad a procvičení geometrického významu absolutní hodnoty Datum vypracování:
Parametrické vyjádření přímky v rovině
Směrnicová rovnice přímky
Parabola VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
27..
Lineární funkce s absolutní hodnotou Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: výklad a procvičení lineární funkce s absolutní hodnotou Datum vypracování:
Parametrická rovnice přímky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
POZNÁMKY ve formátu PDF
Vlastnosti trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Vlastnosti trojúhelníku
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Konstrukce trojúhelníku
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Konstrukce trojúhelníku
Úsečky v trojúhelníku 3 Těžnice trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum vypracování: Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace je určena pedagogům a studentům při výkladu a procvičení úloh řešených v trojúhelníku v analytické geometrii na středních školách. Základní typy příkladů jsou řešeny, učitel může některé kroky na interaktivní tabuli zvýraznit. V závěru je samostatné cvičení s návodnými kroky. Pro kontrolu je uvedeno řešení. VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková C A B α β γ Samostatně určete: přímka BC: přímka AC:

Výsledky samostatných úkolů: úhel β = 43°36‘, úhel γ = 73°19‘ přímka BC …. 7x + 3y – 22 = 0 přímka AC …. x – y + 4 = 0

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Výškou trojúhelníku rozumíme úsečku ( či délku této úsečky), která spojuje vrchol trojúhelníku s patou kolmice vedené z tohoto vrcholu k přímce, na níž leží protější strana. Průsečík přímek, na nichž leží výšky se nazývá ortocentrum. c b a.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková

.

Těžnice trojúhelníku je úsečka spojující vrchol trojúhelníku se středem protější strany. Všechny tři těžnice každého trojúhelníku se protínají v jednom bodě – těžišti trojúhelníku. Tento bod dělí těžnici na dvě úsečky. Delší část obsahuje vrchol a je dvakrát delší než kratší část. Těžnice trojúhelníku je úsečka spojující vrchol trojúhelníku se středem protější strany. Všechny tři těžnice každého trojúhelníku se protínají v jednom bodě – těžišti trojúhelníku. Tento bod dělí těžnici na dvě úsečky. Delší část obsahuje vrchol a je dvakrát delší než kratší část. S

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková

Řešení průběžného úkolu: x + y – 2 = 0 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková

Zdroje informací Učebnice Matematika pro gymnázia - Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků. Sbírka úloh Matematika pro gymnázia – Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků