TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Advertisements

Speciální Jednotka Armády České republiky
Lidská práva.
Fojtíková Kateřina Havlíková Hana obsah
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Bezdrátové technologie
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Krkavcovití.
Povrch České republiky
INFRATOPENÍ - TOPNÉ OBRAZY
Letní olympijské hry v Číně
Gumhuríjat Misr al-Arabíja
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Zvětšování řádků a Rozšiřování sloupců
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
KAPALINY.
„EU peníze středním školám“
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Ptáci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Vážení přítomní. ve dnech až
Pohoné systémy pro vesmírné lety
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Historie Punkografie Kapela Obrázky Odkazy.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
First Lego League B.R.A.I.N. Team Liberec Kozí sýry.
Motýli.
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
Jakost potravin.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Quelle terre promise! Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Úbytek lesů Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zelenina, … Dodatky, ….
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení jakosti mouky:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI CHEMICKÉ SLOŽENÍ SMYSLOVÉ VLASTNOSTI FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI JAKOST MLÉKA TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI VÝŽIVOVÁ HODNOTA HYGIENICKÁ HODNOTA

Smyslové vlastnosti mléka základní smyslové znaky jakosti: barva, konzistence, vzhled, chuť a vůně BARVA: bílá, příp. s lehce nažloutlým odstínem, odstředěné mléko s lehce namodralým odstínem KONZISTENCE A VZHLED: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot CHUŤ A VŮNĚ: čistě mléčná, bez cizích příchutí a pachů

Fyzikální vlastnosti mléka měrná hmotnost (d20, °L20) 1,028 – 1,032 g.cm-3 viskozita (η) 0,003 Pa.s povrchové napětí (κ) 45 – 48 . 10-3 N.m-1 bod mrznutí - 0,520 °C měrná vodivost (G) 0,4 S.m-1 optické vlastnosti

Technologické vlastnosti mléka kyselost celková: 6,2 – 7,8 x 2,5 mmol.l-1 aktivní: 6,4 – 6,7 pH kvasnost schopnost mléka ovlivnit rozvoj žádoucích mikroorganismů, zejména bakterií mléčného kvašení syřitelnost schopnost mléka srážet se syřidlem a tvořit sýřeninu vhodné pevnosti termostabilita schopnost mléka (kaseinu) zachovat si své původní koloidní vlastnosti při působení vysokých teplot

Mikrobiologické vlastnosti mléka určuje množství a složení jeho mikroflóry (mléko je výborným živným prostředím) 1. mikroorganismy v mlékařství prospěšné (pro výrobu mléčných výrobků) 2. mikroorganismy v mlékařství škodlivé (způsobují vady mléka a mléčných výrobků) 3. patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy (způsobují onemocnění lidí a zvířat)

Výživová (nutriční) hodnota mléka energetická (kalorická) hodnota závisí na množství energie, které se uvolňuje při spalování hlavních živin, tj. bílkovin, tuků, sacharidů energetická hodnota mléka je cca 230 kJ/100 ml (při tučnosti 4,2 %) biologická hodnota závisí na obsahu vitamínů a minerálních látek

Hygienická hodnota mléka určená počtem somatických buněk (PSB) a přítomností reziduí inhibičních a cizorodých látek(RIL) SOMATICKÉ BUŇKY kritériem funkčního a zdravotního stavu vemene CIZORODÉ LÁTKY rezidua (zejména antibiotik) inhibují čisté mlékařské kultury Požadavky na hodnotu PSB v syrovém mléce: do 400 tis. v 1 ml Požadavky na četnost výskytu RIL: 0 % pozitivních vzorků