Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie
Anotace Materiál vysvětluje úpravu u stolu hosta, raclette- barbecue, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. AutorMgr. Miroslava Malušková (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup M/01 Hotelnictví a cestovní ruch H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Barbecue, opékání, horký kámen, raclette, zážitková gastronomie Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályTOS, TTP, stolničení
je opékání plátků různých druhů mas na horkém plátu v těsné blízkosti stolu, popř. uprostřed stolu „horký stůl“ podobá se pečení na roštu barbecue můžeme také připravovat na grilu s rozžhaveným dřevěným uhlím
má podobný způsob přípravy pokrmů jako barbecue speciálně opracovaná kamenná deska se před použitím nahřeje asi na 250°C
deska se nasadí do konstrukce s lihovými kahany, které udržují potřebnou teplotu před zraky hostů se na desce připravuje pokrm (maso, ryby, zelenina apod.)
znamená „škrabat“ přeloženo do češtiny škrabanice kousek sýra se položí na plochou misku a pak na nažhavené uhlíky dřeva roztavený sýr stékající po nakloněné pánvi se seškrabuje na nahřátý talíř a podává se s brambory
rozmanitost sýrů zajistí pestrost pokrmů kombinace se šunkou, salámem, masem, malými karbanátky vegetariánské raclette – jen zelenina, popř. ovoce k zapékání
mořská raclette s rybou, dary moře italská raclette s prosciuttem (pancettou) a předvařenými raviolli
SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.