Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Základní technologické úpravy vývarů a polévek Téma: Rozdělení polévek Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 23. 11. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žák si osvojí vědomosti - rozdělení polévek, hnědé polévky – vývarové, bílé polévky, jíškové, šlemové, kašovité, krémové, přesnídávkové, speciální…
Hnědé polévky (vývarové): vývar A (hovězí) Rozdělení polévek Hnědé polévky (vývarové): vývar A (hovězí) vývar B (z telecích a vepř. kostí) vývar C (drůbeží) ostatní – jednotlivé vývary rybí, zvěřinový, telecí, skopový,obrázek č. 1 houbový, zeleninový…
Rozdělení polévek Bílé polévky zahuštěné jíškou: kašovité polévky šlemové polévky smetanové (krémové) polévky Speciální polévky: národní - Boršč, Tarator krajové - Kulajda, Podkrkonošské kyselo obr. č. 3 zdravotní - dle charakteru diety přesnídávkové (s větším množstvím vložky či zavářky) pivní - studené i teplé, ze světlého i tmavého piva obr. č. 4 vinné - většinou z bílého vína, studené mléčné - kokosová, skořicová, mandlová ovocné - jahodová, rybízová… studené zvláštní - želví, šnečí, z vlaštovčích hnízd
VY_32_INOVACE_TPP_516_pracovní_list Doplň názvy speciálních polévek: Boršč, Tarator - ____________ Kulajda, Podkrkonošské kyselo - _____________ dle charakteru diety - _______________ s větším množstvím vložky či zavářky - _________________ studené i teplé, ze světlého i tmavého piva - __________ většinou z bílého vína, studené - _____________ kokosová, skořicová, mandlová - ______________ jahodová, rybízová… studené - _______________ želví, šnečí, z vlaštovčích hnízd - _____________
VY_32_INOVACE_TPP_516_pracovní_list_řešení Doplň názvy speciálních polévek: Boršč, Tarator - národní Kulajda, Podkrkonošské kyselo - krajové dle charakteru diety - zdravotní s větším množstvím vložky či zavářky - přesnídávkové studené i teplé, ze světlého i tmavého piva - pivní většinou z bílého vína, studené - vinné kokosová, skořicová, mandlová - mléčné jahodová, rybízová… studené - ovocné želví, šnečí, z vlaštovčích hnízd - zvláštní
http://www.receptyonline.cz/rozdeleni-polevek--1395.html http://clanky.vareni.cz/polevky-a-vyvary/ Obrázky č. 1 – bujabéza, č. 2 – vývar, č. 3 – fazolová č. 4 - brokolicová http://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky+zvl%C3%A1%C5%A1tn%C3%AD+pol%C3%A9vky&hl=cs&qscrl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H09EUYhQy9Y898uA2AY&ved=0CCsQsAQ&biw=1366&bih=540