Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování – zeleniny, cibule a brambor Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou zpracování zeleniny, cibule, brambor (krájení, tvary) ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_TPP_503
Julienne (žiljen) - Julienne jsou kousky zeleniny o délce asi 10 cm, ale o různé síle Batonnets (batonet) - v zásadě velikost krátkých hranolků brambor nebo zeleniny, ale na tuto velikost se krájí i maso
Mirepoix (mirpa) - jde o velmi často používaný výraz k označení velikosti zeleniny pro základy polévek nebo jiných jídel. Kousky mirepoix mohou být zcela nepravidelné, nicméně jejich velikost by měla být přibližně stejná, aby se jednotlivé kousky stejnoměrně uvařily.
Eminencier (eminensie) - zelenina nebo maso nakrájené na tenké plátky.
Způsoby krájení: Na hrubo: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na několik plátků Na klínky: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na 4–5 klínků. Na jemno – kostičky: Cibuli oloupeme a podélně rozkrojíme na půlku. Polovičku cibule nakrojíme na několik plátků, ale nesmíme ji dokrojit do konce. Díky tomu se při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízneme vodorovně a nakonec cibuli nasekáme na drobné kostičky. Na kolečka: Krájíme celá kolečka, pro tuto techniku je lepší použít vhodné ostré struh adlo
- čtvrtky - měsíčky - kostky - hranolky - kolečka - slámu - lupínky - zámecké brambory - soudečky. pařížské brambory - kuličky
Na jaké tvary krájíme brambory? - č__________ - m_________ - k__________ - h__________ - k___________ - s__________ - l___________ zámecké brambory - s________________ pařížské brambory - k_______________
Na jaké tvary krájíme brambory? - čtvrtky - měsíčky - kostky - hranolky - kolečka - slámu - lupínky - zámecké brambory - soudečky. pařížské brambory - kuličky
techniky/skola-vareni-cervena-repa-a-chrest/ Obrázky zeleniny a cibule – techniky/skola-vareni-cervena-repa-a-chrest Obrázek brambor - zeleniny+na+tenk%C3%A9+pl%C3%A1tky&hl=cs&qs crl=1&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tb o=u&source=univ&sa=X&ei=YyY- UYOuPMjHsgaL1oHYBA&ved=0CCsQsAQ&biw=136 6&bih=540