TARIFY aneb Ceny telekomunikačních služeb. Způsoby tvorby cen z hlediska marketinku: 1. Nákladově určená cena 2. Podle konkurence (vůdce a následovatel…)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Modré volání Zaměstnanecký program pro skupinu AGROFERT HOLDING, a.s.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Výstavba otevřených optických sítí - pro a proti
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Stanovení ceny v marketingu
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Nákladové funkce - celkové, variabilní a fixní náklady v krátkém období - průměrné a mezní náklady - nákladová křivka v dlouhém období - optimum výrobce,
Finanční řízení podniku
Úvod do podnikových financí
Klasifikace investic v podniku
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Cenová strategie Eduard Andráši.
P9 CENA JAKO NÁSTROJ MM Cena - je vyjádřením „hodnoty“ zboží nebo služby. Cena je jediným prvkem marketingového mixu, který vytváří firmě příjmy. Všechny.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Inflace.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Odvození nabídkové křivky
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Investiční činnost.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Nauka o podniku Investice.
Platební / obchodní bilance
Alternativní způsob pořízení měřicích přístrojů
Základy ekonomie Seminář 7..
126FIP Bod zvratu 3. týden.
Mikroekonomie I Náklady, příjmy, zisk
Cíl přednášky Seznámit se
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006
Finanční výkazy obchodních společností
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Dimenzování sítí Uspokojení uživatele služby závisí na její jakosti, která představuje schopnost sítě poskytnout službu s předepsanými parametry. Pohotovost.
Spolupráce operátorů a spojování sítí Motivy spojování – potřeba komunikovat: na co možná největší vzdálenosti s co nejvyšším počtem účastníků (informačních.
Aplikace marginálních nákladů Oceňování ztrát v distribučním rozvodu Učební text k předmětu MES Doc. Ing. J. Vastl, CSc Doc. Ing. J. Vastl, CSc.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Vodafone Zaměstnanecký program
Stanovení ceny v marketingu
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
Podnikatelský plán Iva Jeřábková
Transkript prezentace:

TARIFY aneb Ceny telekomunikačních služeb

Způsoby tvorby cen z hlediska marketinku: 1. Nákladově určená cena 2. Podle konkurence (vůdce a následovatel…) 3. Podle hodnoty vnímané zákazníkem

Hiearchická topologie telekomunikační sítě

Příčiny nákladů operátora sítě Na čem především závisí velikost nákladů firmy provozující telekomunikační síť? 1) Počet účastníků. 2) Velikost plochy obsluhovaného území. kde N i jsou investiční výdaje [PJ] Ccenový koeficient [PJ/km.úč. ] S plocha obsluhované oblasti [km 2 ] n počet účastníků

Náklady (výdaje) operátora sítě...jsou z krátkodobého hlediska především fixního charakteru – 1. Investiční (výdaje) – jednorázové, počáteční, pořizovací, odepisované, utopené 2. Provozní (výdaje = náklady) – opakované, periodické, sloužící k udržení provozu systému

Struktura nákladů (výdajů) operátora pevné sítě Roční náklady individuálnísdílenéCelkem Investiční (anuita) 32 % 48 % 80 % Provozní(stálé) 8 % 12% 20 % Celkem 40 % 60 % 100 %

Klasické složky tarifu za telefonní službu 1. Připojovací poplatek 2. Periodická fixní platba (měsíční paušál) 3. Variabilní složka (hovorné)

Vysvětlení tarifních složek zákazníkům 1. Připojovací poplatek – úhrada nákladů za připojení nového účastníka 2. Periodická stálá platba – platba za pohotovost sítě a pasivní volání 3. Proměnná složka – platba za aktivní volání – krátkodobý pronájem sdílených prostředků sítě

Připojovací poplatek Z nákladového hlediska maximálně jako podíl individuálních investičních výdajů (na výstavbu přístupové sítě) lomený počtem účastníků Tržní hledisko snižuje připojovací poplatek s ohledem na poptávkovou křivku připojovacího poplatku. Limitně až k nule: c p   n ip >

Periodická stálá platba aneb měsíční paušál …vychází z provozních nákladů individuální části sítě (přístupová síť) a obsahuje výnos investovaného kapitálu: Vzorec platí v případě splacení investovaného kapitálu do přístupové sítě formou připojovacího poplatku v plné výši, r je velmi malé a neobsahuje „odměnu“ za riziko.

Maximální výše měsíčního paušálu …platí v případě nulového připojovacího poplatku: kde r p je prémie za riziko

Finální vzorce připojovacího poplatku a periodické platby: kde k je podíl investic do přístupové sítě hrazený v měsíčním paušálu

Variabilní složka - hovorné …je krátkodobé nájemné, které zákazník platí operátoru za poskytnutí sdílených prostředků sítě ke komunikaci. Po ukončení jednoho spojení jsou prostředky sítě připraveny sloužit zase dalšímu účastníkovi (zákazníkovi) – účastníci je tedy sdílí. Je to rozdíl od přístupové sítě, jejíž prostředky jsou určeny individuálně určitému zákazníku po celé období smluvního vztahu. Nákladovým klíčem je tedy počet poskytnutých jednotek služby (impulsů, minut, MB apod.).

Marginální náklady operátora sítě Krátkodobé – (investiční výdaje jsou fixní a utopené) Dlouhodobé - (investiční výdaje nejsou fixní)

Vstupní údaje pro výpočet LRMC roky investice [mil.Kč] do budov ústředen dálkových kabelů přístupové sítě ostatních Nákl.nákupu zboží Mzdy a OON Rezervy[mil.Kč] ostat.prov.náklady Počet HTSdomácnosti [tis.ks]firmy Počet provolaných minut [mil.min.]

Vlastní výpočet LRMC životnost poměrná anuita suma sdílených zařízení sdílené+individuální podíl sdílených Podíl sdílených na ost. inv anuita celkem sdíl provozní nákl.celkem přírůstek prov.nákl podíl přír.na sdílených zaříz přírůstek minut LRMC Kč/min

Tarify - pevná versus mobilní síť  Podobnost ve stejných „cost driverech“ – „příčinách“ nákladů: Plocha obsluhovaného územíPlocha obsluhovaného území Počet účastníkůPočet účastníků  Rozdíl: v mobilní síti jsou všechny náklady sdílené