Výživa v ohrožujících situacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
OBEZITA.
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Složení potravy.
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příprava stravy v rodině
Problémy současné Afriky
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Zdravé stravování KC3.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Výživa I..
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Výživa v ohrožujících situacích
Číslo v digitálním archivu školy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PESTROST STRAVY.
Východní Afrika.
Epidemiologicky rizikové potraviny
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Výživa v ohrožujících situacích
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Rutinní zdravotnická statistika
= přeměna látek a energií
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Epidemiologicky rizikové potraviny
Alternativní směry ve stravování
Důsledky globální změny klimatu
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Výživa v ohrožujících situacích Zuzana Brázdová Lékařská fakulta MU Brno

Ohrožující situace přírodní: - sucha, deště, zemětřesení, sopky, přemnožení hmyzu, rostlinné nemoci způsobené člověkem: - války (občanské nebo mezi zeměmi), nepokoje, loupeže, ničení produkce potravin jiné příčiny: - populační růst převyšující produkci, všeobecná chudoba, porucha transportu potravin, nerovné rozdělování zdrojů

Hladovění Stav, který vlivem dlouhodobého nedostatku potravy navozuje podvýživu s poruchami adaptací. ------------------ Zdravý muž vážící 70 kg má cca 15 kg tuku v těle ~ 135000 kcal, tj. 1350 kcal na 100 dní.

Klinické známky hladovění Hubenost Suchá kůže Úbytek svalstva Vlasy bez lesku Pomalý puls Nízký krevní tlak Amenorrhoea, impotence Spontánní potraty Edémy Anémie Průjmy Psychické a mentální poruchy

Hladomor Kritický nedostatek potravy v určité oblasti, který způsobuje hladovění a smrt velké části populace. Často jsou postiženy jen vybrané populační skupiny.

Následky hladomoru Hladovění Migrace obyvatelstva Epidemie (tyfus, mor, plané neštovice, cholera, dysenterie) Zvýšený počet úmrtí na infekční nemoci (spalničky, tuberkulóza)

Historie hladomorů 1769/70, Indie. 10 milionů zemřelo(1/3 populace) 1840, Irsko. Omezená produkce brambor. 1,6 milionů Irů emigrovalo do U.S.A., stejný počet zemřel 1941-44, Evropa (Holandsko, Leningrad). 1943, Benghálsko. 1 milion zemřel, 60 milionů těžce postiženo. 1958 – 61, Čína. Asi 15-30 milionů zemřelo (sucha, záplavy zhoršované ekonomickým a politickým chaosem) 1968 – 73, Afrika, hladomor v Sahelu (počasí). 1977, Afrika, Ethiopie (počasí) 1990s: Bosna, Somalsko, Angola, Libérie, Mozambik, jižní Sudan, Rwanda, Zaire

Prevence hladomorů Diversifikovaná ekonomie Rozvinutý sektor zemědělství a potravinářství Efektivní intervence (kontrola nemocí plodin) Fungující řízení (vláda, infrastruktura, zdravotnictví) Účast nevládních organizací Transport Bezpečné zásoby potravin Vhodná nabídka akceptovatelných potravin

Základní kritéria potravinové pomoci Pokud možno potraviny známé a konzumované v příslušné oblasti Distribuční místo má být co nejblíže Obyvatelstvo má být informováno o průběhu hladomoru, o způsobech přípravy potravy atp. Primární zdravotní péče vč. podpory kojení Monitorování údajů o dostupnosti potravin a distribuci, úmrtnosti a výživovém stavu

Typické demografické rozložení Věk (roky) <5 5 - 14 Ženy 15 - 44 Muži 15 - 44 > 44 Distribuce (%) 20 35 (z toho 40% T+ K) 10 15

Denní potravinová pomoc 2100 kcal / den (nerozlišuje se dle věku a pohlaví) Cca 500 kcal si obvykle obyvatelstvo opatří 10-12% celkové energie z proteinů 10 – 17 % celkové energie z tuku Adekvátní přísun mikronutrientů z čerstvých nebo fortifikovaných potravin

Potravinová pomoc Přístup k rozmanitým potravinám (obilniny, luštěniny nebo živočišné zdroje, zdroj tuků) Přístup k vitamínu A, C a železu Jodidovaná sůl přístupná >90% populace Dodatečné zdroje niacinu, je-li základní potravinou kukuřice nebo sorghum Dodatečné zdroje thiaminu, je-li základem rýže Dodatečné zdroje riboflavinu, je-li celkový zdroj potravy velmi omezen

Další doporučení pro potravinovou pomoc I. Ujistěte se, že jsou k dispozici zdroje energie pro vaření a nádobí Potraviny distribuujte týdně, max. 1x za 2 t. Náhrady mateřského mléka jsou zakázány Sušené mléko musí být předem vmícháno do jiné potraviny Dodejte vitamíny A a C, není-li ovoce a zelenina Zvyšte chutnost potravin (cukr, sůl)

Další doporučení pro potravinovou pomoc II. Někdy 300-500 kcal denně pomůže v prevenci závažného hladovění Pokuste se dodržet co nejvyšší hygienický standard Mobilní kuchyně nebo kantýny Ceny potravin kontrolované vladou Systém týdenních zpráv o situaci (sanitární úroveň, pitná voda, osobní hygiena, bezpečné stravování)

Práce za jídlo (food-for-work) Není-li hladomor, potraviny se poskytují jen za práci (WFP) Výhody: prevence vzniku mentality závislých lidí Nevýhody: těžká práce zvyšuje energetickou potřebu. Některé skupiny osob jsou diskvalifikovány, např. děti, staří, nemocní, těhotné atp.

Rizikové skupiny Děti do 5 let Těhotné a kojící ženy Staří Nemocní Další zvl. skupiny osob: HIV pozitivní, obyvatelé horských oblastí