 Jaké procesy vedou k hladomoru?  Můžeme hladomoru zabránit?  Kolik lidí trpí hladem?  Můžeme snížit počet hladovějících?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Trh a jeho zákonitosti.
Kapitálový trh jako zdroj financování
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Posouzení nepříznivé sociální situace
Sociální problematika světa
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
D) Substituční a důchodový efekt
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Agregátní poptávka a nabídka
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Ekonomická gramotnost
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
N EZAMĚSTNANOST Makroekonomické problémy na trhu práce.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Chudoba jako sociální problém
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Výživa v ohrožujících situacích
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
TRH (tržní mechanismus)
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Nabídka a poptávka Nabídka množství zboží, které jsou prodávající ochotni dodat na trh při určité ceně, na určitém místě a v určitém čase tržní nabídka.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Víš co jíš? Web MZe.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Důsledky druhé světové války
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Malnutrice.
Výživa v ohrožujících situacích
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Trh práce a politika zaměstnanosti
Alternativní směry ve stravování
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

 Jaké procesy vedou k hladomoru?  Můžeme hladomoru zabránit?  Kolik lidí trpí hladem?  Můžeme snížit počet hladovějících?

 Hladomor je krize způsobená nedostatečným přísunem potravy v kombinaci s vysokou incidencí nemocí a prudkým nárůstem mortality.  Chronický hlad > podvýživa

 1) neexistuje medicínský test, který by nezpochybnitelně stanovil kvalitu výživy či podvýživy  2) je velmi obtížné stanovit minimální kalorický příjem pod který mohou být aktivity nebo život v nebezpečí

1) měření nutričního přijmu – příjem potravy = přiměřenost kvantity a příjmu energie ve skutečnosti nákladně a obtížné měřit, co lidé jedí Intrusivní metoda – lidé mění stravovací návyky

 2) odhad pomocí tělesných charakteristik  Výška/ robustnost vzhledem k věku  Objem paže - krátkodobě  Výška dlouhodobý odhad

 nouze – bezprostřední příčina, které vede k nedostatku  strádání a ´coping strategies´ - dočasná migrace za prací a za obstaráním potravin  prodávání zbytku majetku i zdroje obživy (dobytek)  sociální kolaps, vyčerpání, rozptýlení obyvatel, masová migrace  příchod do uprchlických táborů nebo center rozdávání pomoci

 Mediální pokrytí hladomoru se soustřeďuje zejména do finálního stádia – tj. kdy už ob+ěti opustily své domovy v zoufalé snaze najít potravu  Pokud vláda a NGO ustavily uprchlické tábory ¨  Oběti opouštějí své domovy, pole, sociální sítě a další statky  Navíc problematika bezpečí – aféra OSN

 Spalničky byli hlavní příčinnou smrti v Somálsku a Sudánu, v Thajsku včasné imunizační programy pravděpodobně zabránily vysokou úmrtnost na spalničky  80% úmrtí v Súdánu - průjmovými onemocněními a spalničkami  Cholera, TBS, tyfus, meningitida a žloutenka

 Nemoci a podvýživa – se vzájemně posilují proto je nemožné ustavit směr kauzality mezi příčinnou a následkem  Dietní nedostatky sníží efektivnost imunitního systému,k větší náchylnost k infekcím a horší průběh

 Tváří v tvář nedostatku potravy a dalších nezbytností, lidé migrují za prací,  Tato migrace může uspíšit zdůvodní krizi, např. přeplněná obydlí v nevyhovujících bytových podmínkách s nedostatečným hygienickým zázemím.

 Migrace – podkopává potravinovou bezpečnost hostitelské komunity  Snižuje mzdy v hostitelské komunity

 Opuštění domů, půdy a nemovitého majetku – nemožno zpěněžení, vystaveno riziku odcizení nebo poškození  ´pohyblivý´může zemřít při migraci – např. dobytek

 Nasátává, pokud selhají strategie zvládání situace  Pociťují, že není možné zachovat svůj způsob života

 Počet úmrtí na lidí denně  V mírových, nekrizových obdobích : 0,5; tj. 1 člověk za dva dny  Masová migrace genocidy Rwanda – hrubá míra úmrtnosti -  Kongo/Zair – 60 denně

 nucené přemístění uprchlíků z Rwandy z Konga – pronásledování vojáky  CMR – 300 denně

 Příbuzní a sousedé sdílejí vzácné zdroje  Střídají se v poskytování základní prostředků (prodávají své statky postupně, střídají se)

 stagnující způsob výroby, který nepodporuje inovace a je nepružný vzhledem k nárokům rostoucí populace a zhoršující se kvality půdy  zemědelství ve Wollo – zejména pro přímou spotřebu (nikoli pro trh)  Polanyi  Malá propojenost mezi zemědělstvím a městskou ekonomickou aktivitou  Malá zemědělská směna

 2) nárůst vnějších závazků – v podobě potravin, peněz a práce (povinné dodávky potravin do měst za státem určenou cenu, hladomorová daň, a v podstatě robota  Každá domácnost musela dodat určité množství obilovin  Cena stanovená vládou významně nižší než tržní cena

 Příčiny hladomoru ve Wollo a dalších částech Etiopie  rolníci museli platit zvláštní ´hladomorovou daň´  museli jeden den v týdnu pracovat na komunálních a státních projektech  neplacená práce

 Snaha vymanit se ze samozásobitelského ekonomického systému (subsistence economy)  tj. příklon k monetárních směnám (Simmel)  trh v dobách krize je významnější  rolníci si uvědomují, že jejich přežití záleží na získání dostatku peněz na nákup potravin  avšak za této situace jsou rolníci v nevýhodě