Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství
Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany vod
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
Komunální odpadní vody a kaly
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
(kanalizační přípojky)
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Aktuální stav projednávání novely vodního zákona č. 254/2001 Sb.
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Správa místních poplatků
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon) Ústí nad Labem 10/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Ing. Evžen Zavadil Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Novotného lávka, 22. červen 2016 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod.
Novelizace zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů 1.Novelizace poplatků za vypouštění.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Odbor životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ochrana vod.
Odbor životního prostředí MHMP
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana vody, půdy a lesa
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Kanalizační Přípojky F-M
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Revize nebo klasické povolení na vypouštění odpadních vod
Stavební pozemky (teze)
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Právní aspekty domovních a malých ČOV
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Odpadní vody Vodní právo PVPI.Průchováteze Podzim 2011

2 Prameny  Zák.č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů vyhl.č. 293/2002 Sb., o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových vyhl.č. 293/2002 Sb., o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových nař.č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o citlivých oblastech nař.č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o citlivých oblastech  Zák.č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, ve znění pozdějších předpisů vyhl.č. 428/2001 Sb.kterou se provádí zákon o VaK vyhl.č. 428/2001 Sb.kterou se provádí zákon o VaK  Souvisejí právní předpisy Stavební zákon a prováděcí předpisy Stavební zákon a prováděcí předpisy Zvláštní složkové – střety Zvláštní složkové – střety

3 Způsoby odstraňování  žumpa nejde o vodní dílo nejde o vodní dílo není třeba povolení k vypuštění odpadních vod není třeba povolení k vypuštění odpadních vod  septik  ČOV průmyslové průmyslové domovní domovní  kanalizace vazba na ČOV vazba na ČOV  kořenové čistírny odpadních vod Viz blíže např. Viz blíže např.

4 Pojem odpadní vody  POZITIVNÍ VYMEZENÍ vody použité v obytných, průmyslových, zemědělských, zdravotnických a jiných stavbách, zařízeních nebo dopravních prostředcích, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z nich odtékající, pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod vody použité v obytných, průmyslových, zemědělských, zdravotnických a jiných stavbách, zařízeních nebo dopravních prostředcích, pokud mají po použití změněnou jakost (složení nebo teplotu), jakož i jiné vody z nich odtékající, pokud mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod § 38 odst. 1 VZ§ 38 odst. 1 VZ průsakové vody z odkališť, s výjimkou vod, které jsou využívány pro vlastní potřebu organizace a vod, které odtékají do vod důlních průsakové vody z odkališť, s výjimkou vod, které jsou využívány pro vlastní potřebu organizace a vod, které odtékají do vod důlních § 38 odst. 1 VZ§ 38 odst. 1 VZ průsakové vody ze skládek odpadů průsakové vody ze skládek odpadů § 38 odst. 1 VZ§ 38 odst. 1 VZ

5 Pojem odpadní vody  NEGATIVNÍ VYMEZENÍ vody z drenážních systémů odvodňovaných zemědělských pozemků vody z drenážních systémů odvodňovaných zemědělských pozemků chladící vody použité v plavidlech nebo pro vodní turbíny, u nichž došlo pouze ke zvýšení teploty chladící vody použité v plavidlech nebo pro vodní turbíny, u nichž došlo pouze ke zvýšení teploty nepoužité minerální vody z přírodního léčivého zdroje nebo zdroje přírodní minerální vody nepoužité minerální vody z přírodního léčivého zdroje nebo zdroje přírodní minerální vody srážkové vody z dešťových oddělovačů, pokud oddělovač splňuje podmínky, které stanoví VP úřad v povolení srážkové vody z dešťových oddělovačů, pokud oddělovač splňuje podmínky, které stanoví VP úřad v povolení srážkové vody z pozemních komunikací, pokud je znečištění těchto vod závadnými látkami řešeno technickými opatřeními dle prov. vyhl. zákonu o pozemních komunikacích srážkové vody z pozemních komunikací, pokud je znečištění těchto vod závadnými látkami řešeno technickými opatřeními dle prov. vyhl. zákonu o pozemních komunikacích § 38 odst. 2 VZ§ 38 odst. 2 VZ

6 Povinnosti  povinnost stavebníka a vlastníka stavby  zabezpečit stavbu odváděním, čištěním nebo jiným zneškodňováním odpadních vod povoleným nakládáním s odpadními vodami povoleným nakládáním s odpadními vodami smluvním zajištěním odvádění odpadních vod smluvním zajištěním odvádění odpadních vod  časově v řízeních podle stavebního zákona v řízeních podle stavebního zákona v období užívání stavby v období užívání stavby  povinnost měřit objem vypouštěných vod a míru jejich znečištění - podle povolení VP úřadu - podle povolení VP úřadu Místo, způsob, četnost měřeníMísto, způsob, četnost měření Předávat VP úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu Předávat VP úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu Výjimka Výjimka - § 38 odst. 5 VZ- § 38 odst. 5 VZ Ten, kdo zneškodňuje odpadní vody prostřednictvím vodního díla určeného pro čištění odpadních vod do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel, jehož podstatnou součástí je výrobek označený CE Ten, kdo zneškodňuje odpadní vody prostřednictvím vodního díla určeného pro čištění odpadních vod do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel, jehož podstatnou součástí je výrobek označený CE výčet a klasifikaci výrobků CE stanoví vláda nařízením výčet a klasifikaci výrobků CE stanoví vláda nařízením ! Vazba na § 15a odst. 1 VZ – ohlášení vodních děl a VH úprav – k provedení VD určeného pro čištění odpadních vod do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel, jehož podstatnou součástí je výrobek označený CE – postačí OHLÁŠENÍ! Vazba na § 15a odst. 1 VZ – ohlášení vodních děl a VH úprav – k provedení VD určeného pro čištění odpadních vod do kapacity 50 ekvivalentních obyvatel, jehož podstatnou součástí je výrobek označený CE – postačí OHLÁŠENÍ - blíže viz. přednášky JUD5R. A.Klikové- blíže viz. přednášky JUD5R. A.Klikové

7 Povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních  § 8 odst. 1 písm. c) VZ  vodoprávní řízení Povolení Povolení podmínky k vypouštění (§ 8 ve spoj. s § 38 odst. 3 VZ)podmínky k vypouštění (§ 8 ve spoj. s § 38 odst. 3 VZ) Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod Měřit objem a míru znečištění vypouštěných odpadních vod v souladu s rozhodnutím vodoprávního úřadu Měřit objem a míru znečištění vypouštěných odpadních vod v souladu s rozhodnutím vodoprávního úřadu Místo, způsob měření objemu a znečištění stanoví VDPúřad v rozhodnutí v povolení k vypouštění odpadních vod Místo, způsob měření objemu a znečištění stanoví VDPúřad v rozhodnutí v povolení k vypouštění odpadních vod Výsledky měření předávat Výsledky měření předávat vodoprávnímu úřadu, který rozhodnutí vydalvodoprávnímu úřadu, který rozhodnutí vydal Správci povodíSprávci povodí Pověřenému odbornému subjektuPověřenému odbornému subjektu

8 Povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních  Přímé vypouštění odpadních vod do podzemních vod Zakázáno („nelze povolit“) Zakázáno („nelze povolit“) Výjimka Výjimka Vypouštění odpadních vod neobsahujících nebezpečné závadné látky nebo zvlášť nebezpečné závadné látky do půdních vrstev, z nichž by mohly vniknout do podzemních vodz jednotlivých rodinných domů a staveb pro individuální rekreaci na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vodVypouštění odpadních vod neobsahujících nebezpečné závadné látky nebo zvlášť nebezpečné závadné látky do půdních vrstev, z nichž by mohly vniknout do podzemních vodz jednotlivých rodinných domů a staveb pro individuální rekreaci na základě posouzení jejich vlivu na jakost podzemních vod (§ 38 odst. 4 VZ)(§ 38 odst. 4 VZ) Posouzení vlivu na jakost podzemních vod (hydrogeolog)Posouzení vlivu na jakost podzemních vod (hydrogeolog) odpadní vody budou nejdříve vyčištěny na úroveň stanovenou vodoprávním úřademodpadní vody budou nejdříve vyčištěny na úroveň stanovenou vodoprávním úřadem

9 Povolení k vypouštění odpadních vod  Povolení nemůže být vydáno na dobu delší než 10 let 10 let 4 roky 4 roky V případě vypouštění odpadních vod se zvlášť nebezpečnými látkami nebo nebezpečnými látkamiV případě vypouštění odpadních vod se zvlášť nebezpečnými látkami nebo nebezpečnými látkami Podle přílohy č. 1 k VZPodle přílohy č. 1 k VZ  Dobu platnosti lze k návrhu oprávněné osoby prodloužit, pokud se nezměnily podmínky, za kterých bylo povolení uděleno pokud se nezměnily podmínky, za kterých bylo povolení uděleno Žádost je třeba podat do 6 měsíců před uplynutím doby, na kterou bylo povolení vydáno Žádost je třeba podat do 6 měsíců před uplynutím doby, na kterou bylo povolení vydáno Povolení zaniká až právní mocí rozhodnutí o případném neprodloužení platnosti původního povolení Povolení zaniká až právní mocí rozhodnutí o případném neprodloužení platnosti původního povolení Opětovně lze prodloužit na dobu určitzou (10, resp. 4 roky – viz výše) Opětovně lze prodloužit na dobu určitzou (10, resp. 4 roky – viz výše) § 9 VZ § 9 VZ

10 „Stará“ povolení k vypouštění odpadních vod  Zák.č. 20/2004 Sb., ve znění zák.č. 180/2008 Sb.) Čl. II, bod. 2 Čl. II, bod. 2 „platnost povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, která nabyla právní moci do , ZANIKÁ NEJPOZDĚJI DNEM 1.LEDNA 2008, POKUD NEZANIKNE UPLYNUTÍM DOBY, NA KTEROU BYLA UDĚLENA, JE-LI TATO DOBA KRATŠÍ „platnost povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, která nabyla právní moci do , ZANIKÁ NEJPOZDĚJI DNEM 1.LEDNA 2008, POKUD NEZANIKNE UPLYNUTÍM DOBY, NA KTEROU BYLA UDĚLENA, JE-LI TATO DOBA KRATŠÍ oprávnění z takových povolení se nadále považují oprávněné a mohou nakládat s vodami a vykonávat další práva a povinnosti v rozsahu těchto povolení i po , pokud podali nejpozději dne žádost povolení nahrazující dosavadní povolení, a to až do dne právní moci rozhodnutí o takové žádosti oprávnění z takových povolení se nadále považují oprávněné a mohou nakládat s vodami a vykonávat další práva a povinnosti v rozsahu těchto povolení i po , pokud podali nejpozději dne žádost povolení nahrazující dosavadní povolení, a to až do dne právní moci rozhodnutí o takové žádosti (zakotvila novela č. 180/2008 Sb.)(zakotvila novela č. 180/2008 Sb.)

11 Vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek do kanalizace  § 16 VZ  Je možné  Povolení vodoprávního úřadu  Více výrob Nutné povolení pro každou jednotlivě Nutné povolení pro každou jednotlivě kontroly kontroly

12 Poplatky jako ekonomický nástroj  Poplatky za vypouštění odpadních vod do vod povrchových (§ 90 a násl. VZ)+ prováděcí předpisy (§ 90 a násl. VZ)+ prováděcí předpisy Poplatníkem Poplatníkem Znečišťovatel, jestliže jím vypouštěné odpadní vody překročí v příslušném ukazateli znečišťování hmotnostní a koncentrační limit zpoplatněníZnečišťovatel, jestliže jím vypouštěné odpadní vody překročí v příslušném ukazateli znečišťování hmotnostní a koncentrační limit zpoplatnění Znečišťovatel povinen u každého zdroje a výpustě sledovat koncentraci znečištění ve vypouštěných odpadních vodáchZnečišťovatel povinen u každého zdroje a výpustě sledovat koncentraci znečištění ve vypouštěných odpadních vodách rozboryrozbory Odborně způsobilé osoby Odborně způsobilé osoby

13 Poplatky jako ekonomický nástroj  Poplatek za povolené vypouštění odpadních vod do vod podzemních § 100 VZ § 100 VZ zpoplatněny nejsou situace, kdy jsou odpadní vody v úrovni stanovené v povolení poplatníkem nejsou osoby z rodinných domů nebo staveb pro individuální rekreaci čištěny domovní ČOV zpoplatněny nejsou situace, kdy jsou odpadní vody v úrovni stanovené v povolení poplatníkem nejsou osoby z rodinných domů nebo staveb pro individuální rekreaci čištěny domovní ČOV

14 Odpovědnost  Správní delikty podle vodního zákona podle vodního zákona přestupkypřestupky jiné správní deliktyjiné správní delikty

15 Odpovědnost  Odstranění závazného stavu § 42 VZ § 42 VZ zák. č. 167/2008 Sb., o ekologické újmě zák. č. 167/2008 Sb., o ekologické újmě

16 Odpovědnost  Odpovědnost za škodu  - ztráta vody § 29 VZ – provozní činnost § 29 VZ – provozní činnost Vazba na OZVazba na OZ  Vztah k zákonu o ekologické újmě

17 Odpovědnost  Trestní odpovědnost Úč. K Úč. K TČ poškození a ohrožení ŽPTČ poškození a ohrožení ŽP § 293 TZ § 293 TZ Úmyslný TČ – mj. znečištění,poškození „vody“Úmyslný TČ – mj. znečištění,poškození „vody“ § 294 TZ § 294 TZ Nedbalostní TČNedbalostní TČ