Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Advertisements

Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. března 2013.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 31. března 2014.
Územní samospráva - obce
TÉMA: Daň z nemovitostí
Problematika evidence psů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Správa místních poplatků
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Místní poplatky.
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Daňová a poplatková soustava v České republice
Michal Radvan Místní poplatky Zápatí prezentace.
Systém a systematika daní v České republice
Poplatkové právo Michal Radvan.
Michal Radvan Místní poplatky Zápatí prezentace.
Místní poplatky Michal Radvan.
Právní režim nakládání s odpady
Základy berního práva Dana Šramková (zpracováno s využitím prezentací dr. Mrkývky a dr. Radvana)
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Seminář k obecně závazným vyhláškám, kterými obce zavádějí místní poplatky a možnostem obcí regulovat prostřednictvím obecně závazných vyhlášek hazard.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Obsah veřejných rozpočtů II 11. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 30.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Daň silniční a daň z hazardních her
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novela zákona o místních poplatcích
Daňová teorie a daňový systém ČR Michal Radvan
Daňová a poplatková soustava v České republice
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Obsah veřejných rozpočtů II
Místní daně a poplatky Michal Radvan
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Oddělení dozoru a legislativy KÚ LK
Třinecká obchodní akademie
Poplatky za „komunální odpad“
Transkript prezentace:

Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU

Zápatí prezentace2 Pojem „poplatek“ Poplatek je peněžitou dávkou stanovenou zákonem, nenávratnou, vybíranou státem nebo jinými veřejnoprávními korporacemi za zákonem stanovené úkony jejich orgánů.

Zápatí prezentace3 Požadavek zákonné úpravy vybírání daní Článek 11 odst. 5 LZPS: Daně a poplatky je možné ukládat jen na základě zákona.

Zápatí prezentace4 Pojem „cena“ Poplatek za soukromoprávní statek Nemusí být ukládána ve formě zákona Respektuje skutečnou cenu služby Je možné stanovit ji dohodou

Zápatí prezentace5 Klasifikace místních poplatků poplatek ze psů, poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, poplatek za užívání veřejného prostranství, poplatek ze vstupného, poplatek z ubytovací kapacity, poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst, poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj nebo jiné technické herní zařízení povolené Ministerstvem financí, poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace

Zápatí prezentace6 Místní poplatky Teritoriální omezenost poplatku Zákonný rozsah poplatku Specifikace obecně závaznou vyhláškou Judikatura Ústavního soudu

Zápatí prezentace7 Poplatek ze psů Fiskální a regulační funkce (centrum, bytové domy apod.) Zákon na ochranu zvířat proti týrání – pravidla pro volný pohyb psů Ohlašovací povinnost – od 3 M nebo od narození psa? – evidence chovatelů psů Čipování či jiné označování může sloužit i jako ekonomický nástroj

Zápatí prezentace8 Poplatek ze psů Pes = věc Co je pes? poplatníkem držitel psa - fyzická nebo právnická osoba, která má trvalý pobyt nebo sídlo na území České republiky; obecně však faktické ovládání psa spojené s vůlí mít věc pro sebe spoludržitelství

Zápatí prezentace9 Poplatek ze psů - za psy starší tří měsíců (= očkování proti vzteklině) - osvobozeny osoby nevidomé, bezmocné a osoby s těžkým zdravotním postižením, kterým byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod, osoby provádějící výcvik psů určených k doprovodu osob tělesně postižených, osoby provozující útulek zřízený obcí pro opuštěné psy a osoby, kterým zvláštní právní předpis stanoví povinnost držení a používání psa - služební a záchranářští psi, psi z útulku – vhodná osvobození do vyhlášky

Zápatí prezentace10 Poplatek ze psů – sazby - základní sazba poplatku až Kč za kalendářní rok a jednoho psa, - nižší sazba max. 200 Kč - poživatelé důchodu invalidního, starobního, vdovského a vdoveckého a důchodu sirotčího, - u druhého a každého dalšího psa může obec horní hranici sazby zvýšit až o 50 % (co je horní hranicí?). Pokud je poplatník držitelem psa jen po dobu několika měsíců v roce, platí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců. Podobně se postupuje i při změně místa trvalého pobytu nebo sídla, kdy držitel psa platí poplatek nově příslušné obci od počátku kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém změna nastala. - přeplatek

Zápatí prezentace11 Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst Poplatníky poplatku jsou fyzické nebo právnické osoby, kterým bylo vydáno povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst, do kterých je jinak vjezd zakázán příslušnou dopravní značkou. Poplatek neplatí fyzické osoby mající trvalý pobyt nebo vlastnící nemovitosti ve vybraném místě, osoby jim blízké, manželé těchto osob a jejich děti a dále osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost ke své hospodářské činnosti nebo osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP a jejich průvodci. Sazba poplatku činí až 20 Kč za den. Obec má možnost po dohodě s poplatníkem stanovit poplatek paušální částkou.

Zápatí prezentace12 Poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj nebo jiné technické herní zařízení povolené Ministerstvem financí Poplatníkem poplatku je provozovatel povoleného hracího přístroje nebo jiného technického herního zařízení povoleného Ministerstvem financí. Musí být přístroj povolený? Co VLT? Na rozdíl od ostatních poplatků zde platí i minimální výše sazby poplatku, a to Kč, maximálně může sazba činit Kč, a to za tři měsíce. Obec má možnost poskytnou od tohoto poplatku osvobození, přičemž zákon nestanoví pro takové osvobození žádné podmínky.

Zápatí prezentace13 Poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj Výnosem obce je také: -50% správního poplatku za vydání povolení k jeho provozu či za změnu jeho umístění nebo nahrazení přístroje -Podíl na výtěžku z automatu Obce mohou umístění hracích přístrojů zakázat či omezit (např. 100 m od škol apod.)

Zápatí prezentace14 Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Předpokladem je vydání obecně závazné vyhlášky stanovující systém nakládání s komunálním odpadem. 3 možnosti zpoplatnění odpadu: - smlouva, - poplatek za komunální odpad dle zákona o odpadech, - místní poplatek dle zákona o místních poplatcích

Zápatí prezentace15 Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Poplatníky jsou fyzické osoby, které mají v obci trvalý pobyt a rovněž fyzické osoby, které mají ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci. Společný zástupce (vlastník, správce). Možnost využít evidenci obyvatel a údaje z katastru.

Zápatí prezentace16 Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Sazba poplatku je rozdělena na dvě části. První tvoří částka až 250 Kč za osobu a kalendářní rok, druhou částka stanovená na základě skutečných nákladů obce předchozího roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu, až 250 Kč za osobu a kalendářní rok, celkem tady maximálně 500 Kč na osobu ročně. Obec má povinnost v obecně závazné vyhlášce stanovit rozúčtování nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu na osobu. Pokud během kalendářního roku dojde ke změně místa trvalého pobytu, resp. ke změně vlastnictví stavby, uhradí se poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců pobytu nebo vlastnictví stavby v příslušném kalendářním roce. Rozhodný je vždy stav na konci každého měsíce.

Zápatí prezentace17 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace Poplatníkem je vlastník stavebního pozemku zhodnoceného možností připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace, vybudovanou po , tj. zkolaudovanou stavbu, kde obec byla stavebníkem.

Zápatí prezentace18 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace Sazba poplatku nesmí přesáhnout rozdíl ceny stavebního pozemku bez možnosti připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace a ceny stavebního pozemku s touto možností. Cena stavebního pozemku v obci se stanoví podle zákona o oceňování majetku (zákon č. 157/1991 Sb., v aktuálním znění) v kalendářním roce, ve kterém nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí pro stavbu vodovodu nebo kanalizace obcí vybudované. Výše sazby na 1m 2 zhodnoceného stavebního pozemku stanoví obec v obecně závazné vyhlášce.

Zápatí prezentace19 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace 2 návrhy infrastrukturní daně se vztahovaly i na další infrastrukturu budovanou obcí.

Zápatí prezentace20 Rozhlasový a televizní poplatek poplatek slouží k financování veřejné služby Českého rozhlasu, respektive České televize poplatníkem je fyzická nebo právnická osoba, která vlastní zařízení technicky způsobilé k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového a televizního vysílání bez ohledu na způsob příjmu – tedy nejen klasická rádia a televizory v domácnosti, ale i autorádia a televizory v motorových vozidlech, mobilní telefony a počítače, pokud umožňují přijímat rozhlasové a televizní vysílání poplatníkem může být také držitel přijímače, i když není jeho vlastník, pokud jej užívá alespoň po dobu jednoho měsíce zákon vytváří fikci, podle které je vlastníkem přijímače každý odběratel elektřiny, pokud na výzvu Českého rozhlasu nebo České televize formou čestného prohlášení neprokáže opak

Zápatí prezentace21 Rozhlasový a televizní poplatek mimo jiné osvobozeny fyzické osoby, jejichž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,5násobek životního minima, případně žije-li v téže domácnosti s dalšími osobami a součet jejího čistého příjmu a čistých příjmů těchto osob za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,5násobek životního minima osob žijících v této domácnosti základem poplatku je počet přijímačů, přičemž nepodnikající fyzické osoby platí jen za jeden televizní a jeden rozhlasový přijímač v domácnosti sazba poplatku je pevná - 45 Kč za rozhlasový přijímač a 100 Kč za televizní přijímač poplatník má možnost uhradit poplatek buď přímo provozovateli vysílání, anebo prostřednictvím třetí osoby – České pošty přirážka ve výši Kč za každý televizní přijímač, resp za rozhlasový přijímač, pokud není uhrazen poplatek

Zápatí prezentace22 Děkuji za pozornost.