Exkurz do kultury dětí a mládeže

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Anthropos Brno 2008 Exkurze žáků 6. třídy ZŠ Krucemburk.
Folklór a já Radka Kmochová, IX.B Konzultant: Ivana Severová Školní rok: 2011/2012.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Autor: Bc. Eva Doležalová
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.
Spisovatelé dětské literatury
Folklor x Folklorismus Bc. Martin Sítek 2015
České umění po roce 1945 A VĚDA.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/28 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/11  Název materiálu: Lidová píseň, zlidovělá píseň, umělá píseň  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HRAJME SI S DĚTMI! Martin BACH. ASOCIACE HERNÍHO PRŮMYSLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Czech club in Birmingham
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ČESKÉ POVĚSTI Název: VY_32_inovace_05 Vlastivěda-starší české dějiny
Božena Němcová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_17
Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,
4.ROČNÍK PŘEDMĚTY, KTERÉ SE VYUČUJÍ VE 4.ROČNÍKU, JSOU ROZDÍLNÉ OD 1. – 3. ROČNÍKU JEJICH NÁZVY JSOU – ČESKÝ JAZYK MATEMATIKA VÝPOČETNÍ TECH-
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví
Sociální psychologie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dobrovolnické programy
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Exkurz do kultury dětí a mládeže Jana Pospíšilová Etnologický ústav AV ČR, v.v.i., pracoviště Brno

Přehled národopisného bádání nejstarší zápisy her: F. Sušil, K. J Přehled národopisného bádání nejstarší zápisy her: F. Sušil, K.J.Erben, J. Feifalik … O. Hrabalová: Dětský folklor…Český lid 62, 1975, 140-150 Kontexty studia - sociologie aj.

Dětství z pohledu etnologie Kultura dětí – kultura pro děti Hermann Bausinger, 1985 Volný čas dětí a jeho náplň Dětský folklor, funkce a znaky dětské kultury a folkloru Herní prostředí a formy sdružování dětí Socializace a skupiny Komunikace Dětský kalendář

Dětský folklor různé slovesné, hudební, taneční a dramatické projevy žijící mezi dětmi a mládeží. Je možné sem řadit také některé hry sportovní, výtvarné a věrské představy či pověry. Dětský folklor se člení na dvě vrstvy, které se vzájemně prolínají: folklor pro děti a vlastní folklor dětí . Například hry s batolaty a ukolébavky patří do folkloru pro děti. Rozpočitadla a různá říkadla jsou vlastní folklor dětí.

Děti v rodině – v obci – mezi sebou František Bartoš: Naše děti Děti v rodině – v obci – mezi sebou František Bartoš: Naše děti. Brno 1888 Dětské slavnosti a výroční obyčeje Dětská práce včera a dnes

Slovesný folklor v současnosti Vypravěčské žánry dětí Pohádky Pověsti Vyprávění ze života, příběhy Strašidelné příběhy, horory Vtipy   Humor a komika

Pospíšilová J. : Kultura dětí. In: Kultura – společnost – tradice – I Pospíšilová J.: Kultura dětí. In: Kultura – společnost – tradice – I. Soubor statí z etnologie, folkloristiky a sociokulturní antropologie. Ed. L. Tyllner – Z. Uherek. Etnologický ústav AV ČR Praha 2005, s. 115 –143. Pospíšilová J. 2000: Dětský folklor. In: Jančář J. a kol.: Lidová kultura na Moravě. Vlastivěda moravská, nová řada. Strážnice – Brno, Ústav lidové kultury ve Strážnici – Muzejní a vlastivědná společnost v Brně: 265–269