 Rozpočet EU slouží k financování politik EU a k finančnímu zajištění fungování Unie jako takové. Nejen charakterem, ale.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Smíšená pracovní skupina e-Customs TRADIČNÍ VLASTNÍ ZDROJE - CLO - Jíloviště
Rozpočet EU
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
EU a Česká republika Instituce EU
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Rozpočet EU - změny vyplývající z Lisabonské smlouvy
Daňová teorie a politika
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Soustava veřejných rozpočtů II.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Integrační procesy v ekonomice
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Rozpočty územních samosprávných celků
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
1.1. Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc Prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSC., :: ROZPOČET EU.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Daňová teorie a politika
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Rozpočet EU Michal Částek.
FONDY EU Programové období
Ekonomické aspekty veřejné správy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Veřejné finance Rozpočet EU
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

 Rozpočet EU slouží k financování politik EU a k finančnímu zajištění fungování Unie jako takové. Nejen charakterem, ale také velikostí se výrazně liší od rozpočtů národních států.  Fáze-jako u národních rozpočtů-sestavování, schvalování, plnění, kontrola

 zásada jednotnosti a věrnosti zachycení  zásada každoročnosti  zásada vyrovnanosti  zásada zúčtovací jednotky  zásada všeobecnosti  zásada přesného stanovení  zásada řádného řízení  zásada transparentnosti

 Rozpočet EU rozdělen na třicet jednu oblast politiky  Tato struktura rozpočtu se nazývá sestavování podle činností (activity based budgeting)

 Po „Lisabonu“ značně jednodušší  Orgány a instituce EU předloží své očekávané výdaje do 1.7.  Komise vypracuje návrh rozpočtu. Ten musí předložit Parlamentu a Radě do 1.9.

 Čtení v Radě: Rada hlasuje o rozpočtu i případných navržených změnách a posílá jej dál ke schválení Parlamentu do ( )  Čtení v Parlamentu: Parlament má 42 dnů na to, aby schválil rozpočet během prvního čtení v říjnu nebo může navrhnout změny Radě. Rada pak může schválit rozpočet i s navrhnutými změnami do 10 dnů.

 Smírčí výbor: svolán, pokud Rada navržené změny neschválí  Úkolem do 21 dnů nalézt shodu  Pokud není shoda, nový návrh rozpočtu  Pokud shoda, Rada a Parlament schvalují do 14 dnů. Parlament může radu přehlasovat.

 Opravné rozpočty: Nevyhnutelné, nepředvídatelné a výjimečné okolnosti  K zaznamenání výsledku hospodaření z minulého rozpočtového období  Stejná rozpočtová a schvalovací procedura jako v případě samotného rozpočtu.

 Od 1988 mezi Radou, Komisí a Parlamentem současná platí od  „Zkvalitnění“ rozpočtového procesu, větší flexibilita, kontinuita, předvídatelnost  Nové nástroje mimo finanční rámec (pro větší flexibilitu) např.: rezerva pro urgentní pomoc, Fond solidarity EU, Nástroj flexibility, Evropská fond pro přizpůsobení se globalizaci

 Tradiční vlastní zdroje ◦ cla z obchodu se třetími zeměmi vybraná podle společného celního sazebníku ◦ dávky (cla) uvalené na dovoz zemědělských produktů, ◦ dávky uvalené na cukr a izoglukózu  Zdroj z DPH  Zdroj založená na HND  Ostatní-daně funkcionářů, pokuty, apod.

 1970-Lucemburská dohoda, zavedení systému vlastních zdrojů  Zemědělské dávky a cla, 10% na inkasní náklady  3.zdroj z DPH, kvůli harmonizaci až od 1980, 1% ze základu  80.léta-krize-nízké příjmy, SZP 60-70% výdajů, vstup chudších členů, Britský rabat (výjimka Německo)  zdroj HNP/HND, 1. finanční perspektiva

 Významným mezníkem Agenda příprava na největší rozšíření (východní)  Strop vlastních zdrojů 1,27% HNP  Z 10% -> 25% na inkasní náklady  Britský rabat zachován-kromě Německa vyjednány další výjimky pro Švédsko, Rakousko a Nizozemí (1/4 původně vyměření částky)  Max základ z DPH 0,75%, v roce ,5%  Zavedena metodika ESA 95, HNP->HND, vlastní zdroje přepočteny na 1,23% HND

 Max základ DPH 0,30% (neustály pokles), 4 země (Něm, Rak, Niz, Šve) odvádí méně(0,15 ; 0,225; 0,10 ; 0,10 )  Snížení odvodu HND u Švédska o 150 mil. Euro,u Nizozemska o 605 mil. euro ( )  další úpravy britské slevy-z výpočtu vyloučeny nezemědělské výdaje členů z daného roku, zaváděno v letech postupně. Celkové náklady pro Spojené království vyplývající z této změny nepřesáhnou 10,5 mld eur (pro )  Strop pro vla s tní zdroje 1,23% HND

 Výdaje EU jsou od roku 1988 plánovány prostřednictvím víceletých finančních rámců (perspektiv)  , , ,  Jasně stanovené výdajové stropy, větší předvídatelnost, flexibilita, rozpočtová disciplína

 Tvoří součást systém vlastních zdrojů  Má kompenzovat rozpočtovou „nespravedlnost“ vůči VB  ekonomika VB dosahovala v roce 1984 jen 90,6% HDP ES  Zemědělský sektor VB představoval 4% HDP země  Výdaje na CAP tvořily v roce % rozpočtu  Zaveden 1986, ve Fontainbleau, M.Tatcher-“Give me my money back!“

 VB je vráceno 66% jejího čistého příspěvku  Náklady nese zbylých 26 členů, ne však všichni stejně (viz výjimka pro Něm, Rak, Šve a Niz)  Za rok 2010 činil britský rabat 4 mld euro

Velká BritánieFrancie  „rabat je anomálie, ale vznikl z ještě větší anomálie SZP“  I po odečtení rabatu je 4. Největším čistým plátcem do rozpočtu EU  Bez reformy SZP se rabatu nevzdá  Všichni daňoví poplatníci EU se musí skládat na 5 % zaměstnanců v zemědělství  Ze SZP profitují hl. velké zemědělské komplexy  Ať si Francie dotuje své zemědělce z národních prostředků  EU by se mělo podílet na odstraňování následků války  Snaha vytvořit homogenní ekonomické prostředí v zemědělství EU s centrálními subvencemi  Švédsko produkuje jen 2 % HDP v zemědělství a přispívá více než VB  VB již není chudý člen EU  VB a další země prosadila zrušení subvencí do výroby a zavedení přímých plateb proti vůli Francie – na tahu je VB, aby udělala ústupek v rabatu.

 Financované činnosti a projekty odrážejí stanovené priority, na kterých se shodly všechny členské státy  princip subsidiarity  Příděly na závazky X Příděly na platby

 864,3 mld. Euro  Růst a zaměstnanost-snaha o posílení ekonomického růstu a vytvoření nových pracovních míst, z každého eur a 8 centů na růst  Udržitelný růst není možný bez snižování rozdílu mezi regiony-strukturální/kohezní politika, 36 centů z eura

 Přírodní zdroje-kvalita a „rozumná cena“ zemědělské produkce, ochrana prostředí, ochrana zemědělců, 43 centů z eura  Svoboda, bezpečnost a právo-boj proti terorismu, organizovanému zločinu, nelegálním přistěhovalcům, spolupráce zemí ve výměně informací a společnému postupu, 1 cent z eura..  Občanství-495 mil obyvatel, různých kultur a jazyka, ochrana kulturních hodnot, ochrana zdraví a spotřebitele, 1 cent z eura

 Globální hráč-dopad vynaložených prostředků se neomezuje na území EU, EU poskytuje finanční pomoc jak při přírodních katastrofách, tak dlouhodobě nejméně rozvinutým zemím či budoucím členům, 6 centů z eura  (Kromě dlouhodobé pomoci poskytuje EU finance z Evropského rozvojového fondu- země ATP)  Administrativa-mzdy, náklady na budovy, 6 centů

 Plnou zodpovědnost nese Komise  V praxi pro většinu prostředků (76%) sdílené řízení-hospodaření přísluší spíše příslušným orgánům členských států  Komise musí získat zpět prostředky, které byly vyplaceny neoprávněně  Členské táty mají stejnou zodpovědnost za řádné hospodaření, musejí spolupracovat s Komisí a OLAFem

 Ze strany Komise - generálních ředitelství & členské země  Od roku výroční zpráva o činnosti

 Založen 1975, sídlo v Lucemburku, 27 členů  „kontrolovat, zda finanční prostředky EU pocházející od daňových poplatníků jsou řádně vybírány a zda jsou vynakládány v souladu s právními předpisy, hospodárně a pro plánovaný účel.“  má právo prověřovat jakoukoli osobu nebo organizaci, která nakládá s finančními prostředky EU, běžně provádí kontroly přímo „na místě“

 Nezávislý, ale úzká spolupráce s ostatními institucemi  napomáhá Evropskému parlamentu a Radě-každoročně předkládá revizní zprávu o uplynulém finančním roce  Účetní dvůr nemůže podnikat žádné právní kroky- “trestat“.

 Evropský úřad pro boj proti podvodům/Office eurpéen de lutte anti-fraude  Vznik v roce 1999, nezávislý, organizačně podléhá Komisi  Monitoring podvodů v oblasti cel, chybného užívání dotací a daňových úniků, boj proti korupci  Pro zajímavost: odmitaji-schvalit-rozpocet-eu-za-minuly-rok odmitaji-schvalit-rozpocet-eu-za-minuly-rok

 Finální kontrola-schválení závěrečného účtu  Schvaluje parlament-3 možnosti: ◦ závěrečný účet schválí, ◦ schválení odročí ◦ nebo jej neschválí.

 Členem od roku 2004  Čistým příjemcem  Nejevíce čerpáme ze strukturálních fondů  Za rok 2010 jsme získali z rozpočtu EU 144,8 mld. Kč  iskove_zpravy_ministerstva_60149.html?year = iskove_zpravy_ministerstva_60149.html?year =2011

◦ Požadavky na nové zdroje: ◦ musejí více vycházet z evropského práva a více se vázat k cílům, ◦ nové zdroje musejí přesahovat hranice jednoho státu a pokrývat prostor společného trhu, ◦ harmonizovaný základu daně musí zaručit, že bude uplatňována v celé EU stejně, ◦ příjmy z nových zdrojů by měly, pokud možno, plynout do EU mimo národní rozpočty, ◦ musí být uplatňována spravedlivě a nezavádět další korekce rozpočtu, ◦ výběr nové daně nesmí představovat další administrativní výdaje.

 zdanění evropského finančního sektoru,  daně plynoucí z obchodu s povolenkami na emise skleníkových plynů,  poplatek z letecké přepravy,  evropská daň z přidané hodnoty,  evropská energetická daň.