Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Kyselé deště Vypracoval: Ondřej Bažant
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Těžební průmysl Martin VRZALA.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Biosféra.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Proč v zimě solíme silnice? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Počítač Sklenice, kádinka Sůl.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Název prezentace (DUMu): Voda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výskyt vody v přírodě II.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
METEOSTANICE počasí.
Vliv člověka na ovzduší
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Jak lidé využívají přírodu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Roční období – znaky, svátky a tradice
Transkript prezentace:

Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Seznámení s úlohou Slyšeli jste někdy pojmy z úvodu? Kyselý déšť CO2, SO2 Rozpustnost plynů ve vodě Jak ovlivňuje rozpouštění CO2 kyselost roztoku? Zkusíme si ukázat, změřit, vyhodnotit. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Teorie – Kyselý déšť (↑ kyselostí), než odpovídá přírodnímu stavu srážková voda s nižší hodnotou pH (↑ kyselostí), než odpovídá přírodnímu stavu průměrné pH srážkové vody je 5,6 Příčiny: znečištění ovzduší oxidy dusíku, síry, uhlíku a následná přeměna na kyseliny. Oxidy: oxid siřičitý (SO2), oxid uhličitý (CO2), oxid dusičitý (NO2) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Zdroje: automobilová doprava či spalování plynu při vytápění Chemické reakce: 1. II. III. Zdroje: automobilová doprava či spalování plynu při vytápění Nepříznivý účinek: přímý: na organismy – jed       Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

nepřímý: okyselování půdy, vody – mění se podmínky pro život organismů (odumírají) Krušné hory, Krkonoše Poškozování: - Koroze materiálů - Poškozování stavebních konstrukcí, soch

Tabulka srovnání pH: Tab.1

Postup při řešení úlohy Rozpouštění oxidů ve vodě – demonstrujeme na rozpuštění CO2 Nevydýchaný vzduch obsahuje asi 0,04% CO2 Vydechovaný i několik procent CO2 Tab.2

Postup při řešení úlohy Dle pracovního návodu změřte vliv rozpouštění plynu CO2 na kyselost teplé a studené vody. Měření probíhá v uvedených časových intervalech dle tabulky v pracovním listě. Výsledky zaznamenávejte do tabulky.

Postup při získávání výsledků Vypracujte graf závislosti pH na čase pro teplou i studenou vodu a grafy porovnejte. Odpovězte na otázky k úloze. Učiňte z vašeho pozorování při pokusu závěr. Co jste pozorovali? Co bylo nezvyklé? Jaký je výsledek práce?

Zdroje MÁCHAL, Aleš. Malý ekologický a environmentální slovníček. 5. vyd. Brno: Rezekvítek, 2006, 56 s. ISBN 978-80-86626-19-2 ČERVINKA, Pavel. Ekologie a životní prostředí: učebnice pro střední odborné školy a učiliště. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2005, 118 s. ISBN 80-860- 3463-1. Obr.1 [http:/www.voderek.cz/prirodopis/ekoprirodopis9/p912/p912. htm] [cit. 2014-05-30].