Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Recyklace odpadu v ČR.
FS kombinované Chemické reakce
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TECHNOLOGICKÉ PROCESY
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Chemická výroba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Biodegradovatelné polymery
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Chemická reakce a její rovnice
Praktická analytická chemie
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Zpracovatelský průmysl
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Látkový a energetický metabolismus rostlin
CHEMIE KOLEM NÁS.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Společenské a hospodářské prostředí
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Základní chemické pojmy
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 29 Anotace.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Jištění kvality technologických procesů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
(podle stupně přeměny)
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
C7900 Lehká biotechnologie
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví 2. téma
Výrobní činnost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základy chemických technologií
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Rozdělení chemických dějů
Transkript prezentace:

Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA VÝCHOZÍ SUROVINY NA KONEČNÝ PRODUKT TECHNOLOGIE VÝROBY - ÚPLNÝ A PŘESNÝ POPIS POSTUPU ZPRACOVÁNÍ VÝCHOZÍ SUROVINY AŽ NA KONEČNÝ VÝROBEK CHEMICKÁ VÝROBA -TAKOVÝ VÝROBNÍ PROCES, PŘI KTERÉM DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ (PROBÍHÁ CHEMICKÁ REAKCE)

Základy chemických technologií 2014 ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH TECHNOLOGIÍ 1)ANORGANICKÉ TECHNOLOGIE výrobky anorganické chemie: kyseliny a louhy, soli, pigmenty,… 2)ORGANICKÉ TECHNOLOGIE produkty petrochemie, léčiva, pesticidy,… 3)BIOTECHNOLOGIE produkty potravinářského průmyslu, léčiva, čistění odpadních vod,…

Základy chemických technologií 2014 OPTIMÁLNÍ TECHNOLOGIE 1)V DOSTATEČNÉM MNOŽSTVÍ 2)KVALITNĚ 3)LEVNĚ 4)BEZPEČNĚ VYRÁBÍ: K REALIZACI VÝROBY JE POTŘEBA: 1)VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ 2)SUROVINY, ENERGIE A VODA 3)PRACOVNÍ SÍLA 4)TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Základy chemických technologií 2014 VÝVOJ CHEMICKÝCH VÝROB 1)asi l. př. n. l.:VYUŽITÍ OHNĚ K VYPALOVÁNÍ HLINĚNÝCH VÝROBKŮ→POČÁTEK KERAMICKÉ VÝROBY 2) l. př. n. l.:POČÁTKY VÝROBY KOVŮ (Cu a Sn) 3) l. př. n. l.:VÝROBA Fe VÝROBA SKLA KVASNÉ VÝROBY MYDLÁŘSTVÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA 4)1000 l.n.l.:DESTILACE

Základy chemických technologií 2014 VÝVOJ VÝROBNÍHO POSTUPU 1)LABORATORNÍ VÝZKUM:ZAČÍNÁ SBĚREM INFORMACÍ (LITERÁRNÍ REŠERŠE), NAVRHUJE A OVĚŘUJE SLED CHEMICKÝCH REAKCÍ A CELKOVÝ POSTUP OD SUROVINY K PRODUKTU, POSTUP MUSÍ BÝT JEDNODUCHÝ, NENÁROČNÝ NA PŘÍSTROJE, ŘEŠÍ SE ODPADY, METODY ANALÝZY A OTÁZKY EKONOMICKÉ (LÁTKOVÁ, ENERGETICKÁ A EKONOMICKÁ BILANCE) ZAŘÍZENÍ: LABORATORNÍ MĚŘÍTKO 2)POLOPROVOZ:OVĚŘUJE SPRÁVNOST POSTUPU NAVRŽENÉHO VÝZKUMEM, ÚPRAVA REAKČNÍCH PODMÍNEK PODLE ZVOLENÉ APARATURY A KVALITY SUROVIN ZAŘÍZENÍ: POLOPROVOZ 3)PROVOZ:PROVÁDÍ VÝROBU

Základy chemických technologií 2014 SUROVINY 1)NEROSTNÉ SUROVINY:KAŽDÁ HORNINA ČI NEROST, KTEROU LEZE PŘÍMO ČI PO ÚPRAVĚ POUŽÍT JAKO SUROVINU PRO TECHNOLOGICKÝ PROCES A)RUDNÉ:PRO ZÍSKÁNÍ KOVŮ B)NERUDNÉ: C)SPALITELNÉ: 2)ROSTLINNÉ SUROVINY 3)ŽIVOČIŠNÉ SUROVINY 4)DRUHOTNÉ

Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGICKÉ POSTUPY 1)CHEMICKÉ OPERACE:TAKOVÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH SE NEMĚNÍ CHEMICKÁ PODSTATA ZPRACOVÁVANÉ LÁTKY, NEPROBÍHÁ ŽÁDNÁ CHEMICKÁ REAKCE ZMĚNY JSOU POUZE FYZIKÁLNÍHO CHARAKTERU: PŘÍPRAVA ROZTOKŮ, FILTRACE, SUŠENÍ, GRANULACE,… 2)CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY, VZNIKÁ MEZIPRODUKT ČI FINÁLNÍ PRODUKT PROBÍHAJÍCÍ CHEMICKÝ DĚJ JE CHARAKTERIZOVÁN CHEMICKOU ROVNICÍ A MECHANISMEM, REAKČNÍMI PODMÍNKAMI, TĚMITO CHARAKTERISTIKAMI SE ŘÍDÍ CELKOVÝ TECHNOLOGICKÝ REŽIM