Psychologie pro sportovní praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
S P O R T Pohybová aktivita provozovaná podle určitých pravidel a zvyklostí, které předchází trénink Sportare, Desporter, Disportare – bavit se, rozptylovat.
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
KOMUNIKACE A KOOPERACE VE FOTBALE
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
přednáška 1 úvod do psychologické přípravy, závodní úzkost
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU KATEDRA ATLETIKY Název kreditní práce Název práce v angličtině Kondiční atletika Kreditní práce.
ÚVOD DO SPORTOVNÍ PSYCHOLOGIE
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Rámcové představení projektu TRIATLON DĚTI 9. listopadu 2013 Voroněž, Brno.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Kondiční příprava hráče baseballu
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Metodický list Úkolem této prezentace je přiblížit obsah pojmů tělesná kultura, tělesná výchova, sport a jeho součásti, které se ne vždy správně používají.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
VY_32_INOVACE_TMM23960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
Regulace úzkosti ve sportu
Měření anaerobní kapacity
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Typy tréninku z hlediska fyziologie zátěže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal,
Řízení sportovního tréninku
Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Tvořivost ve hře a tréninku
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Emoce a psychické stavy ve sportu seminář
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Motorické učení a jeho fáze Marie Blahutková. Motorické učení Proces získávání pohybových dovedností pomocí opakování Docilita – schopnost motorického.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Organizační formy práce v tělesné výchově
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
ATLETIKA přednáška.
Metody psychologie.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Profese trenéra.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Studijní obor Fyzioterapie
Kondiční příprava ve sportu
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Psychologie pro sportovní praxi Mgr. Veronika Kavková Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci

Psychologie ve sportu Zastaralý x moderní přístup V popředí je somatická, kondiční, technická a taktická příprava Psychologie/psycholog jako poslední možnost Možnost „stigmatizování“ Dnes vyhrává psychika O závažnosti psychologické přípravy se napsalo už mnoho publikací. Přesto však samotná psychologie proniká do sportu s velkými obtížemi. Stále více se upřednostňuje somatická, kondiční, technická a taktická příprava, ale osobnost sportovce a psychická příprava sportovce zůstává v pozadí. Ve většině případů se hledá pomoc sportovního psychologa a začíná se s psychickou přípravou až tehdy, když sportovec nečekaně selže a nenašly se žádné chyby v kondiční, technické a taktické přípravě. Psychika se najednou stává tím faktorem, který je zodpovědný a nejdůležitější, ale kterému se předtím nevěnovala pozornost. Přitom při zhruba stejných možnostech vrcholové sportovní přípravy, při využití obdobných tréninkových prostředků je ideální hledat rezervy k získávání převahy nad soupeřem právě v oblasti psychické přípravy. Určité možnosti se skrývají ve využití prostředků psychologické vědy, zvláště za podmínek, kdy vysoká výkonnostní vyrovnanost závodníků zesiluje napětí sportovního boje a působí jako psychická zátěž. Vědomí aktuálnosti využití psychologie ve sportovní přípravě je zesilováno případy četných selhání výkonnosti, nadměrným psychickým napětím sportovců, zhroucením bez tělesných příčin a častými neurotickými obtížemi sportovců. V pokrokových tréninkových systémech se od psychologie očekává, že v tréninkovém procesu pomůže ke zvyšování sportovní výkonnosti a při soutěži ovlivní odolnost psychického stavu sportovce tak, aby v závodě uvolnil všechnu natrénovanou kapacitu.

S čím může pomoci sportovní psycholog? Zjišťování a rozvoj osobnosti hráče. Práce se skupinovou dynamikou, vztahy ve skupině. Vytváření optimálních vztahů v hráčských kolektivech i vztahů hráčů ke sportovnímu zázemí. Použití psychologických prostředků k regulaci negativních psychických stavů a dosahování kladných emocí. Mentální příprava na výkon (př. práce s trémou, zvýšení výkonu…).

Psychické procesy a sport - etapy vývoje jedince Etapa – základní / 5-11let/ Dítě se začíná zajímat o sport. Rodina – spolužáci, škola. Sport jako dětská hra . Možnost vzniku pohybových stereotypů. Jedna z nejnáročnějších rolí pro trenéra. Pozor na přání rodičů x předpoklady dítěte Brzká specializace x všestranný rozvoj V zásadě lze rozlišit několik etap v životě sportovce, ve kterých dochází k postupné adaptaci na podmínky sportu. V tomto věku se dítě začíná zajímat o sport. První podnět vychází většinou z rodiny, později od spolužáků, ze školy. Psychická zralost však ještě nedokáže pochopit principy tréninku a proto vlastní sportování je pouze určitým typem dětské hry. Tak je také nutno přistupovat k začátku sportovní přípravy. Nevhodné navazování pohybové činnosti a z nich vznikající pohybové stereotypy mohou být v pozdějším období trvalou překážkou správného sportovního vývoje. Proto být dobrým trenérem u dětí v tomto věku je jedna z nejnáročnějších rolí.

2. Etapa – speciální /11 až 14 let/ Přirozená pohybová aktivita je podněcována soutěživosti, zájmem o závodění. V tomto období je prakticky možno začít s psychologickou přípravou. Smyslem psychické přípravy je probuzení sil a schopností, které mohou  být sportovci nápomocné v nepředvídaných stresových situacích na tréninku i v soutěžích. Trenér může využívat prvky (rozvoj osobnosti, prvek aktivního odpočinku) Zjistit výsledky x činnost (chci medaili nebo hrát fotbal?) Již v tomto věku se mohou objevovat prvky vyhoření, vysoká úroveň až stres při vysokých nárocích na dítě (školní povinnosti, ambice rodičů, náročná sportovní příprava) V tomto období je prakticky možno začít s psychologickou přípravou. Přirozená pohybová aktivita je v tomto věkovém období podněcována soutěživosti, zájmem o závodění. Smyslem psychické přípravy je probuzení sil a schopností, které mohou  být sportovci nápomocné v nepředvídaných stresových situacích na tréninku i v soutěžích. Proto je potřebné zařazovat do tréninku nové postupy, formy. Jedním z mnoha činitelů, které mohou trenérovi pomoci jsou mentální cvičení, které na jedné straně pomáhají rozvíjet osobnost sportovce, na druhé straně mohou být formou aktivního odpočinku. V něčem je téměř každé mentální cvičení miniaturním modelem soutěže. Účast na těchto cvičeních dává sportovci neocenitelnou zkušenost, uvolnění, spontánnost a dovoluje mu prožít radost z tvořivého úsilí. V mentálním cvičení jsou hry zaměřeny i na pozornost a sebekontrolu. Před závodem se sportovec může dostat do zvláštní psychologické pasti. Neustále přemýšlí o soutěži. Tyto myšlenky mu nedovolují si odpočinout, soustředit se. Proto se snaží rozptýlit nebo tyto myšlenky potlačit. Dochází však k protichůdnému výsledku a myšlenky o zodpovědnosti jsou vtíravější. Psychika vyjde z kontroly a sportovec místo aby přiznal svoji porážku v boji s úzkostí a udělal tak první krok k vítězství nad ní, mrhá všechny síly na neurčitý vnitřní boj. Když se mu však podaří uvědomit si tento mechanismus a najít řešení tohoto paradoxu, potom je na dobré cestě k vítězství. Nepozornost na závodech se nedá spravit. Rozhodující závody neodpouštějí rozptýlení, proto jedním z úkolů psychické přípravy je rozvinout schopnost koncentrace, pozornosti tak, aby se sportovec dokázal soustředit na daný objekt, předmět tak dlouho, jak potřebuje. Tyto cvičení mají jediný cíl. Pomocí zajistit závodníkovi vystavenému psychicky náročným situacím pocit duševní harmonie, vyrovnanosti, zbavit ho negativních efektivních stavů, zejména úzkosti, duševního rozladění a pocitu únavy.

3. Etapa – vrcholová / 14 – 45 / Psychologická příprava jako předpoklad k vítězství. Vědomí vyrovnanosti, kdy závodník může být první i desátý, vytváří psychickou zátěž, která plyne z nejistoty očekávání. Mezi závodníky se stejnou potenciální možností podat vysoký výkon se zpravidla prosadí v závodě ten, který má nejlepší aktuální psychický stav a v daný okamžik je nejlépe schopen realizovat svou výkonnostní kapacitu.

Dokument o sportu https://www.youtube.com/watch?v=11mmHZ4ZxWo