prostě sdělovací (publicistický styl)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Advertisements

Zpráva.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Dopravní situace 6 křižovatka Palackého - Náměstí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Karel Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
ÚVĚRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Vlastnosti funkcí sin x a cos x Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) OZNÁMENÍ (pozvánka, plakát) prostě sdělovací styl prostě sdělovací styl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukázka zpracování referátu.
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Matematika – 4. ročník. Pracujeme s diagramy
POZVÁNKA Mgr. Alena Ščuková
Formy lázeňských pobytů a lázeňské péče
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zrakové vnímání Variabilní hra
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Písmo v Adobe Photoshop
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Práva a povinnosti osob
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Práva a povinnosti osob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Práva a povinnosti osob
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
PODZIMNÍ LIST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Večerková. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Němčina pro řemesla a služby Deutsch für deinen Job Familie III.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
křižovatka Strážovská
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých a záporných čísel
Zrakové vnímání 6 Variabilní hra
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půjdem spolu do Betléma…
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

prostě sdělovací (publicistický styl) ZPRÁVA prostě sdělovací (publicistický styl) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Štolfová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obsah: Funkce zprávy Znaky zprávy Jazykové prostředky zprávy Kompozice zprávy Cvičení 1–4 Cvičení 5 Řešení cvičení 5 Cvičení 6 Použitá literatura

ZPRÁVA Funkce: Informativní – Informuje o událostech, které se staly v oblasti společenské, kulturní, sportovní, ekonomické, politické. – Objevuje se v tisku, v televizi, rozhlase, na nástěnkách, vývěskách. Popisná; Hodnotící; Apelativní.

ZPRÁVA Znaky: Směřuje do minulosti; Aktuálnost; Objektivnost; Věcná správnost; Úplnost; Přehlednost.

ZPRÁVA Jazykové prostředky: Spisovný jazyk; Slova s citovým zabarvením; Časové a místní údaje. – v hodnotící a apelativní funkci; – příslovce, číslovky.

ZPRÁVA Kompozice: Důvod. Název akce; Hodina, den,měsíc; Místo, město; chronologická: Co se konalo? Kdy? Kde? Proč? Účastníci; Pořadatelé; Program; Zhodnocení.

ZPRÁVA Cvičení 1: Najděte a opravte stylistické nedostatky. Zpráva o projednaných otázkách na veřejném zasedání městského zastupitelstva; Zpráva z veřejného zasedání městského zastupitelstva.

ZPRÁVA Cvičení 2: Najděte a opravte stylistické nedostatky. V Brně byla včera uspořádána tisková konference s odjíždějícími sportovci na olympijské hry. V Brně byla včera uspořádána tisková konference se sportovci odjíždějícími na olympijské hry.

ZPRÁVA Cvičení 3: Najděte a opravte stylistické nedostatky. Informujeme vás o příjezdu vládní delegace z Polska do Prahy. Informujeme vás o příjezdu polské vládní delegace do Prahy.

ZPRÁVA Cvičení 4: Najděte a opravte stylistické nedostatky. Firma nabízí podlahovou krytinu PVC zákazníkům různých barev. Firma nabízí zákazníkům podlahovou krytinu PVC v různých barvách.

ZPRÁVA Cvičení 5: Zhodnoťte a upravte text z hlediska správné kompozice zprávy. Astronomická společnost pořádá cyklus přednášek o výzkumu vesmíru. Přednášejí odborníci z vědeckých ústavů, z Karlovy univerzity a pražské hvězdárny. Přednášky se konají každý čtvrtek v 19.30 ve velkém sále Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí. Cyklus bude zahájen 11. dubna výkladem Dr. Pospíšila o vědeckých výsledcích letů člověka do vesmíru.

ZPRÁVA Cvičení 5: Řešení: Astronomická společnost uspořádala cyklus přednášek o výzkumu vesmíru. Přednášky se konaly každý čtvrtek od 19.30 hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí. Cyklus byl zahájen 11. dubna výkladem Dr. V. Pospíšila o vědeckých výsledcích letů člověka do vesmíru. Dále obdivovatelům vesmíru přednášeli odborníci z vědeckých ústavů, z Karlovy univerzity a pražské hvězdárny. Tento projekt se setkal s velkým zájmem laické veřejnosti.

ZPRÁVA Cvičení 6: Sestavte z následujících údajů souvislý text zprávy. Čas: návštěvní sezona loňského roku; Akce: rekordní účast turistů na hradě (20 tis.); Místo: hrad Pecka na Jičínsku; Hodnocení a pozvání; Program: – expozice Hrdelní právo a soudnictví v Čechách v 16.–18. st. (palečnice, španělská bota, železná panna, železná maska, lámací kolo, skřipec); - historická expozice o majiteli hradu Kryštofu Harantovi z Polžic; - koncerty, svatby, šerm, svatby, divadelní představení.

Použitá literatura MARTINKOVÁ, Věra. Český jazyk 1: alternativní učebnice pro 1. ročník středních škol. 1. vyd. Praha: Trizonia, 1992, 191 s. ISBN 80-855-7302-4. RUDOLF, Stanislav. Napsali jsme sloh za vás: nepostradatelná pomůcka pro žáky, studenty a jejich rodiče: obsahuje vypracované slohové práce od 3. třídy ZŠ až k maturitě, jak je požadují osnovy českého jazyka. Vyd. 1. Praha: Erika, 2000, 171 s. ISBN 80-719-0085-0.

Použitá literatura STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 8. ročník základních škol. Praha: SPN, 1966 STYBLÍK, Václav. Cvičební texty z českého jazyka pro 9.ročník základních škol. Praha: SPN, 1965 HOFFMANNOVÁ, Jana, Jaroslava JEŽKOVÁ a Jana VAŇKOVÁ. Komunikace a sloh: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 152 s. ISBN 978-807-2387-809