Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0528.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Látkové složení lidského těla- prvky
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Minerály a stopové prvky
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Příjemce podpory – škola:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Příjemce podpory – škola:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Příjemce podpory – škola:
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_527 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Nauka o výživě Tematická oblast:Lidské tělo Téma:Minerální látky Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. MINERÁLNÍ LÁTKY VY_32_INOVACE_NAV_527 MINERÁLNÍ LÁTKY VY_32_INOVACE_NAV_527

Minerální látky - Jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů. -Přijímáme je potravou. -V těle jsou vázány na B ne ve formě solí -I malý nedostatek může mít velké následky -Význam -Ovlivňují stálou chemickou reakci v těle /kyselá = zásaditá/ -Ovlivňují dráždivost nervových a svalových vláken -Zpevňují kostní a zubní tkáň -Jsou součástí enzymů, hormonů, krevního barviva -Vylučují se potem, močí, stolicí - Jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů. -Přijímáme je potravou. -V těle jsou vázány na B ne ve formě solí -I malý nedostatek může mít velké následky -Význam -Ovlivňují stálou chemickou reakci v těle /kyselá = zásaditá/ -Ovlivňují dráždivost nervových a svalových vláken -Zpevňují kostní a zubní tkáň -Jsou součástí enzymů, hormonů, krevního barviva -Vylučují se potem, močí, stolicí

Druhy minerálních látek Ca – vápník Zdroj – mléko, mléčné výrobky, sója, chléb, květák, špenát, ořechy Význam – důležitý pro srážení krve, stavba kostí, nezbytný pro svalovou činnost P – fosfor Zdroj – mléko, ml. Výrobky, maso, luštěniny Význam – stavební složka kostí, Na – sodík Zdroj – kuchyňská sůl Význam – nezbytný pro hospodaření s vodou K - Draslík Zdroj – ovoce, zelenina, mléko, mléčné výrobky Význam – důležitý při stavbě tkání, pro nervovou činnost, zabezpečuje správné reakce organismu J – jód Zdroj – mořské ryby a výrobky z nich Význam – činnost štítné žlázy F – fluor Zdroj – ryby, zelenina, ovoce, černý čaj Význam – nezbytný pro vývoj zubů – skloviny Fe – železo Zdroj – maso, žloutky, listová zelenina Význam – součást krevního barviva Ca – vápník Zdroj – mléko, mléčné výrobky, sója, chléb, květák, špenát, ořechy Význam – důležitý pro srážení krve, stavba kostí, nezbytný pro svalovou činnost P – fosfor Zdroj – mléko, ml. Výrobky, maso, luštěniny Význam – stavební složka kostí, Na – sodík Zdroj – kuchyňská sůl Význam – nezbytný pro hospodaření s vodou K - Draslík Zdroj – ovoce, zelenina, mléko, mléčné výrobky Význam – důležitý při stavbě tkání, pro nervovou činnost, zabezpečuje správné reakce organismu J – jód Zdroj – mořské ryby a výrobky z nich Význam – činnost štítné žlázy F – fluor Zdroj – ryby, zelenina, ovoce, černý čaj Význam – nezbytný pro vývoj zubů – skloviny Fe – železo Zdroj – maso, žloutky, listová zelenina Význam – součást krevního barviva

Otázky pro žáky 1. Abychom měli pevné kosti potřebujeme jaké ML? 2. Vodu v těle váže jaká ML? 3. Červené krevní barvivo obsahuje? 4. Fluor – zdroj a význam: 5. Význam draslíku: 6. Zdroj vápníku: 1. Abychom měli pevné kosti potřebujeme jaké ML? 2. Vodu v těle váže jaká ML? 3. Červené krevní barvivo obsahuje? 4. Fluor – zdroj a význam: 5. Význam draslíku: 6. Zdroj vápníku:

Zdroje latky-jejich-zdroje-a-vyznam-pro- organismus.htm