spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrajeme si mezi knížkami
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Jan Ámos Komenský.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Po skončení základní školy dva roky studoval na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
František Hrubín Jan Musil.
Jaromír Tomeček Český jazyk 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Autor: Bc. Eva Doležalová
ILUSTRACE Vytvořila: Klára Tlamková Konzultant: Mgr. Věra Chlupová.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Jiří Žáček Epigramy básník VN
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.7.
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Česká literatura 2. poloviny 20. století
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek:
Jaroslav Seifert ( )
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
František Nepil – „multimediální autor“ Fejetonista, scénárista, autor knih pro děti.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ ČR-Slavní rodáci 2 Název: ČR – Slavní rodáci 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda - dílo.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Dějiny hudby a její osobnosti
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
František Ladislav Čelakovský
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Meziválečná poezie a drama
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Spisovatelé dětské literatury
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů Jiří Žáček spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů

Několik citátů Jiřího Žáčka… „Kam se hrabou CD-romy a internet na tištěnou knihu!“ „Smekám před každým učitelem, který v dětech dokáže probudit čtenářský hlad.“

Jiří Žáček – „Zasloužilý umělec“ Narodil se 6. 11. 1945 v Chomutově Syn ekonoma a dělnice Z Chomutova se rodina přestěhovala do Strakonic Studoval Průmyslovou školu stavební ve Volyni, posléze ČVUT – Stavební fakultu (obor Vodní stavby) Studium žurnalistiky (postgraduální studium)

Najdi, kde se na mapě ČR nachází Chomutov, Strakonice a Volyně…

Jiří Žáček Redaktor nakladatelství Československý spisovatel Jedním ze zakladatelů Klubu českých spisovatelů Má v oblibě kresby Josefa Lady, inspiruje se jeho obrázky (cca 40 básní k jeho obrázkům) První básně publikoval v roce 1965 v časop. Divoké víno V politicky náročném období (1968) publikoval pod pseudonymem Alexandra Malá

Jiří Žáček Přispíval svou tvorbou do těchto novin a časopisů: Host, Rudé právo, Lidové noviny, Svobodné slovo, Tvar, Květy…, do časopisů do děti: Mateřídouška, Ohníček, Pionýr… Psal především lyrické básně pro děti Inspiroval se těmito autory: J.V. Sládkem (jeho motivy – vztah dětí k přírodě, rodičům…), F. Hrubínem (příběhovost), V. Nezvalem (nonsens)

Jiří Žáček Pro dospělé psa humoristicky a satiristicky laděné texty Fejetony Básnické aforismy Epigramy

Zopakuj si pojmy! Aforismus Fejeton Epigram

Jiří Žáček Spolupracoval s Pavlem Jurkovičem (hudební skladatel a pedagog) – ten zhudebnil jeho básně Nejznámějším ilustrátorem jeho knih je Adolf Born

Zhudebněné básně Jiřího Žáčka Básně Jiřího Žáčka se vyznačují důslednou pravidelností v rytmické struktuře textu. Není tedy divu, že si je Pavel Jurkovič vybral jako textový základ svých písní. Jurkovič se o zhudebňování básní vyjadřuje takto: „…vždy znova a znova musím chválit české básníky, že věnovali a věnují tolik pozornosti a básnické dovednosti dětem: Josef Václav Sládek, Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, František Halas, Vladimír Holan, František Hrubín, Václav Čtvrtek, Václav Fischer, Věra Provazníková a celá řada dalších. Patří k nim už od počátku své tvorby i Jiří Žáček, který dětem adresoval dokonce většinu svých veršů a činí tak dodnes. Měl jsem to štěstí, že jsem se s jeho básněmi potkal už na počátku své tvorby pro děti. Všem jmenovaným básníkům jsem jaksi na oplátku věnoval nejméně po jednom rozhlasovém pořadu, s verši Jiřího Žáčka čtyři. Měl jsem totiž často pocit, že za ty písničky vlastně může právě on. Jsou to mnohdy písňové texty, které si svou formou o zhudebnění říkají.

Knihy pro děti http://www.jirizacek.cz/knizky-pro-deti.html

Knihy pro dospělé http://www.jirizacek.cz/knizky-pro- dospele.html

99 dědečků a 1 babička - Jiří Žáček Byl jeden dědeček z Friska, chlubil se, že má rád psiska. Nejradši měl kokří ouška, kupoval je od antouška, ten hnusný uchožrout z Friska. Penzista z města Březnice byl ctitel místní řeznice. "To je baba, jak má bejt - šunka, bůčky, ovar, prejt!" jásal ten šizuňk z Březnice. Byl jeden dědeček z Panamy, a ten rád špásoval s pannami. Nejdřív skládal komplimenty, potom platil alimenty, ten starý donchuán z Panamy.

13. komnata Jiřího Žáčka http://www.ceskatelevize.cz/porady/118600 0189-13-komnata/211562210800027-13- komnata-jiriho-zacka/%2013.%20komnata