Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vzory podst. jmen rodu středního
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Hrátky s češtinou.
MĚSTO, MOŘE, KUŘE, STAVENÍ
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO Český jazyk 4. ročník ZŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Skloňování rodu středního
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_09 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluSkloňování podstatných jmen rodu středního.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková Zdroj: Český jazyk, 4.ročník, Alter ISBN
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_552_VZORY_RODU_STŘEDNÍHO_ PROCVIČOVÁNÍ Téma:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 4.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.1 Podstatná jména – vzory rodu středního a skloňování Název sady:
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
DUM / VYDMUCHOV /DUCHOVÁ / JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE / 003 TVAROSLOVÍ – PODSTATNÁ JMÉNA MGR. RENÁTA DUCHOVÁ KUŘE MĚSTO MOŘE STAVENÍ VZORY RODU STŘEDNÍHO.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Znáš…… ? Konec otázky se dozvíš v tajence 1.Chráněná krajinná oblast.
VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD STŘEDNÍ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor koření hnízdo prase hospodářství slunce rizoto dříví pole ucho vejce.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Troskotovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení a užívání koncovek podle.
Podle vzoru kuře budeme skloňovat všechna podstatná jména rodu středního, která mají v 1. pádě jednotného čísla koncovku -e/-ě a v 2. pádě koncovku -ete/-ěte.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Podstatná jména procvičujeme pád číslo rod vzor.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_ČJ4
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Skloňování podstatných jmen
Začínáme s podstatnými jmény I
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Bingo – vzory podstatných jmen
Skloňování podstatných jmen rodu středního
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_ČESKÝ JAZYK
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Skloňování podstatných jmen
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
PŘIŘAZOVACÍ KARTY K VYTISKNUTÍ
VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního
Najdi dva stejné obrázky
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_18_ Podstatná jména III
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Skloňování podstatných jmen
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Orofacionální cvičení III.
Transkript prezentace:

Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přiřaď podstatná jména ke správnému vzoru město moře kuře stavení bláto pole divadlo zemědělství nemluvně káčátko děvče kluziště Labe dříví obydlí kopyto jehně dopoledne přísloví veslo rákosí slunce kotě

Přiřaď podstatným jménům správnou barvu podle vzoru: (město, moře, kuře, stavení) zrcadlo nádobí nebe spáleniště rajče světlo batole mýdlo srdce uhlí kladivo území rašeliniště potrubí novorozeně slovo medvídě naleziště Polabí lišče

DOPLŇ SPRÁVNÉ I – Y : vydatnými krmiv_, okol_ Prahy, mezi umývadl_, úrodné Polab_, ostrými kusadl_, půvabným údol_m, s kol_, plynové potrub_, hemžit se strašidl_, nad územím_, objednat uhl_, o čtyřech obdob_ch, rybníky se stavidl_, nad údolím_, v tichém rákos_ y í y í y í y í y i í í y i í

Nahraď obrázky slovy a věty přepiš. dováděla na dvorku. Na sluníčku se vyhřívala . plavala po řece. Na poli vyzobávala zrníčka . Fena se štěňaty kočka s koťaty Kachna s kachňaty slepice s kuřaty

Užij podstatná jména v závorkách ve správných tvarech. Jonáš vyběhl po strmém (schodiště) …………. . až do pátého (poschodí) …………. . Mezi typické české jídlo patří knedlíky se (zelí) …….. Orel zamával širokými (křídlo) …….. a vznesl se do oblak. Úroda na obilných (pole) ………. se sklízí v létě . Pozorovali jsme divoká (zvíře) ………… ve výběhu. V první třídě počítají na (počitadlo) ……………… Lesem se potulovala liška s (mládě) …………….. Často se vracíme ke starým (přísloví) …………….. schodišti poschodí zelím křídly polích zvířata počitadlech mládětem příslovím

Najdi a oprav chyby Auto má něco s koli. y Po Laby plavaly lysky. V našem obydlí topíme dřívým a uhlím. Slepice mávala křídly. Vítr si pohrává se stébli trávy. Žáci rýsují ve škole kružidli. V ovoci jsou důležité vitamíny. Nad údolým se vznášejí mlhy. Na neby vyšlo slunce. y i í y y í i

Zapiš daná neutra v určených pádech poli pole (7. p. č. mn.) ………………………… parkoviště (6. p. č. mn.) ………………….. poupě (7. p. č. mn.) ………………………. srdce (3. p. č. j.) ………………………….. lišče (5. p. č. mn.) ……………………….. sele (4. p. č. mn.) ………………………... kladiva (7. p. č. j.) ……………………….. cukroví (2. p. č. j.) ……………………….. mládě (1. p. č. mn.) ……………………… holoubě (6. p. č. mn.) …………………… parkovištích poupaty srdci liščata! selata kladivem cukroví mláďata holoubatech