Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník."— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Název a anotace: Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře, opakování Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Určuje slovní druhy plnovýznamových slov a využívá je v gramaticky správných tvarech…… Využité materiály: Obrázky:

2 VZORY PODSTATNÝCH JMEN RODU STŘEDNÍHO MĚSTO, MOŘE

3 MĚSTO MOŘE Vzory podstatných jmen rodu středního
Podle vzoru město se skloňují podstatná jména rodu středního v 1.p.č.j. zakončená na -o. V 7.p.č.mn. má koncovku -y. MĚSTO Podle vzoru moře se skloňují podstatná jména rodu středního v 1.a 2.p.č.j. zakončená na -e/-ě. Všechna i/í v koncovkách jsou měkká. MOŘE

4 Pozoruj skloňování vzoru:
MĚSTO – tvrdý vzor číslo jednotné číslo množné 1.p město města 2.p. (bez) města měst 3.p. (k) městu městům 4.p. (pro) město města 5.p město! města! 6.p. (o) městě městech 7.p. (s) městem městy

5 Tvořte správné tvary slov a odůvodněte:
s (kolo), bez (pravítko), k (sedlo), o (letadlo), pod (kopyto), z (kino), naproti (auto), v (okno), na (křídle), se (srdíčko), mezi (slovo)

6 Pozoruj skloňování vzoru:
MOŘE – měkký vzor číslo jednotné číslo množné 1.p moře 2.p. (bez) moře 3.p. (k) moři 4.p. (pro) moře 5.p moře 6.p. (o) moři 7.p. (s) mořem moře moří mořím moře! mořích moři

7 Slovo v závorce dej do správného tvaru a odůvodni:
Za (pole) je les. Vydali jsme se k (letiště). Nebuď dlouho na (slunce). Nad (hřiště) kroužila poštolka. Plul jsi už lodí po (Labe)? Kvočna sedí na (vejce).


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_15 _Vzory podstatných jmen rodu středního, město, moře Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google