VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
Hluboká panoramaticky
Hrady a zámky.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _14_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Romantická architektura v Čechách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Zámek Orlík Adam Novák. Historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na.
Památky národního obrození
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_651 Ročník: 3.
VY_32_INOVACE_ZCR_683 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Španělsko – pracovní list řešení Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_641 Ročník: 3.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_697 Ročník: 4. Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_628 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Základní charakteristiky Afriky Jméno autora:Mgr. Lucie.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
VY_32_INOVACE_ZCR_696 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Slovensko Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno.
Francie - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_CER_13 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Lokalizace lázeňských středisek - řešení Jméno.
Severní Evropa - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
VY_32_INOVACE_ZCR_643 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Praha Téma:Historický vývoj Prahy v letech Jméno autora:Mgr.
KARLŮV MOST.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Romantická architektura v Čechách
Pozdně gotická architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Architektonické směry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ZCR_680 65-42-M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4. 3. 4. Vzdělávací obor: 65-42-M/01  Hotelnictví Tematický okruh: Nejnavštěvovanější zámky ČR Téma: Nejnavštěvovanější zámky ČR Jméno autora: Mgr. Ivana Frýdlová Vytvořeno dne:  20. 2. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – Nejnavštěvovanější zámky ČR Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o oblastech ČR. Dokument můžeme využít i při maturitním opakování ve čtvrtých ročnících. Využití při hodinách zeměpis cestovního ruchu, seminář z cestovního ruchu.

Hrady a zámky ČR Vzhledem k více jak tisícileté historii ČR se na našem území dochovalo velké množství kulturně historických památek. První kamenné hrady byly zakládány ve 12. – 13.století ve stavebním slohu románském a raně gotickém. Za vlády Přemysla Otakara II. ve 13.století dochází k zakládání královských hradů. Ty v průběhu dalších století mění své majitele, kteří je neustále přestavují.

HLUBOKÁ státní zámek

státní zámek 1

Jeden z nejnavštěvovanějších zámků ČR Název Hluboká pochází pravděpodobně podle 80 m hluboké studně, která zde byla Hlubocké panství bylo často zastavováno Historie sahá do ½ 13. století, král Přemysl Otakar II. Původní gotický hrad byl v 16. století (r. 1571 ) přestavěn na renesanční zámek z důvodu nevyhovujících podmínek na pohodlné bydlení U Hluboké se staví i několik rybníků, mezi nimi i Bezdrev

Od 17. století (roku 1661) patřil zámek Hluboká Schwarzenbergům, jejich rod zde sídlil nepřetržitě 330 let Dnešní podoba pochází z 19. století z období Jana Adolfa II. Schwarzenberga a jeho manželky Eleonory Po Adolfových a Eleonořiných cestách po Anglii ( Adolf zde působil jako velvyslanec) se Eleonora rozhodla pro přestavbu zámku podle tudorské gotiky

KONOPIŠTĚ státní zámek

Oblíbený lovecký zámek 3 Oblíbený lovecký zámek

Na původním místě stávala ve 13.století středověká tvrz V 18. století proběhla barokní přestavba, roku1725 se buduje vstupní barokní brána na jejíchž sochařské výzdobě se podílel Matyáš Bernard Braun V 19.století ( rok 1887) koupil zámek od Lobkoviců budoucí následník rakouského trůnu, František Ferdinand d`Este František Ferdinand d`Este nechal provést na zámku v letech 1889-1894 rozsáhlé restaurační práce - architekt Josef Mocker

Zámecké místnosti byly vybaveny velkým množstvím loveckých trofejí Jsou zde neobyčejně bohaté soubory uměleckých a uměleckořemeslných předmětů z období gotiky, renesance, baroka i nové doby a to nejrůznějšího druhu Vyniká proslulá zbrojnice, která patří k nejzajímavějším v Evropě Ojedinělý je rovněž soubor církevních starožitností, vztahujících se ke kultu svatého Jiří, patrona rytířů

ČERVENÁ LHOTA státní zámek

renesanční vodní zámek 5 renesanční vodní zámek

Pověst o jménu První písemná zmínka pochází z roku 1465 V 16. století se na místě původní středověké tvrze, staví renesanční zámek V této době se o místě hovoří jako o Nové Lhotě Název Červená Lhota pochází ze 17. století podle červené střešní krytiny

ORLÍK vlastněný Schwarzenbergy

6 V roce 1960 byla dokončena stavba Orlické přehrady, která zvedla hladinu řeky Vltavy asi o 60 metrů

Ve 13. století se nad vodní hladinou vypínal dřevěný hrádek součást královského majetku, který plnil úlohu celnice (clo se vybíralo od proplouvajících lodí za převážené zboží) Poslední přestavba byla realizována Schwarzenbergy v polovině 19. století v stylu novogotickém Roku 1948 byl hrad a panství znárodněn Roku 1992 v rámci restitucí byl hrad a panství navrácen Schwarzenberkům

Kontrolní otázky

Hluboká - Název zámku Založení Jak se nazývají poslední majitelé zámku dnešní podoba 2

Konopiště Ve kterém století proběhla barokní přestavba Kdo se podílel na výzdobě vstupní brány Kdo byl posledním majitelem Který architekt provedl poslední přestavbu zámku 4

Červená Lhota - Vodní zámek - Charakteristika stavebního slohu - Pověst o jménu 5

Orlík - majitelem není stát - dnešní vzhled – novogotika, co to znamená? 7

Konec

Seznam použitých zdrojů a literatury NEUVEDEN. Zámek Hluboká [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1mek_Hlubok%C3%A1 NEUVEDEN. Konopiště [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Konopi%C5%A1t%C4%9B NEUVEDEN. Červená Lhota (zámek) [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cerven%C3%A1_Lhota_(z%C3%A1mek) NEUVEDEN. Orlík (zámek) [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Orl%C3%ADk_(z%C3%A1mek) 1 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hluboka_castle.jpg 2 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vipzamek.cz/wp-content/uploads/2012/11/hluboka.jpg 3 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konopiste_CZ_02.jpg 4 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cervena_Lhota,_Czech_Republic.jpg 5 NEUVEDEN. google [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cervena_Lhota,_Czech_Republic.jpg 6 NEUVEDEN. Červená Lhota (zámek) [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Orlik_(js).jpg 7 NEUVEDEN. Červená Lhota (zámek) [online]. [cit. 20.2.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Vodn%C3%AD_n%C3%A1dr%C5%BE_Orl%C3%ADk_a_Orl%C3%ADk_(z%C3%A1mek)_(3.).jpg