publikační etika a plagiátorství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Nástroje územního plánování
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Výtah z autorského zákona
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Obecně Lucia Madleňáková
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Absolventská práce.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Struktura bakalářské práce
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Medailon autora co je, k čemu slouží a jak ho správně psát,...
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
Plagiátorství plagiátorství jedním z problémů citační etiky, poidoblasti etiky informační Plagiátorství – projev, který nevhodně či podvodně využívá již.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
P LAGIARISMUS A CITACE Úvod do studia. D EFINICE PLAGIARISMU Zahrnuje: a) Objekt, kterým jsou slova, věty, myšlenky, části textu, popřípadě celý text,
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Citační a bibliografické databáze:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

publikační etika a plagiátorství Vikba30 Jaro 2013

Publikační etika Spadá pod informační etiku, která je spjata s uplatňováním etických zásad souvisejících se získáváním, zpracováním, vyhledáním, uchováváním, publikováním a zprostředkováním informací Jedná se o jistá etická pravidla, na která musí dbát autor při tvorbě odborného textu Pravidla jsou součástí nepsaného etického kodexu vědeckých pracovníků

Zásady Publikační etiky Uvádíme všechny zdroje, z nichž jsme čerpali a neuvádíme zdroje, z nichž jsme nečerpali Viz zákon 121/2000 Sb, § 31 Citace (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle, b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem, c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu; vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

Zásady publikační etiky 2. Zachováváme anonymitu a soukromí lidí Jedná se o případy, kdy chceme publikovat výsledek pokusu nebo výzkumu, který je spjatý s konkrétními osobami – pro zveřejnění osobních dat musíme mít souhlas zúčastněných, pokud ho nemáme, zůstanou anonymní Pozor na zveřejňování fotografií!

Zásady publikační etiky 3. Nezveřejňujeme vymyšlené výsledky či záměrně zkreslená fakta Výsledky své práce neupravujeme, neměníme ani nevynecháváme jen proto, abychom dosáhli požadovaného cíle Zveřejnění nesprávného zjištění může v extrémních případech vyvolat všeobecnou paniku (převratný lék na rakovinu apod.) Z nesprávných výsledků pak mohou vycházet jiní autoři a kvalita jejich prací je tím ohrožena

Zásady publikační etiky 4. Nevytváříme plagiáty Citovat, citovat a citovat! 5. Za výsledky práce přijímáme zodpovědnost 6. Nezveřejňujeme opakovaně stejné výsledky Nekopírujeme sami sebe recyklováním článků

plagiátorství Plagiát – dílo, jež někdo jiný než původní autor vydává za své Plagiátorství – projev, který nevhodně či podvodně využívá již existující práci bez svolení či uvedení jejího autora Antiplagiátorská politika – opatření zveřejněná a prosazovaná organizací, která spravuje oblast záležitostí spojených s prevencí, detekcí a postihy za nedovolené napodobování a přejímání děl bez svolení či uvedení autora

Co je plagiátorství Definice plagiátorství: Dle ČSN ISO 5127-2003 „Informace a dokumentace - Slovník”: „Představení duševního díla jiného autora půjčeného nebo napodobeného v celku nebo z části, jako svého vlastního.” Dle České terminologické databáze knihovní a informační vědy (TDKIV): „Nedovolená napodobenina (přesná nebo částečná) uměleckého nebo vědeckého díla jiné osoby, která je bez uvedení předlohy vydávána za originál; její původce tak porušuje autorská práva autora původní předlohy.”

Antiplagiátorská politika Měla by obsahovat: Zdůvodnění, proč je důležitá Vymezení, co je to plagiátorství Popis, kdy k plagiátorství dochází (rozlišení citací, parafrází apod.) Návrh, jak se plagiátorství vyhnout Postihy za plagiátorství v různých situacích (seminární práce, diplomová práce, kolaborativní projekt, výzkum apod.)

Komerční plagiátorství Neetické podnikání Firmy nabízejí za nemalou úplatu vytvoření díla, které za objednatele vypracuje někdo jiný a objednatel ho bude vydávat za vlastní Rizika Odhalení a trest Nízká kvalita textu – obhajoba bez záruky Vždy se na to může přijít, dílo je přístupné všem Problémy v pozdějším zaměstnání a životě ŠPATNÉ SVĚDOMÍ! Paradox – firmy garantují ochranu proti plagiátorství!

Komerční plagiátorství Zatím velmi těžko postižitelné z hlediska zákona, šlo by to jen v případě, že by škola žalovala studenta za porušení cizích práv Při odhalení dojde k disciplinárnímu řízení a k vyloučení studenta ze studia – jedná se o hrubé porušení studijního řádu Firmy postižitelné nejsou – uzavírají s objednavateli smlouvu o dílo a formálně vypracovávají a vyhledávají pouze „podklady“, nikoli celé práce

Komerční plagiátorství z hlediska az Použitím cizího textu pod svým jménem studenti porušují autorský zákon Autorská práva jsou nepřevoditelná, nelze se jich vzdát, zřeknout, nelze je darovat ani prodat O plagiátorství se tedy jedná i v případě, kdy vydáváme cizí dílo za své se souhlasem původního autora

Komerční plagiátorství – PŘÍKLADY FIREM http://www.diplomky.net/ http://www.seminarkybezprace.cz/ http://zpracovaniseminarnichpraci.wz.cz/ http://www.ukolydoskoly.cz/ http://www.referatyzababku.cz/ http://www.referatykvalitne.cz/

Námět k diskuzi „Nechte vaše práce vydělávat za vás!“ Databáze prací na diplomky.net Možnost stažení vybrané práce za poplatek Autor práce získává za každé stažení procenta ze zisku Jsou tím studenti MU znevýhodněni? PROČ SE NĚKTERÉ VŠ BRÁNÍ ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁVĚREČNÝCH PRACÍ?

Příčiny plagiátorství Prokrastinace – chorobné odkládání povinností Strach z nesplnitelného úkolu Brzký termín odevzdání práce Touha po vzrušení, otázka důvtipu (podobně jako hacking) Nedostatek času Přecenění svých schopností

Studenti by si měli uvědomit, že: Důležité není jen umět informace najít, ale pochopit je, interpretovat a analyzovat Nikdo nečeká, že student odevzdá práci lepší než vyučující/vědec/odborník Zásadní je naučit se psát, vytvořit si svůj styl Studium není jen honba za titulem Správná cesta není dělat to, co dělají ostatní a čekat, zdali mi to také projde

Jak předcházet plagiátorství Důraz na informační gramotnost na všech stupních škol Vedení k morální zodpovědnosti Uvědomit si důležitost citování, parafázování a odkazování Negativní motivace – použití technologií na odhalení plagiátů, postihy...

Co není plagiátorství Situace, v nichž je opakování dřívějších projevů bez uvedení autorství akceptovatelné Příklady: Běžně opakované vtipy Vžitá data historických událostí Obecně známá fakta, běžná znalost (dostupné ve slovnících a encyklopediích) Viz empirické pravidlo - pokud je ta stejná informace opakovaná v pěti a více na sobě nezávislých zdrojích, lze ji považovat za běžnou znalost

Odhalování plagiátorství IS.MUNI.CZ - systém „jako vejce vejci“ Theses.cz Odevzdej.cz http://www.scanmyessay.com/ http://www.copyscape.com/ Možné použít i pro obrázky a fotky – http://www.tineye.com/

Typy plagiátorů, kteří necitují Duch: Autor opíše slovo od slova celou cizí práci. Fotokopírovač: Autor kopíruje významné části textu přímo z jednoho zdroje, a to bez změny. Maskáč: Autor se snaží zamaskovat plagiátorství kopírováním z několika různých zdrojů, vylepšuje věty tak, aby jim zachoval smysl z původní formulace. Přestrojovač: Ačkoli autor zachoval obsah zdroje, změnil vzhled dokumentu záměnou klíčových slov a frází – cizí myšlenky vyjádřil vlastními slovy. Lenoch: Autor má čas parafrázovat většinu obsahu z jiných zdrojů a dát to všechno k sobě tak, aby to logicky zapadalo, místo aby věnoval stejné úsilí na zpracování původní práce Sebevykradač: Autor si velkoryse vypůjčil podstatnou část ze svého předchozího díla a porušil tím pravidla týkající se očekávání originality, zavedná většinou akademických institucí.

Typy plagiátorů, kteří citují Zapomenutá poznámka pod čarou: Autor uvádí název zdroje, ale opomene zahrnout konkrétní informace o umístění odkazovaného materiálu. Uvádění v omyl: Autor poskytuje nesprávné informace o zdroje, takže je nemožné je najít. Příliš dokonalá parafráze: Autor správně odkazuje na zdroje, ale zanedbává použití uvozovek k označení doslovné citace, pouze parafrázuje. Nic původního: Autor správně uvádí všechny zdroje, parafráze a citace, ale text neobsahuje vůbec žádné původní myšlenky autora. Dokonalý zločin: Všichni víme, že to neexistuje. V tomto případě autor řádně cituje, ale následně pokračuje, aby parafrázoval další argumenty z těchto zdrojů už bez uvedení citace nebo odkazu.

kauzy historické Martin Luther King – dopouštěl se plagiátorství a porušování autorských práv, zejména pak v době svých studií na Bostonské univerzitě. Mezi nejvýznamnější případy patří jeho disertační práce, z níž je 45 % první části a 21 % druhé části plagiátem. Závěrečných 20% projevu „I Have a Dream“, který byl později mnohokrát vydán v tištěné verzi, je téměř shodná s dřívějším projevem Kingova přítele, reverenda Archibalda Careyho. (zdroj Wikipedie: Martin Luther King)

kauzy akademiků Ivo Budil – profesor antrolpologie ze ZČÚ napsal příspěvek do sborníku, který byl opsán z článku cizího autora Josef Světlík – bývalý děkan fakulty UTB opsat část své habilitační práce ze své práce doktorské Libor Pavera – vyučující SLU opsal svou habilitační práci z díla již zemřelého autora Plzeňská právnická fakulta – Ivan Tomažič, Jaroslav Zachariáš a další

kauzy politiků Maďarský prezident Pál Schmitt – rezignoval začátkem dubna 2012 na základě obvinění z plagiarismu, svou dizertační práci o ekonomických aspektech olympijských her opsal od bulharského experta na sport Více na http://www.lidovky.cz/madarsky-prezident-rezignoval-kvuli-plagiatorstvi-fyn- /ln_zahranici.asp?c=A120402_133003_ln_zahranici_rka Německý ministr obrany Karl Theodor zu Guttenberg – opsal doktorskou práci, musel odstoupit a k tomu zaplatil pokutu ve výši 20 tisíc eur, které půjdou na charitu. Více na http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=692578

kauzy na mu Bývalý děkan ESF Martin Svoboda odstoupil kvůli podezření z plagiátorství Přihlásil se k autorství díla, ve kterém nebyl jako autor uveden a také vydal dvě publikace, jejichž obsah byl shodný s jinými publikacemi, které vyšly v němčině Více na http://www.online.muni.cz/udalosti/1802-dekan-esf-odstoupil-pro-podezreni-z-plagiatorstvi Právnická fakulta řešila případ dvou studentek, které ve své diplomové a rigorózní práci doslovně přepsaly 11 a 4 strany z časopisu Právní rádce Více na http://zpravy.idnes.cz/prava-v-brne-nasla-tri-plagiaty-univerzita-zridi-eticke-komise-p75- /domaci.aspx?c=A100511_075140_studium_taj

Jak se řeší odhalené plagiátorství studentů V ČR zatím není plagiátorství ošetřeno zákonem, každá VŠ to řeší individuálně Zákon o vysokých školách - Disciplinární přestupek § 64 Disciplinárním přestupkem je zaviněné porušení povinností stanovených právními předpisy nebo vnitřními předpisy vysoké školy a jejích součástí. § 65 (1) Za disciplinární přestupek lze uložit některou z následujících sankcí: a)     napomenutí, b)    podmíněné vyloučení ze studia se stanovením lhůty a podmínek k osvědčení, c)     vyloučení ze studia. (2) Od uložení sankce je možné upustit, jestliže samotné projednání disciplinárního přestupku vede k nápravě. (3) Při ukládání sankcí se přihlíží k charakteru jednání, jímž byl disciplinární přestupek spáchán, k okolnostem, za nichž k němu došlo, ke způsobeným následkům, k míře zavinění, jakož i k dosavadnímu chování studenta, který se disciplinárního přestupku dopustil a k projevené snaze o nápravu jeho následků. Vyloučit ze studia lze pouze v případě úmyslného spáchání disciplinárního přestupku.

doplňující materiály Tutoriál - plagiátorství http://library.leeds.ac.uk/tutorials/plagiarism/ Rozhovor Martina Krčála s Vladimírou Dvořákovou http://www.rozhlas.cz/radio_cesko/exkluzivn e/_zprava/opsana-prace-pripomina-slovni- fotbal-rika-odbornice--1047845

použité zdroje http://www.plagiarism.org/plag_article_types _of_plagiarism.html KRATOCHVÍL, Jiří (et al.) Metodika tvorby bibliografických citací (1. vydání) Elportál, Brno : Masarykova univerzita. ISSN 1802- 128X. 2010 LORENZ, Michal. Studijní texty k informační etice. [online] dostupné z URL: Kurzy.knihovna.cz