Migrace z Afriky do Evropy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vstup do Schengenu – změny v ČR ISSS Hradec Králové
Advertisements

Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Vývoj politické mapy světa
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1 Vstup ČR do schengenského prostoru Eurocentrum Ostrava
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Struktura a principy Evropského práva
Evropská Unie.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Státy a jejich hranice Stát = základní politická a mocenská jednotka
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
MIGRACE.
Hraniční kontrola předmětů na vnějších hranicích spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Legislativní aspekty migrační politiky Kateřina Machová, UNHCR 22. listopad 2011, FSV UK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Rozšíření informačního systému OBZOR projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Občanem Evropské unie.
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Evropský návratový fond (ENF)
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Územní pohyb obyvatelstva
Volný pohyb osob v EU Prostor svobody, bezpečnosti a práva
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
MIGRACE.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Úvod, základní principy a cíle
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Evropské hospodářství
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Migrace z Afriky do Evropy Pavlína Kolářová N-UZ-AJU Štěpán Groll N-UZ-Hi

Osnova Důvody a příčiny Migrace z Afriky Důsledky migrace Evropská migrační politika Uprchlické tábory Příklad: Španělsko

Důvody a Příčiny I Důvody: Migrační trendy v Africe jsou stále ovládány koloniální historií a hranicemi určenými koloniálními mocnostmi – hranicemi, které rozdělují lidi stejného kmene nebo etnického původu mezi dvě a více nezávislých státu 56 zemí a oblastí, 53 z toho nezávislých státu počet obyvatel: 1 010 miliónů (červen 2009)

Důvody a Příčiny II Příčiny Push faktory Pull faktory Další Demografická exploze Chudoba Omezené zdroje (pitné) vody Válečné konflikty a pronásledování Pull faktory Iluze – „Zlatá Evropa“ Další Vzdělání Epidemii AIDS Přírodní katastrofy urbanizace

Migrace z Afriky I Rozdělení Afriky Země Maghrebu Subsaharská Afrika Jižní Afrika

Migrace z Afriky II Subsaharská Afrika Nejvíce zůstává na kontinentu Silné proudy do SA, StřV a ZE Zair -> Belgie Senegal – Francie Nigerie -> VB „Nevzdělaní“ dělníci -> Šp a It

Migrace z Afriky III Země Maghrebu V arabštině „Západ“ = Západní část Severní Afriky Nejvíce migrantů z Alžíru, Maroka a Tunisu míří do Francie, od 80 let také do Belgie, Itálie, Německo, Nizozemí a Španělsko

Migrace z Afriky IV Historie Dlouhodobá zkušenost s migrací: pohyb lidí za obchodem, kulturní výměna. Původní Berberské kmeny zde zanechali stopy po mnohá století: Římská říše, staletí obchodu pres Saharu se zbytkem Afriky, invaze Arabu mezi lety 711-1492; Osmanská ríše 1519-1830; kolonizace v 19. a 20. století Francií, Itálií, a Španelskem. Post-koloniální období 60.let: masivní pracovní migrace do ZE. Evropa potřebovala levnou pracovní sílu, zejm. v dolech, ocelárnách, stavebnictví a strojírenství. Práce byla organizována zahraničními zaměstnavateli, ale i jednotlivci. Důvody Vysoký populační přírustek, ale celková populace je vysoká oproti nízkému přírůstku v Evropě Pres polovina populace Alžírska je pod 18 let, 32% z Maroka a 36% z Tuniska je pod 15 let Mladí jsou motivovaní ekonomicky – informováni pres rodinné vztahy a média Vysoká nezaměstnanost (13% Maroko, 20% Alžírsko, 16% Tunisko) Azyl

Migrace z Afriky V Maroko Především do Fr, od 60 let i Šp a It (hlavně přes Alžír a Tunis) Od 90 let – Gibraltar Tunis Fr, ale též na Stř. Východ a Perský Záliv Alžírsko Od počátku 19. století Farmy Za 1.sv.v. – armáda a nebo továrny Ve 30. letech pokračovala i během krize Levná pracovní síla po 2.sv.v. Od roku 1964 - kvóty

Migrace z Afriky VI Cesty do Španělska Vstupní brána do Evropy 3 možné cesty Ceuta a Malilla Kanárské ostrovy Andaluské pobřeží Cesta po souši Skrz Saharu, Alžírsko do Maroka Cesta: Agadir->Paříž 3hodiny/až 3 roky Cesta po moři Více využívaná 8 dnů Ročně asi 100 tis.

Migrace z Afriky VII

Důsledky migrace Pozitivní Negativní V počátku příliv levné pracovní síly – pozitivum pro určitá odvětví Růst ekonomicky aktivní populace ve vyspělých evropských státech Negativní Fyzické a psychické následky pro nelegální imigranty Organizovaný zločin spjatý s pašováním a zaměstnáváním nelegálních přistěhovalců Velké množství – nedostatek pracovních příležitostí Problém efektivního začlenění do většinové společnosti Negativní dopad na skutečné uprchlíky a žadatele o azyl – zneužívání azylového systému

Evropská migrační politika I Řešení přistěhovalectví je společnou prioritou → koordinace důležitých aspektů přistěhovalecké politiky Hlavním úkolem je omezení nelegální imigrace Globální přístup k migraci od roku 2005 Evropský pakt o migraci a azylu – říjen 2008 5 politických závazků: legální přistěhovalectví, navracení nelegálních přistěhovalců, účinnější hraniční kontroly, celoevropský rámec pro zacházení s žadateli o azyl, snaha o vytvoření partnerství se zeměmi původu a tranzitu na podporu oboustranných přínosů přistěhovalectví

Evropská migrační politika II Snaha o snížení přitažlivosti evropských států pro nelegální přistěhovalce zavedení právních předpisů pro některé zaměstnavatele Opatření → agentura FRONTEX (Agentura pro ochranu vnějších hranic) Koordinace spolupráce pohraničních služeb členských států Společné operace na pozemních i mořských hranicích a na letištích EU Společný fond vybavení dostupný pro členské státy (přes 100 plavidel, 20 letadel, 25 vrtulníků, několik set přístrojů pro kontrolu hranic atd.)

Evropská migrační politika III Schengenská dohoda Volný pohyb všech osob opatření proti osobám v neregulérní situaci skrze kontrolu vnějších hranic Státy povinny zavést sankce za nepovolené překračování hranic mimo hraniční přechody a vyhostit občany třetích zemí, kteří se nachází v neregulérní situaci na území členských států Všichni dopravci (vzdušní, mořští, pozemní) odpovědni provést veškerá nutná opatření pro zjištění oprávněnosti cesty přepravovaných pasažérů. Schengenský informační systém

Evropská migrační politika IV Maastrichtská smlouva (1993) Druhý pilíř EU; koordinace zahraniční a bezpečnostní politiky členských zemí, azylová politika, pravidla pro překračování vnějších hranic a jejich kontrola, podmínky vstupu a pobytu pro občany třetích zemí Europol – Evropský policejní úřad (1995) Readmisní smlouvy Amsterdamská smlouva (1999) Komunitarizace migrační politiky Hlava IV: Vízová, azylová a přistěhovalecká politika a jiné politiky týkající se volného pohybu osob Evropská komise → záležitosti problematiky migrace a azylu Razantní zpřísnění kontrol na vnějších hranicích, zpřísnění podmínek legálního vstupu, nepropustnost vnějších hranic vízová politika, infrastruktury a databáze pro přístup k potřebným informacím, politika návratů a readmise, Méně směřována k řešení příčin migrace

Aplikace migračních opatření ve Španělsku Podmínky pro regulérní vstup občana třetí země: Finanční zajištění, platný cestovní pas a vízum, osoba nesmí výt uvedena na seznamu nežádoucích osob, zpáteční jízdenka, prokázání účelu a podmínek pobytu, pouze na oficiálních hranicích Četné mechanismy pro kontrolu a správu přílivů nelegální migrace Např. rozšíření hraničních kontrol díky instalaci systému SIVE na pobř. Andalusie, Ceuty, Kanárských ostrovů výstavba hraničních bariér lemujících dělící linii španělských enkláv Ceuta a Melilla s územím Maroka Mechanismy navrácení osob do země původu Deportace → zadržení při pokusu o vstup na španělské území přes neoficiální hraniční přechod Vyhoštění → při porušení cizineckého nebo trestního zákona Readmise → vyhoštění na základě dohody, readmisní smlouva s Marokem, Nigérií, Alžírskem, Guinea-Bissau a Mauretánií

Uprchlické tábory Útočiště pro uprchlíky a nelegální přistěhovalce na území cílového státu do doby než se rozhodne o přijetí či zamítnutí žádosti o azyl nebo jejich deportaci zpět do země původu Evropská Komise financuje přijímací střediska pro nelegální přistěhovalce do Řecka, Itálie, Španělska a na Maltu Např. střediska CETI na území enkláv Ceuta a Melilla, Fuerteventura na Kanárských ostrovech, CPTA Lampedusa, aj.

Použité zdroje Příležitost a výzva – Migrace v Evropské unii. Dostupné na www: http://ec.europa.eu/publications/booklets/move/81/cs.pdf Skrzypková, E: Neregulérní migrace z Afriky do Španělska-boj státu s nelegální migrací z kritického pohledu neziskových organizací. Bakalářská práce, Olomouc, 2010. Dostupné na www: http://theses.cz/id/h1pzoo/ Přednáško na téma: Mezinárodní migrace v Africe. PřF KU. Dostupná na www: http://web.natur.cuni.cz/~ejanska/prednaska7.pdf Základní migrační trendy v evropském kontextu (PDF). Dostupná na www:http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/dokument/migrace/trendy.pdf www.migraceonline.cz http://www.evropa2045.cz/hra/napoveda.php?kategorie=2&tema=60 http://www.lightstalkers.org/images/show/403057 http://www.lightstalkers.org/images/show/403137 http://www.lightstalkers.org/images/show/403525 http://www.lightstalkers.org/images/show/403303 http://www.lightstalkers.org/images/show/403439

Děkujeme za pozornost