O zklamání Ageus 2,1-9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Advertisements

5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně. 2. Korintským.
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Dosáhni cíle!.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Jeruzalémský chrám.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Světová náboženství.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY II. Rekapitulace Mojžíš měl svůj životní plán, ale zklamal. Musel začít od znova. Naučil se žít v samotě a do této samoty přichází.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
1.Bůh je náš Pán a Král, zpívejme mu píseň chval, bůh je náš Pán a Král, zpívejme mu píseň chval. S písní k němu přistoupíme, píseň všechno vypoví, s písní.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. Hrad přepevný je Pán Bůh náš, | zbroj výborná i síla. | On chrání nás, | když satanáš své proti nám vysílá. | Ten starý nepřítel zničit by nás chtěl,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
1. Jak čerstvých vod jelen žádá | v čas unavení svého, | tak má duše | vždycky ráda chce mít Ducha svatého; | neb bez jeho pomoci | nemáme žádné moci,
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Starověká Palestina Petr Machala.
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Matoušovo evangelium.
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Transkript prezentace:

O zklamání Ageus 2,1-9

Charles Spurgeon : 1886 “Satan se vždycky snaží mařit Boží záměry. Tehdy se snažil odvrátit Židy od stavby chrámu. Dnes se snaží odvrátit věřící od zvěstování evangelia . . . satan udělá všechno pro to, aby narušil Boží dílo.”

Pozadí Po návratu z babylonského exilu začali Židé s výstavbou chrámu. Ta byla přerušena kvůli opozici Samařanů. Po 16 letech pak dává Bůh úkol proroku Ageovi, aby volal Izrael k dokončení stavby. Židé znovu začínají stavět někdy v polovině roku 520 před Kristem, ale asi po měsíci opět přestávají : jednak proto, že byli zatíženi vzpomínkami na slavný chrám krále Šalomouna a jednak proto, že se jim stavba zdá příliš náročná. Prorok Ageus se obrací k lidem, kteří mají vůli stavět, ale jsou zklamáni a rozčarováni dílem, které jim bylo svěřeno.

Paměť může být požehnáním nebo kletbou Příčiny zklamání Špatná paměť (a) Paměť může být požehnáním nebo kletbou v.3 : “Kdo zůstal mezi vámi z těch . . .” Prorok Ageus prorokuje nějakých 66 let po zboření Šalomounova chrámu. Mnozí si starý chrám pamatují a rmoutí se nad tím, co bylo a porovnávají to se současnou stavbou . . . žádné zlato, stříbro . . . Paměť je úžasná věc, když nám připomíná správné věci. Nedá se však žít v minulosti. Zpravidla se navuzájem povzbuzujeme k tomu, abychom nevzpomínali na to špatné Vzpomínat nostalgicky na dobré s sebou také nese problémy (rozhovor s Lendlem)

v.3 : “kteří viděli tento dům v jeho prvotní slávě” Špatná paměť : pamatujeme si minulost lepší, než jaká byla ve skutečnosti tím se nám přítomnost zdá horší, než je ve skutečnosti nemáme srovnávat Bůh jedná jak chce s různými lidmi a národy v různých dobách – srovnávání nemá smysl ! Vzpomínají na to špatné dobré . . .

v.5 : “Podle slova, kterým jsem se vám zavázal . . .” Špatná paměť (b) zapomněli na zázraky vyjití z Egypta Bůh jim je připomíná “Můj Duch stojí uprostřed vás. Nebojte se !” Abraham, Mojžíš, David, Šalomoun – nejsou, ale … Bůh je přítomen – dnes, v této situaci – soustřeďte se na Boha, který he mezi vámi svým Duchem Zapomínají na to dobré dobré . . .

v.9 : “Sláva tohoto nového domu bude větší než prvního” nežít v minulosti nevidět černě přítomnost nezapomínat na budoucnost ! Když někdo žije v přikrášlené minulosti, opovrhuje přítomností a zapomíná na budoucnost Budoucí sláva bude větší, než ta minulá. Hledíme kupředu, k naplnění Božích zaslíbení.

Lék na zklamání Zbavit se přítěže Žid.12,1 Přítěž mohou být dobré nebo špatné věci (minulost, zkušenosti, vzpomínky, sny a přání . . . ) : cokoli, co nás nějak svazuje Naše současná služba se nám může zdát méně hodnotná než ta minulá, ale Bůh dělá stále něco nového a lepšího . . . i když to hned nevidíme.

2. Hledět vzhůru Potřebuji nový pohled na Boha ? Hospodin zástupů (vojenský pojem) = Jahve Sabaoth = Bůh jako svrchovaný Pán nade všemi silami a mocnostmi (Ageus 6x v devíti verších). Nikdo nemůže překazit Boží záměry 1.Sam.17,45-47 : když je náš Bůh velký, úkol před námi bude malý (David a Goliáš) Naše chápání Boha určuje náš pohled na život

3. Dívat se kupředu Žid.12, 26-27 : citát z Agea : vysvětlení budoucnosti, druhého příchodu Pána Ježíše Krista a větší slávy Poprvé Bůh třásl zemí, když dával Mojžíšovi zákon (2.M.19, 17-18 a Soudců 5, 4-5) Podruhé Bůh otřese nejen zemí, ale i nebem Aby zůstalo jen to, co je neotřesitelné (v.27) ! Pán Ježíš je tou Slávou nového chrámu, která bude nesrovnatelně větší než sláva chrámu Šalomounova Jedině služba neotřesitelným hodnotám má smysl (Žid.12,28) – a chrání nás před zklamáním

4. Hni sebou ! Sk.9,6 : “Vstaň a jdi . . . “ Ageus 2, 4 : “Buď rozhodný a dej se do díla !” Někdy je nejlepší terapií na zklamání právě toto : zvedni se ze židle a dej se do práce ! Nemusíme hledět na celou tu vysokou horu před námi – stačí udělat první krok s Pánem Zklamání se stává hříchem ve chvíli, kdy nás vzdaluje od Pána Kristův kříž je odpovědí na každé naše trápení

“V konání dobra neumdlévejme “V konání dobra neumdlévejme. Neochabneme-li, budeme sklízet v ustanovený čas” Gal.6, 9