Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Vytvořili nej borci z devítky…
Kakostovité (Geraniaceae)
Růžovité.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Znaky krytosemenných rostlin
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Rostliny v okolí lidských obydlí
Jméno: Ukázková prezentace.  Na obrázku vyznač libovolným způsobem modrým kolečkem TYČINKY.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin I.
Krytosemenné rostliny
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_413.
RŮŽOVITÉ - Rosaceae Velmi početná čeleď bylin i dřevin
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Pryskyřníkovité rostliny
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Vypracovala: Soňa Gráblová VII.A třída
Škola:. Základní škola Kladruby
Miříkovité.

Společenstvo polí a sídel
Lilkovité (Solanaceae)
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Bobovité.
Brukvovité.
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Vstavačovité Rostliny.
Pryskyřníkovité a růžovité
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 26 Autor: Ošlejšková.
Rostliny.
R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_Risk krytosemenné rostliny.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
RŮŽOVITÉ Myroslava Palinkash Valerie Sobková Jakub Hrbáč.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Název školy: Základní škola Městec Králové
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Ovocné stromy Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Vyšší rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_59_Růžovité
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
Jádroviny.
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_08_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
JABLOŇ.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Rosaceae Fabaceae Lamiaceae
Růžovité 2 - čeleď pojmenovaná po královně květin - růži 1.
Transkript prezentace:

Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text Růžovité Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text

Obecná charakteristika Čeleď růžovitých rostlin zahrnuje byliny, keře i stromy. Tyto rostliny často obsahují volné oleje, které podmiňují vůni jejich květů, například u růží. Květy růžovitých rostlin jsou obvykle pětičetné, oboupohlavné, s květními obaly rozlišenými na kalich a korunu. Střídavé listy jsou často opatřeny palisty. Plody jsou nažky.

Zástupci Ovocné dřeviny: jabloň domácí hrušeň obecná slivoň švestka meruňka obecná broskvoň obecná

Jabloň domácí Jabloň je nejpěstovanější ovocnou dřevinou. Plody jsou jablka. Je pěstována v mnoha odrůdách. Jablka jsou důležitou součástí lidského jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje. Jablka mají také zdravotní význam – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu.

Zástupci Okrasné dřeviny: růže kdouloň obecná bobkovišeň lékařská

Růže šípková Růže šípková je keř, který dosahuje výšky 1-3 metry. Roste na slunných stráních, mezích, v příkopech a na okrajích lesů. Šípky jsou jedlé a bohaté na vitamíny, zejména na vitamín C. Vaří se z nich čaj na posílení organizmu. Ze šípků je možné vyrábět také sirupy, zavařeniny, kompoty.

Zástupci Planě rostoucí rostliny: kontryhel obecný krvavec toten mochna husí řepík lékařský ostružníky, maliníky

Kontryhel obecný Je to vytrvalá bylina s dlouhým oddenkem. Lodyha je 10 až 30 cm vysoká. Je velmi hojně rozšířen od nížin do hor na loukách, pastvinách, travnatých návsích, prameništích, ve světlých vlhčích lesích, u cest a potoků. Kontryhel považován za důležitou, v lidovém léčitelství často používanou rostlinu především proti průjmům, střevním katarům.

Řepík lékařský Celá rostlina je tmavě zelená s četnými měkkými chlupy. Květy mají kořeněnou vůni, připomínající meruňky. Vytrvalá bylina je až 60 cm vysoká. Možno pěstovat ve skleníku i na zahradě. Vyžaduje slunné stanoviště. Řepík se předepisují na poruchy ledvin, jater, močového měchýře. Pomáhá při žlučníkových obtížích a má protizánětlivé účinky.

Zápis do sešitu zahrnuje byliny, keře i stromy mají střídavé listy opatřeny palisty květy jsou pětičetné, oboupohlavné, rozlišeny na kalich a korunu plody jsou nažka, malvice a peckovice

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEovit%C3%A9 http://www.prirodopis.eu/Botanika_mobil/soubory/jablon_domaci.htm http://sk2.goo.cz/fotogalerie/fotografie/rostliny/bylinky/repik.htm http://botanika.wendys.cz/kytky/foto.php?550: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jablo%C5%88_dom%C3%A1c%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/R%C5%AF%C5%BEe_%C5%A1%C3%ADpkov%C3%A1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kontryhel_obecn%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98ep%C3%ADk_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Nordens_flora_Alchemilla_vulgaris.jpg Učebnice Přírodopis 7. ročník nakladatelství Fraus 2005