Vyučovací formy-výuka v bloku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
koncepce rozvoje IT učeben ve škole
Multimediální pomůcka k výuce didaktické techniky
Strukturované učení PROJEKT EU
Didaktická média v dějepisném vyučování
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Specielní učebna a kabinet fyziky na ZŠ
DDŠ, ZŠ a ŠJ Měcholupy 2 Cíle působení
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Motivace ve výuce přírodopisu
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Vyučovací metody v přírodopise
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Pedagogická diagnostika
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
Individuální vzdělávací plán
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření ZŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
EU peníze školám Zasíťování školy Rekonstrukce podlahy v tělocvičně Arboretum – Přírodní učebna Odborná pracovna humanitních předmětů Dokončení výměny.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
9. Tvorba individuálního plánu
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Edukace žáků na praktických a speciálních školách KPG/4065
Didaktika pro IVZ - přednáška č.3
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Vazba na Operační programy
9. Tvorba individuálního plánu
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Pedie Co mají společné?.
Vyučovací metody v přírodopise
Prvky edukačního procesu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vyučovací formy-výuka v bloku Vyučovací blok – základní vyučovací forma používaná na základní škole speciální při vzdělávání žáků se středně těžkou, těžkou, hlubokou mentální retardací, u žáků s PAS a kombinací postižení. Vyučovací blok umožňuje učiteli diferencovat individuální přístup k jednotlivým žákům, respektování individuálních zvláštností žáků; délku edukačního působení na žáka; střídání edukačního působení učitele a potřebný čas relaxace

Vyučovací formy-výuka v bloku Specifika výuky v bloku: Délka trvání edukace. Místo realizace edukace, jeho úprava, speciální a technické pomůcky. Počet žáků ve skupině, heterogenní složení žáků (fyzický věk, různá kombinace postižení). Individualita žáka. Počet edukátorů, charakteristika, participace na edukačním procesu. Edukační aktivity a intervence.

Vyučovací formy-výuka v bloku Organizační uspořádání výuky: Individuální práce s žákem. Práce s malou skupinkou žáků. Paralelní činnost dvou edukátorů. Frontální edukace, společná práce s celou skupinou, třídou. Další vyučovací formy: exkurze, vycházka, výlet.

Vyučovací blok Časový plán činností

Specifické pomůcky Kompenzační Didaktické Rehabilitační Školní nábytek Pomůcky denní potřeby Specifické pomůcky podporují edukační proces na základní škole speciální, u většiny žáků nelze bez používání specifických pomůcek edukační proces uskutečňovat.

Kompenzační pomůcky Vyrovnávají nedostatečně rozvinuté, případně částečně porušené funkce orgánů těla, využívají zachované nebo jen částečně narušené funkce. Volba kompenzační pomůcky je závislá: na typu a stupni postižení žáka, edukační situaci, organizační formě a organizačním uspořádáním výuky.

Příklady kompenzačních pomůcek – vertikalizační fixační stojan

Příklady kompenzačních pomůcek – dětské chodítko Pony1

Didaktické (učební) pomůcky Klasifikace: Dle funkce – pomůcky motivační, expoziční, fixační, klasifikační. Podle určení – pomůcky pro děti předškolního věku, školního věku, pro studenty VŠ, pro osoby s postižením. Dle charakteru - na pomůcky dvojrozměrné, trojrozměrné, statické, dynamické.

Členění didaktických pomůcek A Učební pomůcky Originální předměty a reálné skutečnosti (přírodniny, výtvory, výrobky, jevy a děje- chemické, biologické). Zobrazení a znázornění předmětů a skutečností (modely, mapy, obrazy, fotografie, zvukové záznamy). Textové pomůcky (učebnice, pracovní sešity, atlasy, doplňková literatura). Pořady, programy prezentované didaktickou technikou (CD,DVD programy). Speciální pomůcky (pomůcky pro TV, VV, HV atd.).

Členění didaktických pomůcek B Technické výukové prostředky Auditivní technika (CD přehrávače). Vizuální technika (zpětné projektory, data projektory). Audiovizuální technika (DVD, počítačové multimediální systémy). Technika řídící a hodnotící (výukové počítačové systémy).

Členění didaktických pomůcek C Organizační a reprografická technika – kopírky, počítače, počítačové sítě, databáze. D Výukové prostory a jejich vybavení – odborné učebny, dílny, pozemky, tělocvičny, terapeutické místnosti, snoezelen. E Vybavení učitele a žáka – psací potřeby, pracovní úbor, notebooky.

Rehabilitační pomůcky Mají funkci nápravnou, upravují orgánové poškození, obnovují úplně nebo částečně jeho funkci (skládačky, rehabilitační míčky a válečky)

Rehabilitační pomůcky-molitanové kostky, suchý bazén, polohovací a skákací balóny

Školní nábytek Musí odpovídat fyzickému věku, typu postižení, stupni postižení (dodržení ergonomie). Specifické vybavení dle potřeb žáků – upravovat neustále během školního roku, dle zvolených činností, edukační a další prostory školy mají vyvolávat v žácích pocit bezpečí, všechny předměty musí splňovat bezpečnostní předpisy.

Pomůcky denní potřeby Předměty používané při stolování, oblékání, osobní hygieně v rámci edukačního procesu.