Základní pojmy organické chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

BIOCHEMIE.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Organická chemie.
Chemické prvky-nekovy č.1
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Úvod do studia organické chemie
Alkeny.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Chemie a její obory.
Dusík, N.
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Kyslík.
Chemické značky a vzorce II
ORGANICKÁ CHEMIE.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Co žáci vědí o koloběhu látek
Krajina a životní prostředí
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Chemické značky a vzorce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Základní chemické pojmy
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Rusek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Areny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Základy organické chemie
Organické látky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Organická chemie Chemie 9. r..
Alkalické kovy.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Areny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Základní pojmy organické chemie

Definujte, co je to organická chemie a co zkoumá: Organická chemie je věda, která se zabývá studiem struktury, vlastností, přípravou a použitím organických sloučenin. ? Co jsou to organické sloučeniny ? Organické sloučeniny jsou sloučeniny uhlíku, z nichž většina obsahuje dále ještě vodík a mnohé také kyslík, dusík, síru, fosfor nebo halogeny (mohou obsahovat jakýkoliv jiný prvek) . Vyjmenujte, které sloučeniny uhlíku řadíme naopak mezi sloučeniny anorganické: Oxidy uhlíku (CO, CO2), kyselinu uhličitou (H2CO3) a její soli uhličitany.

? Jakým způsobem se získávají organické sloučeniny? Získávaly se původně z těl rostlin a živočichů. Původně se vědci mylně domnívali, že mohou vznikat pouze v živých organismech  proto byly nazvány jako sloučeniny organické. Většina organických látek se v současné době připravuje synteticky (uměle). Některé synteticky vyráběné organické látky se dokonce v přírodě nevyskytují vůbec (např. léčiva, barviva, plastické hmoty).

Obr. 1: Čtyřvazný uhlík Základním prvkem všech organických sloučenin je čtyřvazný uhlík. Na každou z jeho čtyř vazeb se může navázat jiný atom nebo skupina atomů. Díky čtyřvaznosti může uhlík tvořit nepřeberné množství různých řetězovitých sloučenin.

? Víte, která organická sloučenina byla v laboratoři uměle syntetizována jako první ? Napište chemickou rovnici její syntézy: MOČOVINA , byla připravena zahříváním vodného roztoku kyanatanu amonného (tedy z anorganické sloučeniny). Obr. 2.: Chemická rovnice syntézy močoviny z kyanatanu amonného.

Obr. 3.: Močovina

Obr. 4: Friedrich Wöhler V roce 1882 syntetizoval německý chemik Friedrich Wöhler močovinu z anorganické látky kyanatanu amonného. Tímto objevem vyvrátil tzv. vitalistickou teorii, podle které mohou organické látky vznikat pouze v živých organismech. Močovina se nachází v moči savců, obojživelníků a některých ryb. Je odpadní látkou trávení bílkovin v našem těle.

? Jaké jsou charakteristické chemické vlastnosti organických sloučenin a k čemu se organické sloučeniny využívají ? Organické sloučeniny mají nízké teploty tání a varu ( obvykle do 200 °C). Zahříváním na vyšší teploty se rozkládají! Organické sloučeniny nevedou elektrický proud. Organické sloučeniny se rozpouštějí především v organických rozpouštědlech (v benzenu, etheru, acetonu, benzínu…) a většinou se nerozpouštějí ve vodě. Z organické sloučeniny jsou složena těla všech živých organismů. Organické sloučeniny se používají na výrobu: plastů, textilních vláken, léčiv, pesticidů, detergentů, motorových paliv, lepidel, barviv atd.