Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen 2015 1 Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Národní technologická platforma pro udržitelnou chemii
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Současný systém managementu skládkování v MSK
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Ruská federace x WTO a OECD
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
vedoucí pracovní skupiny
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV)
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Sdružení EPS ČR PREVENCE VZNIKU PLASTOVÝCH ODPADŮ S DŮRAZEM NA PĚNOVÝ POLYSTYREN Ing. František Vörös - konzultant.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Presentation Title 1st September 2002
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Technologická agentura
DOBROVOLNÝ ZÁVAZEK VÝROBCŮ EPS K CIRKULÁRNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.

PŘEDSTAVENÍ EMPRESS – Platforma pro účinnější využívání zdrojů a udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Sdružení předních odborníků v oblasti USV, které plní funkce: PS pro USV při CBCSD České centrum čistší produkce Zakládající člen globální sítě RECPnet a člen jejího výkonného výboru za Evropu Referenční centrum pro USV v rámci evropské sítě EIONET Člen PREPARE 2

Aktivity PS USV v uplynulém období  Kontaktní místo v oblasti účinnějšího využívání zdrojů a USV (nabídka Vstupního hodnocení USV v průmyslových podnicích)  Platforma pro přenos informací, vytváření a výměnu know-how (portál USV, mezinárodní workshop pro validaci nových přístupů v oblasti eko- inovací v Praze)  Realizace projektů (rozšíření metodiky vstupního hodnocení USV do Evropy, projekty USV v zahraničí)  Platforma Vize 2024 (kampaň EMPRESS – hlavní aktivita, do které se mohou zapojit členové CBCSD)

Vznik VIZE 2024, výzva: ZASAĎME SE O PROSAZENÍ OBĚHOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE Na podzim 2014 přijala ČR novelu zákona o odpadech, součástí které je zákaz skládkování směsného komunálního odpadu a odpadu recyklovatelného a využitelného a to od roku 2024.

POKUD SI CHCE ČR UDRŽET SVŮJ PRŮMYSL 6 o 150% navýšení cen surovin mezi roky 2002 a milionů tun elektroodpadu je světová produkce, 6,5 milionu tun se recykluje 82 miliard tun surovin vstoupí do roku 2020 do ekonomického systému EU (+24% v porovnání s rokem 2010) 5,5 miliardy Kč v plastových odpadech v ČR 9,6 miliónu tun odpadu končí na skládkách v ČR bez užitku

VÝVOZ A DOVOZ ENERGIE A SUROVIN EU 27 Obchodní deficit surovin 30.8 miliard € (2013) energie miliard € (2012)

Vize 2024  Platforma pro zástupce neziskové a soukromé sféry, odborníky a podnikatele, představitele ekologických sdružení a akademické sféry

Vize 2024  CÍL – Oběhové hospodářství v ČR

Vize 2024  Prevence vzniku odpadu v průmyslu  Maximální využívání odpadů jako druhotných zdrojů surovin a úzká spolupráce s průmyslovými podniky na jejich dalším využití  Legislativa podporující oběhové hospodářsrví

Cíle PS USV prevence vzniku odpadu a znečištění, účinnější využívání materiálů a energie usnadnění vlastních iniciativ průmyslu v oblasti USV zvýšení míry využití a recyklace materiálů obsažených v odpadech

Aktivity PS USV realizace Vstupních hodnocení USV podpora vzdělávání, výzkumu a vývoje v oblasti USV podpora VIZE 2024