STŘEDOVĚK, VRCHOLY A PÁDY STŘEDOVĚKÁ EVROPA = KŘESŤANSKÁ EVROPA KŘESŤANSTVÍ JAKO NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM JE PROTIVÁHOU SVĚTSKÝCH PANOVNÍKŮ BOJ O INVESTITURU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Český stát v době předhusitské
BAROKO V ČECHÁCH.
CÍRKEVNÍ HIERARCHIE P. Mariusz Roszewski.
Baroko.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Románský sloh.
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_2D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
Gotická kultura.
Baroko v českých zemích
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Raný středověk 5. – 11. století
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Baroko - procvičení 8. ročník.
Dějepis Raný středověk 2.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Šíření reformace v Evropě
Západní Evropa v době boje o investituru
Svatý Vojtěch.
Francká říše.
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY CLUNY A REFORMNÍ PROUDY V 10. STOLETÍ GREGORIÁNSKÉ REFORMY.
Jan Lucemburský.
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.
Byzantská říše Důležité pojmy
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Vypracoval Jáchym Jedlička
Název školy: ZŠ Průhonice
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
BAROKO významní představitelé
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Úvod do středověku.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Význam křesťanství ve středověku
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

STŘEDOVĚK, VRCHOLY A PÁDY STŘEDOVĚKÁ EVROPA = KŘESŤANSKÁ EVROPA KŘESŤANSTVÍ JAKO NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM JE PROTIVÁHOU SVĚTSKÝCH PANOVNÍKŮ BOJ O INVESTITURU … 11. STOLETÍ, SPOR O TO, KDO BUDE JMENOVAT BISKUPY, ZDA PANOVNÍK, ČI ZDA BUDOU VOLENI DUCHOVENSTVEM A LIDEM. SPOR SPUSTILA CLUNYJSKÁ REFORMA POŽADUJÍCÍ (TAKÉ) NEZÁVISLOST CÍRKVE NA SVĚTSKÉ MOCI. SPOR VYŘEŠEN AŽ V ROCE 1122 WORMSKÝM KONKORDÁTEM.

ZLOŘÁDY V CÍRKVI, ZVLAŽNĚNÍ KŘESŤANSKÉHO STYLU ŽIVOTA VYVOLALO JIŽ V 10. STOLETÍ POTŘEBU REFORMY, ŘADA HNUTÍ O REFORMU ZEVNITŘ. NEJZNÁMĚJŠÍ: CLUNYJSKÉ HNUTÍ R. 908 VILÉM AKVITÁNSKÝ ZAKLÁDÁ KLÁŠTER V CLUNY V BURGUNDSKU, TEN SE BRZY STÁVÁ PLATFORMOU REFORMNÍCH SNAH: PŘÍSNÁ CHUDOBA, ČISTOTA VÍRY I ŽIVOTA, PĚSTOVÁNÍ VĚD, NEZÁVISLOST CÍRKVE HNUTÍ SE STALO DUCHOVNÍM SRDCEM ZÁPADU. VELIKÁ POPULARITA, TISÍCE KOMUNIT HO NÁSLEDOVALO.

VÝCHODNÍ SCHIZMA ROZKOL MEZI ZÁPADNÍ A VÝCHODNÍ ČÁSTÍ CÍRKVE (MEZI ŘÍMSKÝM A BYZANTSKÝM PATRIARCHOU). ROZKOL O SFÉRY VLIVU, NESHODA NAD NĚKTERÝMI VĚROUČNÝMI PRVKY VEDLY ROKU 1054 KE KONFLIKTU, KTERÝ VYVRCHOLIL ROZPADEM CÍRKVE NA VÝCHODNÍ = PRAVOSLAVNOU A ZÁPADNÍ = KATOLICKOU. AŽ ROKU 1965 PAPEŽ PAVEL VI. A KONSTANTINOPOLSKÝ PATRIARCHA ZRUŠILI VZÁJEMNOU EXKOMUNIKACI (= VYLOUČENÍ Z CÍRKVE).

DALŠÍ SNAHY O VNITŘNÍ REFORMU CISTERCIÁCKÝ A FRANTIŠKÁNSKÝ ŘÁD … NÁVRAT K PROSTOTĚ A JEDNODUCHOSTI PRVOTNÍ CÍRKVE (BERNARD Z CLAIRVAUX, FRANTIŠEK S ASSISI) CISTERCIÁCKÉ KLÁŠTERY … ODLEHLOST MÍSTA, NEOBDĚLANÁ PŮDA, SAMOTA, MANUÁLNÍ PRÁCE, PŘÍSNOST ŽIVOTA FRANTIŠKÁNI … NAPROSTÁ NEZÁVISLOST NA MAJETKU OBA ŘÁDY A JIM PODOBNÉ … TISÍCE KOMUNIT

HEREZE A JEJICH POTÍRÁNÍ REAKCE NA ZLOŘÁDY VE SPOLEČNOSTI A V CÍRKVI … SKUPINY HLEDAJÍCÍ VLASTNÍ CESTU SPÁSY, ČASTO PŘETVÁŘEJÍCÍ KŘESŤANSKOU VÍRU DLE SVÉHO OBRAZU (= HEREZE) HAIRESIS (Ř.) = VÝBĚR, VOLBA KATAŘI – JIHOVÝCHODNÍ FRANCIE, ITÁLIE TZV. ČISTÍ, TVRDÝ, ASKETICKÝ ŽIVOT, ODMÍTALI MANŽELSTVÍ, SEXUALITU, ŽIVOČIŠNOU STRAVU, PROSAZOVALI TVRDÉ POSTY. JAKO HROZBA SPOLEČENSKÉMU ŘÁDU BYLY HERETICI PRONÁSLEDOVÁNI, STRACH Z ROZVRATU

SLAVNÍ EVROPANÉ VRCHOLNÉHO STŘEDOVĚKU VOJTĚCH – 2 SLAVNÍ EVROPANÉ VRCHOLNÉHO STŘEDOVĚKU VOJTĚCH – 2. PRAŽSKÝ BISKUP NAROZEN CCA ROKU 956 NA LIBICI, SYN SLAVNÍKA A STŘEZISLAVY (PŘEMYSLOVNA), STUDIA V MAGDEBURGU, NÁVRAT DO PRAHY, 19. 1. 982 ZVOLEN PO DĚTMAROVI 2. PRAŽSKÝM BISKUPEM. JEHO BEZÚHONNOST A UROZENÝ PŮVOD MU VYDOBYLY PŘÍZEŇ CÍSAŘE OTY II. (A POZDĚJI I OTY III.). VELICE ZÁHY SI V EVROPSKÝCH PANOVNICÝCH I CÍRKEVNÍCH KRUZÍCH ZÍSKAL SVÝMI POSTOJI RENOMÉ.

1. CESTA DO ŘÍMA … POTVRZENÍ OTY II 1.CESTA DO ŘÍMA … POTVRZENÍ OTY II. VE FUNKCI BISKUPA A VYSVĚCENÍ NA BISKUPA JEHO NADŘÍZENÝM, MOHUČSKÝM ARCIBISKUPEM WILLIGISEM. CESTOU POZNÁVÁ CLUNYJSKÉ HNUTÍ, JE JÍM INSPIROVÁN, O TO VÍCE JE ROZLADĚN PO NÁVRATU DO PRAHY, PŘICHÁZÍ SPÍŠ DO POHANSKÉHO NEŽ DO KŘESŤANSKÉHO PROSTŘEDÍ (OTROKÁŘSTVÍ, MNOHOŽENSTVÍ, KREVNÍ MSTA, INCEST, ZVLAŽNĚNÍ DUCHOVENSTVA), JEHO SNAHY O NÁPRAVU JSOU BUĎ ODMÍTÁNY NEBO PŘECHÁZENY.

ZNECHUCENÍ, NÁVRAT DO ŘÍMA, VSTUP DO ŘÁDU, PŘESVĚDČOVÁNÍ WILLIGISEM I OTOU III., ABY SE VRÁTIL DO PRAHY. ČESKÉ POSELSTVO HO ŽÁDÁ O NÁVRAT (POMĚRY V ČECHÁCH POŠKOZUJÍ JMÉNO ČESKÉHO STÁTU), ČEŠI SLIBUJÍ NÁPRAVU. 992 SE VRACÍ DO PRAHY, ZAČÍNÁ REFORMY, ALE DOMÁCÍ ŠLECHTA A KLÉRUS ZÁHY OPĚT VYTVOŘÍ OPOZICI. NÁSLEDUJE DRUHÝ ODCHOD DO ŘÍMA (DEFINITIVNÍ ODCHOD Z ČECH). 995 … VYVRAŽDĚNÍ SLAVNÍKOVCŮ (POBRASLAV, SPYTIMÍR, POŘEJ A ČÁSLAV), PŘEŽILI TŘI NEPŘÍTOMNÍ – VOJTĚCH, RADIM A SOBĚSLAV.

ZDRCENÝ VOJTĚCH ODCHÁZÍ NA MISIE K POHANSKÝM PRUSŮM A 23. 4 ZDRCENÝ VOJTĚCH ODCHÁZÍ NA MISIE K POHANSKÝM PRUSŮM A 23. 4. 997 ZDE NACHÁZÍ SMRT. ZAJÍMAVOSTÍ JE, ŽE JE POPRAVEN AŽ PO DVOJÍM VAROVÁNÍ ZE STRANY PRUSŮ, KTEŘÍ HO DŮRAZNĚ ŽÁDAJÍ, ABY NEZASAHOVAL DO JEJICH NÁBOŽENSKÝCH ZVYKLOSTÍ. VOJTĚCH BYL JIŽ ZA SVÉHO ŽIVOTA POVAŽOVÁN ZA MUŽE EVROPSKÉHO FORMÁTU SNAŽÍCÍHO SE SJEDNOCOVAT EVROPSKÁ PANSTVÍ NA ZÁKLADĚ KŘESŤANSKÉHO NÁBOŽENSTVÍ.

TOMÁŠ AKVINSKÝ 1225 – 1274, DOMINIKÁNSKÝ MNICH „TENTO NĚMÝ VŮL JEDNOU ZAŘVE TAK, ŽE TO ZAZNÍ V CELÉM SVĚTĚ.“ ŘEKL ALBERT VELIKÝ O SVÉM MÁLOMLUVNÉM ŽÁKOVI, KTERÉHO URÁŽLIVĚ NAPADL JINÝ ŽÁK. JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH TEOLOGŮ, FILOSOFŮ A MYSLITELŮ VRCHOLNÉHO STŘEDOVĚKU, JEHOŽ PRÁCE MÁ SVOU VÁHU DODNES. PEČLIVOST A VELIKÉ ÚSILÍ O PRAVDU V LIDSKÉM POZNÁNÍ.

NEJVYŠŠÍ CÍL JEHO CELOŽIVOTNÍHO SNAŽENÍ: POZNÁNÍ SKRZE ROZUM A SKRZE VÍRU SI NESMÍ ODPOROVAT. POKUD SE TAK STANE, JDE NA STRANĚ JEDNÉ O POVĚRU, NA STRANĚ DRUHÉ O PAVĚDU! JEHO ZÁKLADNÍ A ZÁROVEŇ CELOŽIVOTNÍ DÍLO: TEOLOGICKÁ SUMMA VELICE OBSÁHLÉ, LOGICKÉ A PŘITOM VELICE STŘÍZLIVÉ VYLOŽENÍ KŘESŤANSKÉ VÍRY. SVOU PRACÍ SE SNAŽÍ NAPRAVOVAT MYLNÁ CHÁPÁNÍ A VÝKLADY KŘESŤANSKÉHO UČENÍ.

UVÁDÍ NA PRAVOU MÍRU NEMÍRNÉ VYZVEDÁVÁNÍ STŘEDOVĚKÉHO KULTU SVĚTCŮ, UCTÍVÁNÍ OSTATKŮ ČI MARIÁNSKÉHO KULTU. CELÝM JEHO ŽIVOTEM PROSTUPUJE NITERNÝ VZTAH K JEŽÍŠI A K JEŽÍŠI V EUCHARISTII. (POZN.: EUCHARISTIE - CHLÉB, O KTERÉM KATOLIČTÍ A PRAVOSLAVNÍ KŘESŤANÉ VĚŘÍ, ŽE JE TĚLEM KRISTOVÝM A VÍNO, …) JEHO PRÁCE JE CHÁPÁNA JAKO JEDEN Z MNOHA POKUSŮ O VNITŘNÍ REFORMU CÍRKVE A ODSTRANĚNÍ ZLOŘÁDŮ V NÍ.

REFORMACE – VIZ PŘEDNÁŠKA BC. SLAVÍČKA REFORMACE – SHRNUTÍ SNAHA O NÁPRAVU OD SNAHY O VNITŘNÍ OBNOVU AŽ PO VZNIK NOVÝCH CÍRKVÍ DŮSLEDKEM JSOU NÁBOŽENSKKÉ VÁLKY, VE KTERÝCH NEJDE O NÁBOŽENSTVÍ (ZÁSTĚRKA) NEŠŤASTNÉ „CUIUS REGIO, EIUS RELIGIO“ NENÁVIST A SNAHY „VLÁDY PEVNÉ RUKY“ NA OBOU STRANÁCH (KALVÍNOVA ŽENEVA …)

TRIDENTSKÝ KONCIL PROVEDENÍ VNITŘNÍ REFORMY A REORGANIZACE UVNITŘ KATOLICKÉ CÍRKVE 1545 – 1563 TŘI CÍLE: 1) POTVRDIT VÍRU KATOLICISMU, REAKCE NA VZNIK PROTESTANTSKÝCH CÍRKVÍ 2) SJEDNOTIT BOHOSLUŽBU 3) REORGANIZOVAT ÚZEMNÍ SPRÁVU (DIECÉZE A FARNOSTI)

- ZÁVĚRY TRIDENTSKÉHO KONCILU PLATNÉ AŽ DO 2. POLOVINY 20. STOLETÍ. - OD 19. STOLETÍ ZASTARALOST SYSTÉMU A LITURGIE VOLÁ PO OBNOVĚ OBNOVA PŘIŠLA AŽ S 2. VATIKÁNSKÝM KONCILEM V LETECH 1963 – 1965 ZAJÍMAVOST: UŽ NA TRIDENTU SE JEDNALO O BOHOSLUŽBÁCH V NÁRODNÍCH JAZYCÍCH, ODMÍTNUTO S POUKAZEM NA JEDNOTU A TEDY NA NUTNOST JEDNOTNÉHO JAZYKA, TJ. LATINY (REAKCE NA ROZHODNUTÍ PROTESTANTSKÝCH CÍRKVÍ O UŽÍVÁNÍ NÁRODNÍHO JAZYKA)

PROBLÉM REKATOLIZACE V ČESKÝCH ZEMÍCH NUCENÝ ODCHOD JINOVĚRCŮ, PŘÍSLUŠNÍKŮ NEKATOLICKÝCH CÍRKVÍ … VIZ J. A. KOMENSKÝ PŘÍCHOD KATOLICKÝCH VZDĚLANCŮ MAJÍCÍCH ZA ÚKOL VZDĚLÁVAT PROSTÝ LID V KATOLICKÉ VÍŘE, NEJZNÁMĚJŠÍ … JEZUITSKÝ ŘÁD

TZV. „DOBA TEMNA“ DOBA ROZVOJE: BAROKNÍHO STAVITELSTVÍ (VIZ NAŠE ŠKOLA, KILIÁN IGNÁC DIENTZENHOFER, JAN BLAŽEJ SANTINI - AICHEL), SELSKÉ BAROKO HUDBY (J. S. BACH , A. MICHNA, …), MALÍŘSTVÍ (PETR BRANDL, KAREL ŠKRÉTA), SOCHAŘSTVÍ (MATYÁŠ BERNARD BRAUN) LITERATURY (BEDŘICH BRIDEL, BOHUSLAV BALBÍN, V EXILU J. A. KOMENSKÝ, …) LIDOVÁ LITERATURA – ČEŠTÍ PÍSMÁCI (JAN FRANTIŠEK VAVÁK, …)

ŠKOLSTVÍ VZNIK SYSTÉMU STŘEDNÍCH A VYSOKÝCH ŠKOL, ČASTO ZŘIZOVATELEM CÍRKEV KLEMENTINUM – VZNIK 1556, V DOBĚ ROZKVĚTU VÍC STUDENTŮ NEŽ KARLOVA UNIVERZITA V AREÁLU KOLEJ, GYMNÁZIUM, VYSOKÉ UČENÍ, KNIHOVNA, TISKÁRNA, ŠPITÁL, LÉKÁRNA, LABORATOŘ, DVĚ KAPLE, HVĚZDÁRNA ROZVOJ MATEMATIKY A ASTRONOMIE, NEJSTARŠÍ SOUVISLÁ METEOROLOGICKÁ POZOROVÁNÍ NA SVĚTĚ ZŘIZOVATEL KLEMENTINA? … DÚ NA PŘÍŠTĚ

OZNAČENÍ DOBY „TEMNA“ JE NÁSLEDKEM PŘEPJATÉHO NACIONALISMU 19 OZNAČENÍ DOBY „TEMNA“ JE NÁSLEDKEM PŘEPJATÉHO NACIONALISMU 19. STOLETÍ A TERMÍN NEŠŤASTNĚ UVEDL A. JIRÁSEK A UPEVNIL 1. KOMUNISTICKÝ MINISTR ŠKOLSTVÍ PO ROCE 1948 ZDENĚK NEJEDLÝ. OPRAVDU NAŠI PŘEDCI ŽILI V TEMNU??? CO ZBYDE PO NÁS??