NEFORMÁLNÍ INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT – INKLUZIVNÍ PROJEKT HLEDÁNÍ SPOLEČNÉHO JAZYKA V RYTMU Lenka HRICOVÁ Katedra speciální pedagogiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Advertisements

Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Kampaň pro rovnost šancí CZ / /0216 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. realizátor:
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
ARTETERAPIE.
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Rytmus jako nástroj rozvoje psychosociálních kompetencí lidí s hluchoslepotou Andrea Mikotová.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
Rytmus jako nástroj rozvoje psychosociálních kompetencí neslyšících a nedoslýchavých Andrea Mikotová.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují.
Společný jazyk v rytmu (2012–2013) Naďa Ježková, Kristýna Koláčná projekt podpořený programem EU Mládež v akci.
VYTVÁŘENÍ INKLUZIVNÍHO KLIMATU S VYUŽITÍM RYTMU Lenka Hricová Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno Katedra speciální pedagogiky.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Představení projektu Základní informace Cíle projektu Klíčové aktivity Realizované aktivity Připravované aktivity.
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Studijní obor Fyzioterapie
PSB_999 Seminář studentské psychologické organizace
Co je program Mládež v akci?
Vzorový projekt pro gymnázia
GENDER EDUCATION ADVANCING COMPETENCES IN CONTEXT OF CHANGING EUROPE
Sociálně aktivizační služby
Třinecká obchodní akademie
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

NEFORMÁLNÍ INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT – INKLUZIVNÍ PROJEKT HLEDÁNÍ SPOLEČNÉHO JAZYKA V RYTMU Lenka HRICOVÁ Katedra speciální pedagogiky Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita Andrea SLIVIAKOVÁ Ústav aplikovaných společenských věd, Institut zdravotnických studií Fakulta humanitních studií, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem.

H LAVNÍ VÝCHODISKA Začlenění osob se sluchovým postižením do slyšící společnosti Nedostatek příležitostí k seberealizaci Zájem o poznávání specifik komunikace, českého znakového jazyka a kultury Neslyšících ze strany slyšících. Nabídka možnosti k seberealizaci a přirozenému začleňování se mezi slyšící většinu.

H LAVNÍ TÉMA Rytmus: hra na tradiční západoafrické bubny (djembe a basovné bubny)

P ROČ PRÁCE S RYTMEM ? Zkušenosti s vedením kurzů Pozitivní reakce a zájem z praxe. Relaxace i trénink dovedností kognitivních (paměť, pozornost, vnímání, tvořivost, vizuomotorická koordinace...) i motorických. Silné zvuky a vibrace. Rytmus = jazyk, společný celé skupině.

Ú ČASTNÍCI PROJEKTU 6 organizátorek 15 účastníků: 3 se sluchovým postižením 2 osoby s hluchoslepotou

P RŮBĚH PROJEKTU 1. Souvislý týdenní workshop v obci Kunčice ( ) Intenzivní výuka afrického bubnování. 2. Dvoudenní workshop v Brně ( ) Navázání na poznatky a zkušenosti získané během první části. Prezentace projektu veřejnosti.

M ETODY PRÁCE Detailně připravená skupinová i individuální práce: Pětidenní kurz základů komunikace s jedinci se sluchovým postižením a s hluchoslepotou Motivační dopis účastníků Základy prstové abecedy pro účastníky Smíšené ubytování účastníků Doprovod pro účastníky s hluchoslepotou

M ETODY PRÁCE Icebreakery

M ETODY PRÁCE Lekce západoafrických rytmů

M ETODY PRÁCE Zážitkový deník

M ETODY PRÁCE Večerní setkávání

M ETODY PRÁCE Účast na lekcích afrického tance

Sport M ETODY PRÁCE

Veřejná vystoupení

M ETODY PRÁCE Spolupráce v rámci „denních služeb“ Zpětná vazba účastníků k projektu Zpracovávání videoslovníku „Základní znaková zásoba bubeníka“ Publikace a prezentace

V ÝSLEDKY Původní plán: Rovnoměrné zastoupení. 5 neslyšících a hluchoslepých účastníků (z celkového počtu 15).

V ÝSLEDKY Prezentace projektu v rámci mnoha navazujících akcí: Domov pro osoby se zdravotním postižením Nojmánek, Brno Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Okresní organizace SPMP ČR Bruntál a Sociálně terapeutická dílna Polárka TyfloCentrum Brno – Tábor Mezivěty Tábor YES – Zlaté Hory Skupina německých stážistů na PdF MU – referendářů ze Státního semináře ve Stuttgartu Spolek Neslyšících Břeclav Ples neslyšících Brno

V ÝSLEDKY bourání komunikačních bariér rozvoj sociálních dovedností podpora tvořivosti, osobnostní růst (upevňování sebevědomí a samostatnosti) rozvíjení sociální sítě mladých neslyšících šíření informací o specifických potřebách neslyšících a hluchoslepých lidí i o možnostech podpory jejich osobnostního a sociálního rozvoje

Z ÁVĚRY 1) Co se mi na projektu líbilo... Možnost komunikace s neslyšícími, osvojení si nebo zdokonalení se ve znalostech znakového jazyka. Navázání nových přátelství a spousta zážitků. Poznání světa hluchoslepých. Mohli jsme ukázat, co jsme se naučili. Výsledek skvělý!

Z ÁVĚRY 2) Co mi na projektu chybělo... Více lidí se sluchovým postižením. V první části projektu byla lepší soudržnost. Mužská energie v kolektivu (jen 3 muži)

Z ÁVĚRY 3) Pokud jsem se na projektu něco naučil/a o sobě a/nebo druhých, co to bylo.... Cítit svoje tělo, jak si klestí cestu k porozumění si s bubnem, trpělivosti, že mi to nemůže jít hned a také, že když jsem se chtěla vzteknout, tak jsem podala lepší výkon; musela jsme s druhými očním kontaktem komunikovat při hraní; spoléhat na druhé kvůli rytmu, u druhých jsem zjistila, že také zápasí se zvládnutím rytmu a jsou cílevědomí, hlavně ti s hudebním sluchem.

Z ÁVĚRY Co jsem se naučila o sobě? Snad jen jsem si znovu prožila, že hluchoslepota neznamená pro nás jen limity, ale když jsou okolo nás milí lidé, ochotni se nám věnovat (úžasná trpělivost!), tak si může hluchoslepý člověk zahrát i v bubenické kapele dokonce mládežnické kapele, a to na veřejném vystoupení :-) Užila jsem si to.

Děkujeme za pozornost.