Úloha č. 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Bc. Jaroslav Zika 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ROGRAMOVÁNÍ MOTORŮ II.. Ú KOL 2 A. Naprogramujte robota tak, aby pohyboval se dopředu a pak se vrátil zpátky a zůstal na místě startu.
Advertisements

Tvorba softwaru pro řadič sériové linky RS 232C – 4/1 s PIC16F88
Začínáme s LEGO MindStorms
minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze
Úloha č. 8: Logické obvody - využití
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
mindstorms.lego.com Projekt „Aplikovaná robotika“ financovaný z grantového programu.
Digitální učební materiál
Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost částí ovládacích systémů Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO
Radiofrekvenční řízení budov
Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stavba a programování mikropočítačů Programovatelné automaty (EL 55) (algoritmizace)
Video detektory pohybu
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Tato prezentace byla vytvořena
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Čítač impulzů Ondřej Krejza Zadavatel: Kovovýroba Vladimír Sochor ČVUT FEL Praha.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-2.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
Tato prezentace byla vytvořena
Dokumentace informačního systému
Tato prezentace byla vytvořena
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
OVLÁDÁNÍ A ŘÍZENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Způsob ovládání (řízení) ovlivňuje účelnost účinnost pohodlí energetickou náročnost Účel řídicího systému.
Orientace robotického systému v pracovním prostoru pomocí optických senzorů. Autor práce: Tomáš Baďura Vedoucí práce: Dr. Ing. Radovan Kukla.
GSM Lift Watch. Požadavky zákazníka – Snadná komunikace z kabiny výtahu – Bezdrátové spojení z kabiny výtahu – Dálkové nastavení a ovládání pomocí SMS.
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Ovládací jednotka zkušební stanice NC108
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Mikroprocesor.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Přenosové soustavy VY_32_INOVACE_pszczolka_ Převodníky - test Tento výukový materiál byl zpracován v r ámci projektu EU peníze.
Úloha 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 4 Detekce pohybu s vykonáním mechanické energie pomocí mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úloha 1 Měření vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úloha 3 Projekt CZ.1.07/1.1.16/ David Holoubek 2014 Využití zvukového modulu NXT na základě pohybu - Pozdrav.
Úloha 2 Zabezpečení prostoru pomocí detekce zvuku. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 1 Projekt CZ.1.07/1.1.16/ David Holoubek 2014 Dotykový senzor na vstupu mikrokontroléru NXT.
Úloha 2 Rozpoznání vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Vzorová úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Identifikační modul polohy pro řídicí jednotku robota NXT
Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů CZ.1.07/1.3.12/ „Tento projekt je spolufinancován.
Úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Stmívací jednotka.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Roletová jednotka.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky řešitel: Michal Šesták vedoucí práce: Ing. Vladimír Janíček DIPLOMOVÁ.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Programování mikropočítačů Práce s PLC Foxtrot. PLC Foxtrot na učebně Pří PLC Foxtrot Tlačítkové panely pro ovládání digitálních vstupů Sedmisegmentovka.
Asistenční systém na sociální zařízení pro invalidy.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Radiofrekvenční řízení budov
Zapnutí a vypnutí počítače
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hardware jednočipových počítačů I
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Modernizace manipulačního robota
Číslicová technika.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Číslicová technika.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Úloha č. 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014

Zadání Sestavit zařízení, které při vzniku zvuku s vyšší intenzitou roztočí motor, např. bezkontaktní ovládání garážových vrat.. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014

Popis funkce Sestava slouží k detekování zvuku a detekci pohybu v okolí senzorů. Pří zvýšené úrovni zvuku a pohybu osobu v prostoru dojde k přenosu informací ze senzoru do mikroprocesoru. Mikroprocesor vyšle signál do výstupního zařízení, kterým je interaktivní motor. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014

- Navrhnout algoritmus pro uvedenou úlohu - Sestavit zařízení z komponent podle zadání (mikropočítač NXT, zvukový a ultrazvukový senzor, motor) -Naprogramovat mikropočítač NXT - Otestovat systém, zapsat hodnoty do tabulky - Provést změny nastavení – konfigurace Postup

Vstupní zařízení: Zvukový senzor Ultrazvukový senzor Výstupní zařízení Interaktivní motor Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Použité díly

Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Algoritmus Vyhodnocení úrovně signálu Zvukový senzor Otočení motoru Start Vyhodnocení úrovně signálu Ultrazvukový senzor

Zde bude animace skládání Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Postup realizace

Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Postup realizace Připojíme zvukový senzor k mikropočítači na port č. 2 Připojíme ultrazvukový senzor k mikropočítači na port č. 4 Připojíme motor k mikropočítači na port B V programu Minsdorms Education na PC, vytvoříme program a převedeme jej do mikropočítače.

Při zapnutí programu začíná senzor zachytávat zvuky ve svém okolí. V případě, že současně dojde k pohybu před ultrazvukovým senzorem a jejich kladná úroveň se předává do mikroprocesoru. Mikroprocesor porovná úroveň. Při splnění podmínky převede hodnoty ze senzoru do potřebného tvaru a odešle na výstup B, kde je připojený motor, který se uvede do pohybu. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Popis výstupu

Provedeme ověření diagnostikou událostí ve svém okolí (šepot, křik spolužáka, pohyb atd.) Výsledky zapíšeme do tabulky Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Popis výstupu

Ultrazvukový senzor - parametry bloku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Nové prvky použité při programování: Port: zvolení, ke kterému vstupnímu portu je senzor připojen. Compare: zadání fixní hodnoty pro porovnávání s hodnotou snímanou. Show: nastavení jednotek, ve kterých bude vzdálenost vyjádřena.

Motor - výstupní modul pro pohyb – parametry lišty Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Prvky použité při programování: Port: určuje připojení senzoru (1-4). TriggerPoint: vstupní vzdálenost Greater / Less: srovnání dvou hodnot (větší nebo menší). Yes / No: výsledek porovnání zadané a naměřené hodnoty. Distance - vzdálenost předmětu od senzoru.

Děkuji za pozornost Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014 Po provedení úlohy ukliďte pracoviště a vraťte všechny zapůjčené součástky.