Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_3_09VitJ-18 Název tematické oblasti (sady) Praktické aplikace s využitím programovatelného relé Název vzdělávacího materiálu Příklad aplikace /Řízení automatických vrat/ Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je určen žákům elektrotechnických oborů a je zaměřen na získání vědomostí týkajících se vlastností, programování a použití programovatelného relé v praxi. Doplněno o praktické příklady. Klíčová slova Programovatelné relé Zelio Logic, program Zelio Soft2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen OV a PV obory Elektrikář a Elektrotechnika Ročník III. a IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Ing. Vitásek Jaroslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 532 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Vitásek. Dostupné z portálu

2 Zelio Logic Programovatelné relé /18

3 18. Příklad aplikace ŘÍZENÍ AUTOMATICKÝCH VRAT /LD/ Popis:
Je požadována instalace systému pro řízení vjezdu do garáže s automatickou branou vybavenou motorem pro otevírání a zavírání vrat.

4 Otevírání vrat Signál z dálkového ovládání zajistí v případě, že vrata jsou v mezilehlé poloze nebo zavřena jejich plné otevření. Jakákoliv akce z dálkového ovládání během otevírání zastaví nebo opět spustí motor. Po otevření vrat dojde k čtyř sekundové pauze, než nastane jejich zavírání.

5 Zavírání vrat V případě, že je dálkové ovládání aktivováno během zavírání vrat nebo pokud čidlo detekuje pohyb v blízkosti vrat, dojde k znovuotevření vrat. Dokud přichází signál z pohybového čidla, zůstávají vrata otevřena.

6 Popis vstupů: VSTUPY: I 1…dálkové ovládání I 2…polohové čidlo – vrata zavřena I 3…polohové čidlo – vrata otevřena I 4…pohybové čidlo

7 Popis výstupů: VÝSTUPY: Q1…otevírání vrat Q 2…zavírání vrat

8 Řešení příkladu: Výběr požadovaného modulu: Výběr modulu se provede z okna programu Zelio Soft2. Z menu Soubor se provede volba Nový. Na následující obrazovce se zvolí požadovaný modul relé např.: SR2 B121 BD (24V DC) nebo SR2 B121 JD (12V DC).

9 Volba modulu relé

10 Volba programovacího jazyka LD
Tato volba se provede na další obrazovce

11 Schéma se zakreslí do dalšího okna programu Zelio Soft2
Řídící schéma

12 Simulace programu: Simulaci programu lze provádět na PC bez připojení relé pomocí menu SIMULACE. Start se provede kliknutím na ikonu RUN.

13 Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o
Literatura: Firemní dokumentace firmy Schneider Electric CZ, s. r. o. Elektronické zdroje: Schneider Electric CZ, s. r. o. Dostupné z URL:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google