Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze"— Transkript prezentace:

1 minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze
6AA – automatizace 3.cvičení Logické obvody minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze

2 Řízení teploty ve skleníku
Popis úlohy Skleník je vybaven otevíracími okny, která jsou ovládána najednou jedním signálem – „0“ zavřít, „1“ otevřít. Dále je vybaven žaluziemi s ovládáním lamel – „0“ zatemnit (sklopit), „1“ odtemnit (postavit). Uvnitř skleníku je měřena teplota, výstup snímače je „0“ správná nebo nízká teplota, „1“ vysoká teplota. U skleníku je připevněn venkovní snímač intenzity slunečního svitu, jeho výstup je – „0“ vysoká intenzita, „1“ nízká intenzita. Zadání 1 Realizujte řízení teploty ve skleníku na základě těchto podmínek. Je-li teplota ve skleníku vysoká, jsou otevřena okna, je-li teplota nízká, jsou okna zavřena. Je-li intenzita slunečního svitu vysoká, musí být žaluzie zatemněny a opačně.

3 tabulka Teplota intenzita okno žaluzie 1

4 Skleník Zadání 2 Doplňte úlohu o tyto podmínky: teplota musí být vysoká minimálně 15 minut, žaluzie je možné odtemňovat nejdříve 10 minut od zatemnění, otevírání okna trvá 1 minutu.

5 Řízení teploty ve skleníku se zavlažováním
Popis úlohy Jako předešlá. Ve skleníku je namontováno elektricky ovládané zavlažování se sledováním vlhkosti půdy „1" nízká vlhkost, „0" správná vlhkost. Zadání 1 Rozšiřte úlohu o spouštění zavlažování každý den v 22:00 na 10 minut pokud je vlhkost půdy nižší než předepsaná hodnota.

6

7 Ovládání závory na vjezdu do areálu
Popis úlohy Vjezd motorových vozidel do areálu je řešen elektricky ovládanou závorou. Závora se smí otevřít v případě, že řidič vozidla přiloží ke čtečce karet platnou kartu a je detekována přítomnost vozidla. Přítomnost vozidla je detekována snímačem přítomnosti. Zavření závory je možné pouze v případě, že vozidlo nestojí pod závorou. Tato skutečnost je detekována optickou závorou umístněnou pod mechanickou závorou. Z bezpečnostních důvodů musí být možné závoru otevřít ovládacím tlačítkem z vrátnice.

8 Zadání Realizujte ovládání závory dle popisu úlohy při dodržení těchto parametrů: Ovládání si pamatuje detekovanou kartu po dobu 30s nebo do otevření závory. Doba otevírání/zavírání závory je 10s. Závora se v žádném případě nesmí zavřít, je-li detekována přítomnost předmětu pod závorou.

9 Elektrický ohřev teplé vody
Popis úlohy Voda v zásobníkovém ohřívači (bojleru) je ohřívána elektrickým topným tělesem. Topné těleso se ovládá logickým vstupem - "0" - vypnuto, "1" - zapnuto. Teplota vody je snímána snímačem s logickým výstupem - "0" nízká / "1" požadovaná. Dále je snímán tlak vody.

10

11

12 Osvětlení chodby s přepínači
Popis úlohy Chodba je osvětlena zářivkami, rozsvícení nebo zhasnutí se provádí několika vypínači tak, že při přepnutí kteréhokoliv vypínače dojde ke změně (rozsvícení/zhasnutí). Zadání Realizujte ovládání světla pro libovolný počet vypínačů.

13

14 Osvětlení chodby s omezeními
Popis úlohy Chodba je osvětlena zářivkami, rozsvícení nebo zhasnutí se provádí několika vypínači tak, že při přepnutí kteréhokoliv vypínače dojde ke změně (rozsvícení/zhasnutí). Aby bylo zabráněno zbytečnému svícení, světlo samo zhasne, když: a) po uplynutí maximální doby b) není-li na chodbě detekován pohyb c) je-li intenzita venkovního světla vyšší jak

15


Stáhnout ppt "minimalizace pomocí Karnaughovy mapy, hystereze"

Podobné prezentace


Reklamy Google