VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olomouc, únor 2012.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Písmo.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Word – Zásady psaní textu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK238.
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Textový editor.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_253.
PĚTIMINUTOVKY. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu:
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_67.
PROCENTA. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_254.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_194.
Typografie a zpracování textů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_232.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_191.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_225.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_234.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_235.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_198.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Formátování dokumentu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony Klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
WORDPAD Textový dokument.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word - základní typografická pravidla
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221 Jméno autora:Mgr. Lukáš Židek Třída/ročník:VIII. Datum vytvoření:

Vzdělávací oblast: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Typografická pravidla Předmět:Informatika Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace PowerPoint. Podpora výkladu vyučujícího. Žáci mají možnost využít i při domácím samostudiu. Klíčová slova:Text, typografická pravidla Druh učebního materiálu:Prezentace Soulad se ŠVP:Je plně v souladu se ŠVP - Strom Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení, kompetence k řešení problému, kompetence komunikativní, kompetence pracovní Odkaz:

TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Základní pravidla psaného textu

Typografická pravidla Psaní textu a především jeho úprava se řídí základními typografickými pravidly. Ty jsou používána proto, aby: byl text lehce čitelný, nedocházelo chybám při tisku, vypadal text profesionálně, případně byl v souladu se státními normami pro tvorbu písemností.

Typografická pravidla Volba fontu písma V delším textu používat jeden shodný font písma (např. TimesNewRoman, Calibri apod.) Zvýraznění pomocí řezů písma – tučné, podtržení, kurzíva. Mezery mezi slovy Mezera je mezi slovy vždy jen jedna. Ostatní odsazení, případně sloupce vytváříme pomocí tabelačních zarážek, nebo tabulky. U interpunkcí se mezera píše vždy za interpunkcí. Nikdy ne před. Mezery v závorkách. Před levou závorkou se mezera používá, za ní ne. Před pravou závorkou se mezera nepíše, za ní ano. Příklad použití závorky (třeba takto) v textu.

Typografická pravidla Enter, odstavce a řádky Enter se používá pro ukončení celého odstavce, v žádném případě nepoužíváme k přechodu na každém řádku. Odstavce používáme pro snadné formátování textu, úpravy a pro snadné zarovnání textu do bloku. Zarovnání do bloku znamená, že text v řádcích začíná a pak i končí na stejných předem nastavených okrajích. Z dálky se slívá v jednolitý blok. Nadpisy odstavců Doporučení pro Word je u nadpisů používat předdefinované styly. Toto nám zaručí správné určení automatického číslování a generování automatického obsahu díla.

Typografická pravidla Čísla Desetinnou část čísla oddělujeme od celé části desetinnou čárkou. Před, ani za desetinnou čárkou se nepíší mezery. U pěticiferných a vyšších čísel je číslo děleno do skupin po třech číslicích, a mezi nimi se píše nedělitelná mezera (75 123). U čtyřciferných čísel se nejčasteji dělí zápis také (5 123). Datum a čas Píšeme s mezerami, rok se píše vždy čtyřmístně (2014). Dělení slov Vždy ponecháváme na programu, neprovádíme ručně.