Letní škola Harm Reduction

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o zaměstnanosti Autor: Petr Šťastný Datum:
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Rizikové užívání drog. Pokus o definici Jako rizikové označujeme takové užívání drog, které s sebou nese více rizik, než je nezbytně nutné.
Nemoci oběhové soustavy
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
HIV-Aids.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
..a co jste o nich nevěděli
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
alimentární otravy, uštknutí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Homeostáza a termoregulace
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Syndrom získaného imunodeficitu
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Rizika ohrožující zdraví
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Těkavé látky.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Sociálně terapeutické dílny
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Nikola Skopálová 7.třída
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Letní škola Harm Reduction Výcuc a něco pro zopakování Eva Továrková Terénní Programy OL

Obsah : Manuál bezpečné aplikace ÚP – malá vsuvka Opium a Morfium – perličky SexByznys – Rozkoš bez rizika

Aplikace OBECNÉ ZÁSADY: IV aplikace je nejriskantnější To co klientům stále opakujeme - Veškeré náčiní k aplikaci drogy by mělo být – VLASTNÍ, ČISTÉ a DOKONCE I STERILNÍ! Nejlepší dostupná očista klienta před aplikací je – KLASICKÉ MÝDLO.

1. Aplikace BUCHNY, JEHLY: Vždy nepoužité čisté a ostré Jehlou nikdy nemíchej nášleh!!! Míchej pístem. Jehla by měla svírat s žílou úhel asi 45° a hrot by měl být z tvého pohledu dole. Jinak Ti jehla bude klouzat ,,rovnou se nezabodne“. Aspiruj! Aby se nestalo, že nebudeš v žíle. Aplikuj směrem k srdci! A hledej místo mezi chlopněmi, které jsou v žíle!

1. Aplikace ALKOHOLOVÉ TAMPÓNY – KONZELÍNY: Alkohol jen před vpichem Přetři místo jen jednou - směrem dolů od srdce Počkej až alkohol zaschne Alkohol je jen na jedno použití! Po aplikaci – jedině buničina! Pro zdatné : není k zahození místo vpichu přelepit náplastí a později natřít mastí 

1. Aplikace VODA, FILTRY,ŠKRTIDLO: Filtr – musí být čistý – zadrží humus! Při absenci filtru je varianta – bavlna, vatová tyčinka do ucha, v horším, ale taky možném případě nezmačkaný, nepoužitý filtr z cigarety. Voda – pro nášleh ať je sterilní. Pokud je nedosažitelná, možná je i balená, neochucená, neperlivá a nepoužitá voda, nebo voda z kohoutku, kterou min. 10 převařit. ŠKRTIDLO!!!

1. Aplikace KAM APLIKOVAT? Nejlepší je předloktí Nohy – nic, moc… Nejhorší krk a třísla

1. Aplikace ZPŮSOBY : Kapsle Šňupání Kouření IV aplikace Anální aplikace

1. Aplikace CHYBY U IV APLIKACE: Olizování jehly před a po vpichu Krvavý konzelín Jízda po vpichu Aplikace do chlopní Šicí stroj Hustý nášleh Výplach Sežmoulaný filtr Nášleh bez aspirace Nesprávná orientace hrotu jehly

2. ÚŘAD PRÁCE POSKYTOVANÉ SLUŽBY: Příspěvek na péči, hmotná nouze…. Hmotná nouze – musíš pracovat a nebo být evidovaný na ÚP! Příspěvek na bydlení , živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc! – nezapomínejme! Kdykoliv půjdeme na ÚP, pro radu, poptávku, nabídku, informaci – chtějme doklad!

2. ÚŘAD PRÁCE ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ: A) zájemce o zaměstnání – zájem o zprostředkování zaměstnání. I když jsi v pracovním poměru, můžeš se zaregistrovat a stát se zájemcem o zaměstnání. B) Uchazeč o zaměstnání = čl. který je evidován na ÚP

2. ÚŘAD PRÁCE !!! Pokud chci práci a jsem zájemcem či uchazečem, musím si s úřednicí domluvit, co je pro mě výhodné zaměstnání – stanovit podmínky! Hrozí vyřazení z ÚP. !!! Z Úp se můžu kdykoliv bez udání důvodů odhlásit a na druhý den se můžu klidně zase přihlásit. !!! Na PVN má čl. nárok 6 měsíců po ukončení v zaměstnání. Maximální výše je 13.762Kč.

2. ÚŘAD PRÁCE SANKCE: 1. 3 měsíce: - v případě, že se odstěhuji a nezměním adresu na ÚP. - vydělávám více jak 4000Kč 2. 6 měsíců: - v případě vykonávání pracovní činnosti - odmítnutí nastoupení do vhodného zaměstnání - odmítnutí na předem domluvený rekvalifikační kurz - odmítnutí nastoupení na veřejnou službu - uchazeč odmítne nastoupit na zdravotní či psychiatrické vyšetření…

PROBLÉM = GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ÚP 950 191 111 2. ÚŘAD PRÁCE PROBLÉM = GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ ÚP 950 191 111

3. OPIUM A MORFIUM ÚČINKY NA PSYCHYKU: Euforie Pocit tepla Snížení bdělosti Pokles vědomí (jasnosti) Projasnění nálady Útlum vnímání bolesti jakéhokoliv druhu

3. OPIUM A MORFIUM SOMATICKÉ ÚČINKY: Dýchání : zpomalení frekvence dechu Trávicí trakt : opioidy vyvolávají těžkou zácpu Krevní oběh : pokles krevního tlaku, zpomalená srdeční akce, roztažení cév Nedokonalé vyprazdňování močové trubice Kůže : svědění, typické poškrabování po celém těle i ve stavu bezvědomí.

3. OPIUM A MORFIUM PŘÍZNAKY UŽITÍ: A) Psychické - euforie, - porucha vědomí - kóma B) Tělesné - zmenšené zornice - zmodrání kůže - zpomalení dechu

3. OPIUM A MORFIUM Bezvědomí, ze kterého intoxikovaného nemůžete probudit – bolestivý impulz ( zatlačení prstů pod čelist) - Pokud to nepomáhá, postižený je na hranici smrti. Výraznější riziko předávkování je v kombinaci s jinými tlumivými látkami – alkohol, benzodiazepiny (hrozí ztráta dechu , selhání oběhu je sekundární, riziko aspirace zvratků při vědomí)

3. OPIUM A MORFIUM MÁK SETÝ: PĚSTOVÁNÍ MÁKU V ČR JE POVOLENO, NENÍ POTŘEBA LINCENCE. NAD 100m2 – podléhá pouze ohlašovací povinnost Od roku 2007 je v ČR v Evropě největším producentem máku.

3. OPIUM A MORFIUM ZÁKLADNÍ BEZPEČNĚJŠÍHO BRANÍ OPIA: 1. opium kouřit, nebo vypít 2. když injekčně, tak opium opakovaně zahřát (do varu) s kyselinou, rozpustit 3. opakovaně pečlivě filtrovat 4. používat menší jehlu, menší vpich, menší díra v ruce 5. používat desinfekci, místo vpichu musím být čisté 6. roztok by měl být čerstvý, neskladovat ho!!! (obsahuje živiny, množí se v něm rychle bakterie a plísně) 7. dojíždět dávku pomalu (hrozí krevní sraženina a ucpání cévy) 8. nekombinovat se Subutexem, blokuje efekt morfia a nemá to smysl 9. čím víc se filtruje a převařuje tím lépe!

4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA zdravotní, sociální a terapeutické služby. Vyšetření probíhá třeba i v pojízdné sanitce. Kde jsou gynekologové, sestry. RBR: občanské sdružení Cíl – prevence přenosu pohl. onemocnění 10.000 registrovaných klientek 2500 testů ročně na HIV 20 výjezdů sanitkou za rok Mezinárodní spolupráce Zimbabwe a Ukrajina Testy, vyšetření - zdarma, je však nutná kartička pojištěnce

4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA Prostituce není povolena/ ani výslovně zakázána. Nový trestný čin! – Prostituce ohrožující mravní vývoj dítěte. Zákon č. 241/1922 Sb. – ZÁKAZ ZŘIZOVÁNÍ NEVĚSTINCŮ.

4. SEXBYZNYS – ROZKOŠ BEZ RIZIKA PERLIČKY: !!! Pokud chceš provozovat anální, orální i vaginální sex, je zapotřebí ke každému styku nový kondom! Abys nepřenášel/a bakterie př. z konečníku do úst. Pro uživatele se k sexu doporučuje kvalitní anální kondom (koupě sexshop) – je na dlouhé jízdy jako dělaný.

PŘEJI PĚKNÝ ZBYTEK DNE 