Příspěvek na péči z pohledu praktických lékařů. MUDr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči od 1
Sociální služby SOZ.
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
Posouzení nepříznivé sociální situace
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Darja Hrabánková Navrátilová
Koncept dlouhodobé péče v České republice
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Sociální anamnéza MUDr. Ivan Foltýn, Ph.D..
Koncepce ošetřovatelství
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zákon o sociálních službách Úřad práce ČR – Krajská pobočka ve Zlíně Zlín, březen 2013.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zdravotně postižení – příspěvek na péči Příspěvek z praxe odborného lékaře MUDr. Petr Krawczyk Ortopedicko-protetická společnost ČLS JEP.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Pečovatelská služba.
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obor zdravotních služeb MZ
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Příspěvek na péči z pohledu praktických lékařů. MUDr Příspěvek na péči z pohledu praktických lékařů MUDr.Jana Uhrová, SPL ČR Praha 25.2.2015 Koncepce oboru všeobecné praktické lékařství Primární péče je koordinovaná komplexní zdravotně-sociální péče poskytovaná zejména všeobecnými praktickými lékaři Tyto činnosti jsou poskytovány co nejblíže vlastnímu sociálnímu prostředí pacienta a respektují jeho bio-psycho-sociální potřeby. Ženevská resoluce WHO (2009) se obrací na členské státy, aby rozvíjely komplexní zdravotnické služby na regionální a lokální úrovni a zajistily výchovu dostatečného počtu zdravotníků, praktických/rodinných lékařů a zdravotních sester, schopných pracovat v kontextu multidisciplinární komunitní péče

Činnost VPL při zajišťování potřebné domácí zdravotní a sociální péče svým pacientům –zejména starším a chronicky nemocným Zdravotní: není problém, vlastní péče VPL a dalších ošetřujících lékařů, domácí ošetřovatelská péče 24 hod., hrazení Zpoj. Sociální: zjištění míry potřebnosti a vhodných forem péče, pomoc při jejich zajištění (ekonomicky i prakticky). Příspěvek na péči: Doporučení podání žádosti o přiznání příspěvku pacientům, kteří z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné osoby při zvládání základních životních potřeb Lékařský nález pro posouzení stupně závislosti na této pomoci Pomoc při zajištění – rodina, „osobní asistent“, pečovatelská služba apod.

Praxe –od podání žádosti několik týdnů i měsíců. Způsob posuzování Zákon 108/2006 Sb., v platném znění § 25 KP ÚP – soc.pracovník provede šetření – záznam zašle s žádostí o posouzení příslušné OSSZ- ta vychází ze zdravotního stavu osoby (vyžádán nález lékaře), z výsledku sociálního šetření a zjištění potřeb osoby, popřípadě z výsledků funkčních vyšetření a z výsledku vlastního vyšetření posuzujícího lékaře. OSSZ zašle příslušné KP ÚP stejnopis posudku - posouzení je součástí rozhodnutí o přiznání či zamítnutí příspěvku.. KP ÚP přeruší řízení o příspěvku na dobu a) po kterou OSSZ posuzuje..nebo b) je osobě poskytována zdravotní péče v průběhu hospitalizace, pokud nebylo do dne přijetí osoby k hospitalizaci provedeno sociální šetření. KP ÚP zastaví řízení o příspěvku, jestliže žadatel o příspěvek zemřel před provedením sociálního šetření Praxe –od podání žádosti několik týdnů i měsíců.

Kriteria posuzování – míra objektivity a subjektivity Z.108/2006 Sb. §9 (1): Při posuzování stupně závislosti se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby: a) mobilita b) orientace c) komunikace d) stravování e) oblékání a obouvání f) tělesná hygiena g) výkon fyziologické potřeby h) péče o zdraví i) osobní aktivity j) péče o domácnost.  Vyhl.505/2006 Sb.§ 2a: Pokud osoba není schopna z důvodů dlouhodobě nepříznivého zdrav.stavu zvládat alespoň jednu z aktivit, která je vymezena v příloze č. 1, není schopna základní životní potřebu zvládat – obtížné hodnocení, např. c).. používat běžné komunikační prostředky d).. dodržovat stanovený dietní režim h).. provádět stanovená léčebná a ošetřovatelská opatření a používat k tomu potřebné léky, pomůcky i).. vyřizovat své záležitosti. j).. ovládat běžné domácí spotřebiče, uvařit si teplé jídlo a nápoj,vykonávat běžné domácí práce, obsluhovat topení a udržovat pořádek Jednorázové sociální šetření ovlivněno řadou objektivních (kolísání zdrav.stavu) i subj. faktorů v obou směrech

Lékařský nález pro posouzení zdravotního stavu …pro stanovení stupně závislosti pro účely sociálních služeb Osobní a rodinná anamnesa a nynější onemocnění Sociální anamnesa: Bydlí :sám-v rodině-v bezbar.bytě-v PZSS Subjektivní potíže: Soběstačnost a sebeobsluha z pohledu ošetřujícího lékaře (u stupně závislosti): Potřeba pomoci nebo dohledu jiné osoby při soběstačnosti (např. při nákupu, vaření, mytí nádobí, péče o prádlo, nakládání s penězi) Potřeba pomoci nebo dohledu jiné osoby při péči o vlastní osobu (např. při mytí, česání, přijímání potravy, čistění zubů) Potřeba ošetřování (např. ošetření kůže, provádění cvičení, aplikace převazů, inhalací) Psychický stav a duševní schopnosti-řeč,čtení,psaní,zrak,sluch. Celkový klinický nález se zaměřením na funkční postižení uvedených systémů… Současná terapie…Diagnostický souhrn.. Shrnutí funkčního postižení zdravotního stavu..Přiložené odborné nálezy

Z projektu MZ ČR - Komplexní funkční testování Návaznost zdravotních a sociálních služeb Základní testy prováděné v dlouhodobé péči na lůžkových odd. i ve vlastním sociálním prostředí v rámci komplexního funkčního testování a prevence disability: test kognitivních schopností Mini Mental State Examination (MMSE) a test základních aktivit denního života ADL – Barthel Index. Zdravotně-sociální pracovník lůžkového ZZ zahajuje sociální řízení u hospitalizovaného pacienta z indikace ošetřujícího lékaře, součástí je zajištění sociálních služeb. Se sociálním pracovníkem obce vyvíjí součinnost ještě za hospitalizace pacienta. Přerušení řízení o příspěvku na dobu, po kterou je pacient hospitalizován v praxi nevyhovující, navržena změna. Certifikovaná sestra dlouhodobé péče navrhuje rozsah potřebné zdravotní a sociální péče dle funkčních kategorií, zdravotního stavu pacienta a zdrav. omezení pacienta. Tento návrh předkládá registrujícímu praktickému lékaři a sociálně zdravotnímu pracovníkovi v obci s rozšířenou působností

Problémy při zajištění sociální péče v praxi – dostupnost, ekonomika Běžné nákupy a pochůzky  120,- Kč/hod Běžný úklid a údržba domácnosti  120,- Kč/hod Donáška /dovoz oběda  25,- Kč/hod. Pomoc při os.hygieně nebo zajištění podmínek 110,- Kč/hod. Pomoc při zvládání úkonů péče o vl.osobu 110,- Kč/hod. Pomoc při použití WC  120,- Kč/hod Pomoc při podávání jídla a pití 120,- Kč/hod Pomoc při přípravě jídla a pití 110,- Kč/hod.11.  Dohled nad dospělým občanem110,- Kč/hod. Fakultativní služby :  Dohled nad dospělým občanem 16- 22 hod.150,-Kč/hod. Noční služby od 22:00-6:00 hod. s možností spánku180,-Kč /hod. Tendence zejm.starších pacientů preferovat před zdravotně sociální péčí v domácím prostředí hospitalizaci (event.přerušovanou), v posledním roce ještě výraznější.