BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Modalita výpovědi.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Nově pěstované rostliny a jejich využití
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Lilkovité.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Petržel Petroselinum crispum.
Kakostovité (Geraniaceae)
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jaro Jarní květiny.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Cibule obecná.
Léčivé rostliny I..
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Léčivé rostliny II..
Miříkovité.
Rajče obecné.
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Omáčky.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Letničky Tématická oblast:Pěstování letniček a dvouletek Ročník:1. ročník Číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Byliny Anna Dominová 3.A.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina

Bylinky – léčivé rostliny Nejvýznamnější zdroj přírodních léčiv Často rostou v divoké přírodě, ale můžeme si je pěstovat i na zahrádce Používáme ke konzumaci, na obklady, koupele, čaje, sirupy a mnoho dalšího

Bylinky v kuchyni Dodávají pokrmům chuť a vůni (aroma) Používáme do omáček, polévek, při pečení, k masu i jako příloha Nejčastěji používané bylinky při vaření: bazalka, kmín, kopr, libeček, majoránka, máta, meduňka, oregáno, rozmarýn, tymián Jsou to rostliny jednoleté nebo víceleté Používáme květy, listy nebo celé nadzemní části i kořeny

Bylinky jako lék Přírodní medicína – bylinky používáme, pokud nechceme používat klasická léčiva z lékárny nebo jako doplněk k nim Připravujeme z nich: čaje, obklady, sirupy, léčivé směsi, tinktury a mnohé další

Pěstování bylinek Bylinky nevyžadují speciální zeminu, stačí běžná zemina smíchaná s trochou písku Vyžadují však většinou slunné stanoviště a pravidelnou zálivku Pěstování bylinek Jak usušit a skladovat bylinky

Bazalka Jednoletá bylina Zelené až purpurové listy a bílé květy Nenáročná na pěstování, teplé, slunné a závětrné místo Čerstvá i sušená Vhodná k rajčatům, sýrům, salátům, rybám, do těstovin a omáček Čaj na trávení, nervozitu, úzkosti a špatné koncentraci, při nachlazení a kašli

Kmín Dvouletá i víceletá rostlina až 30 – 100 cm vysoká Nenáročný na pěstování V kuchyni – k vaření brambor, do kysaného zelí, do chleba, k masům a do salátů V léčitelství – na trávení a proti plynatosti, snižuje křeče, proti nechutenství, při kašli

Kopr Jednoletá bylina výšky 120 – 150 cm Žluté květy složené do okolíků Horní část kopru vyžaduje slunce, dolní stín Zemina by měla být kyprá, propustná a bohatá na živiny, u kořene rostliny dostatečně vlhká (mulč) Použití v kuchyni – do salátů, zeleniny, polévek, k rybám a do omáček V léčitelství – uvolnění napětí a zmírnění nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče a zahřív

Libeček Vytrvalá rostlina 100 -200 cm vysoká Voní jako polévkové koření Maggi Na pěstování nenáročný, slunné i polostinné stanoviště V kuchyni – do polévek, omáček, salátů, marinád na grilování a do pečení V léčitelství – odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení, močopudný, podporuje chuť k jídlu, rozpouští žlučové a ledvinové kameny

Majoránka Jednoletá bylina výšky 20 – 60 cm Rozvětvené stonky s drobnými oválnými šedozelenými až načervenalými lístky s mírným ochlupením Slunné a teplé stanoviště s propustnou lehkou zeminou obohacenou kompostem, snáší sucho a nesnáší mráz V kuchyni – v polévkách, bramborových a vaječných pokrmech, salátech, paštikách a k masu V léčitelství – při nechutenství, lepšímu trávení a při křečích ve střevech

Máta Vytrvalá bylina výšky 80 cm se zelenými listy a tmavohnědým zbarvením Výrazná peprmintová chuť i vůně Nenáročná na pěstování, ráda slunce i polostín a dostatek závlahy s humózní půdou V kuchyni – k jehněčímu a mletému masu, do marinád, jogurtů, sladkých pokrmů a salátových zálivek. Také do Mojito. V léčitelství – uvolňuje křeče, pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Meduňka Vytrvalá bylina výšky až 90 cm s hranatým stonkem a lístky připomínající kopřivu Výrazné citronové aroma Slunné (polostinné) stanoviště s půdou bohatou na živiny a vlhkou V kuchyni – do salátů, sladkých a či tvarohových pokrmů, nápojů a bylinkového likéru V léčitelství – při žaludečních a střevních potížích, lehkých poruchách spánku, menstruačních potížích, nervozitě, migréně a při nachlazení

Oregano (dobromysl) Vytrvalá bylinka výšky 20 až 90 cm Stonky mají červenohnědou barvu, listy mírně ochlupené Slunné stanoviště, jinak bez nároků Sklízíme před rozkvětem vrcholky výhonů a drobné lístky Při kašli, nechutenství, podpoře trávení, potížích žlučníku a střev, průjmech, zánětech v krku, dásní a při nachlazení

Rozmarýn Stálezelený keř až 2 metry vysoký Listy výrazně voní, jsou úzké Symbol lásky a manželství Nenáročný na pěstování, miluje slunce Dezinfikuje trávicí trakt, podporuje trávení, omezuje nadýmání, působí proti stresu, zklidňuje nervy, zlepšuje krevní oběh, koncentraci a celkově posiluje. V kuchyni se používá při přípravě masa a rajské omáčky

Tymián Polokeř dosahující výšky 20 až 30 cm, stonky jsou dřevnaté Lístky drobné a protáhlé Velké množství druhů tymiánů Nenáročný na pěstování, má rád slunné a závětrné místo, polosuchou a na živiny chudší půdu Používá se při průjmech, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu, mírní kašel a je protizánětlivý

Otázky Vyjmenujte zástupce kořeninové zeleniny? Je kořeninová zelenina náročná na pěstování? Využívá se kořeninová zelenina v léčitelství? Jaká bylinka je vhodná při kašli? Jak se jinak jmenuje dobromysl?

Poznávačka