Výroční zpráva 2014 OS Hiporehabilitace Baneta Janov u Litomyšle 61 www.baneta.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
Management sportovního klubu © Nymburk 2012
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Rámcové představení projektu TRIATLON DĚTI 9. listopadu 2013 Voroněž, Brno.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Výstavba sportovního areálu 20.základní škola Plzeň, Brojova 13, příspěvková organizace Brojova 13, Plzeň Kontaktní osoba pro projekt: Mgr. Pavel.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Projekt dětská skupina MOTÝL
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 17. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Dotační projekty Vysokého Mýta
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Evropa Česká republika Praha Základní škola Dědina.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
MC POHÁDKA JESENICE U PRAHY z.s nezisková organizace spolek rodičů na mateřské dovolené.
Výroční zpráva 2015 Hiporehabilitace Baneta, z.s. Janov u Litomyšle 61
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klíč.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
2. Turnus (18.7. – ). TAK TO JSME MY KONĚ ARON valach slezského norika, narozený v roce 2001 Aron má vynikající charakter, i přes svou nelehkou.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Lenka Herčíková,
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
Příměstský tábor 1. Turnus ( – ).
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Při technické univerzitě v Liberci
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Výroční zpráva 2014 OS Hiporehabilitace Baneta Janov u Litomyšle 61

POSLÁNÍ A CÍLE ORGANIZACE Občanské sdružení hiporehabilitace Baneta vzniklo v listopadu roku Poskytuje hiporehabilitaci, realizuje léčebné ježdění na koni pro děti a dospělé se zdravotním či mentálním handicapem, klientům s poruchami pohybového aparátu a dalším lidem, pro které má jízda na koni pozitivní vliv na pohybový aparát a psychiku. Terapie probíhá v Janově u Litomyšle ve Stáji Pucher. Základním cílem sdružení je poskytování hipoterapie. Tímto se podílí na rozšíření rehabilitační péče pro handicapované klienty. Rodiny s dětmi mají možnost využívat další formu fyzioterapie a smysluplně naplnit jejich volný čas. Nejde jenom o terapii samotnou, která podporuje psychomotorický vývoj, ale děti současně získávají možnost poznat prostředí a aktivity, které jsou běžně dostupné dětem bez handicapu. Dalším zaměřením sdružení je integrace handicapovaných dětí do kolektivu, volnočasové aktivity dětí a mládeže a environmentální výchova dětí. OSH Baneta je členem: České jezdecké federace a České hiporehabilitační společnosti. Je v seznamu jezdeckých škol ČJF. Struktura činnosti organizace Hiporehabilitace Environmentální výchova Volnočasové aktivity Výukové programy pro MŠ a ZŠ Jezdecká školaLetní tábory Akce pro veřejnostJezdecké závody Str. 1

NAŠE ZÁZEMÍ Zázemí pro činnost OSH Baneta poskytuje statek pana Miroslava Puchera v Janově, v němž má sdružení ustájené koně a zároveň dostatek potřebných prostor pro klienty. Venkovní prostory nabízejí příjemné trávení volného času pro všechny klienty. Naleznou zde pískovou jízdárnu, dětské hřiště, trampolínu, staročeskou světničku a sociální zázemí. Str. 2

NÁŠ TÝM Petra Pucherovápředsedkyně sdružení, cvičitelská a jezdecká licence ČJF, lektor projektu environmentální výchovy „Hravě, zdravě u koníků v Janově“, Mgr. Hana Onderkovázakladatelka sdružení, rehabilitační pracovnice s osvědčením pro hiporehabilitaci, 7 let praxe, DPP, Miroslav Pucherjezdecká a cvičitelská licence, technické zázemí, Veronika Paloválektor preventivních programů se psy Mgr. Anna Petrovápedagogický dozor při environmentálních programech, tvořivé ekodílny, akce pro veřejnost, Mgr. Lucie Patočkováfyzioterapeutka Mgr. Lucie Dvořákoválektor environmentálních programů Eliška Ludvíčkováasistent při environmentálních programech Mgr. Michaela Sýkoroválektor environmentálních programů, tvořivé ekodílny, akce pro veřejnost, Jana Pucherovározhodčí canisterapie, preventivní programy se psy, lektor projektu „Co slyší psí uši, aneb poznávejme jejich duši“, Jan Kadlec cvičitel jezdectví, lektor environ. programů Str. 3

HIPOREHABILITACE A PREVENTIVNÍ JEŽDĚNÍ DĚTÍ Hipoterapeutická sezóna roku 2014 byla po počátečních problémech přece jen úspěšná. Díky panu Ditrtovi ze sdružení Chrpa jsme pořídili nového koně, klisnu Dianu. Ačkoliv je s podivem, že o tom bývalá majitelka nevěděla, zjistili jsme na jaře, že Diana čeká hříbě! Bylo to začátkem března a my jsme neměli velkého koně pro terapii. Opět nám pomohl pan Ditrt a my jsme narychlo sehnali jiného koně, valacha Toníka. Kromě Toníka, jsme využívali i poníka Arvina a klisnu Freku, kteří jsou vhodní pro menší děti s postižením Celkem jsme ve složení 2 fyzioterapeutek a 4 vodičů odjezdili 63 hodin, tj. 189 terapeutických jednotek. Dojíždělo k nám 17 dětí, z toho 2 děti s lehčím handicapem se účastní preventivního ježdění. V prosinci jsme zahájili opět výcvik klisny Diany. Naším plánem je složit s ní specializační zkoušku pro hipoterapeutického koně, kterou provádí Česká hiporehabilitační společnost. V letošním roce patří k našim nejvýznamnějším finančním partnerům pro hiporehabilitace Nadace Jedličkova ústavu, NF Pomozme dětem žít lépe a Saint Gobain Litomyšl. Grant od Saint Gobain pomohl mimo jiné i rodičům finančním příspěvkem na hipoterapii. Velice tímto děkujeme za přízeň a podporu. Preventivní ježdění dětí se těší zvyšujícímu zájmu. Odjezdili jsme 260 jednotek rehabilitačního cvičení na koni, které je určené dětem zdravým. Str. 4

ENVIRONMENTÁLNÍ PROGRAMY OSH Baneta nabízí celoroční environmentální programy zaměřené na rozvoj vztahu dítěte k přírodě a zvířatům, ale i na prevenci napadení psem. Cílovou skupinou jsou děti od 3 do 15 let. Na výuku jsou využíváni dva koně sdružení a 6 psů, kteří mají zkoušky canisterapie. Lektory jsou kvalifikovaní cvičitelé České jezdecké federace, rozhodčí pro canisterapii a pedagogický dozor. V roce 2014 nás navštívilo v rámci environmentálního vzdělávání 652 dětí mateřských a základních škol z Litomyšlska, Svitavska a okolí Moravské Třebové. V roce 2014 jsme realizovali tyto programy: „Ve vysokém obilí poznáme vše za chvíli“, „Ekohrátky se zvířátky“ „Tvoření na vsi“ „Hrátky na vsi“ „Co slyší psí uši aneb poznávejme jejich duši“ a „Hravě, zdravě u koní v Janově“ Využíváme přímý kontakt se zvířaty, ale i další smyslové aktivity - děti si mohou například vyčistit koně, potěžkat podkovy, vyrobit dárek z přírodních materiálů, prohlédnout a osahat postroje, svézt se na koních atd. Programy byly určeny pro skupinky cca dětí. Přínosem programů je rozvoj pohybových dovedností a motoriky dětí, rozvoj sociálních dovedností dětí, podpora psychosociálního rozvoje, alternativa konzumního přijímání zábavy a užívání drog, tvorba pozitivního vztahu k přírodě. Str. 5

JEZDECKÁ ŠKOLA A LETNÍ TÁBORY U KONÍ Jezdecká škola probíhá pod odborným dohledem kvalifikovaných cvičitelů ČJF: Petry Pucherové, Mioroslava Puchera, Jana Kadlece Jezdecká škola navazuje na preventivní ježdění dětí. Děti se věnují péči o koně, jezdectví a sportu. Po absolvování základního jezdeckého tréninku jezdí za přítomnosti cvičitele samostatně do terénu, účastní se jezdeckých her a jezdeckých závodů v okolí. V roce 2014 jsme uskutečnili 750 lekcí jezdeckého výcviku dětí a mládeže. Letní tábory s Banetou: návazně na jezdeckou školu pořádáme letní docházkový tábor a tábor se spaním. V letošním roce se ho zúčastnilo 32 dětí. Děti zažijí celodenní program s koňmi a psy, tvoří z přírodních materiálů, věnují se péči o zvířata, teorie atd. Přínosem je: rozvoj pohybových dovedností a motoriky dětí, rozvoj sociálních dovedností, zvýšení tělesné zdatnosti, podpora psychosociálního rozvoje, alternativa konzumního přijímání zábavy a užívání drog, tvorba pozitivního vztahu k přírodě, zdokonalení přípravy mladých jezdců. Str. 6

DŮLEŽITÉ MOMENTY A AKCE 2014 Leden - zjištěna neplánovaná březost u klisny Diany, hledáme náhradního velkého koníka na hipoterapie Březen -VELKÉ DÍKY PANU DITRTOVI. Byl nám zapůjčen náhradník za klisnu Dianu, úžasně hodný a robustní valach Lestr, přezdívaný Tonda Duben - ZAHÁJENÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROGRAMŮ, HIPOREHABILITACE, PREVENTIVNÍHO JEŽDĚNÍ DĚTÍ A JEZDECKÉ ŠKOLY BANETA Květen - slavíme úspěch v grantovém řízení s názvem ADFORS GRANT 2014, prostřednictvím kterého jsme získali finanční dar na provoz hipoterapie Červen - získali jsme záštitu a dotaci od Ministerstva zemědělství a od hejtmana Pk na Jezdecké závody, realizace jezdeckých závodů s vysokou dotací v soutěžích -získali jsme podporu od Pardubického kraje na dva environmentální programy se zvířaty, Červenec, srpen - tři turnusy docházkových táborů u koní, pravidelně se účastníme jezdeckých parkurových a drezurních závodů Listopad -UKONČENÍ HIPOREHABILITACE, zahájení zimního provozu preventivního ježdění dětí, jezdecké školy Prosinec - účastníme se s dětmi Mikulášských her na Suché, v jedné ze soutěží vítězí naše dvojice Str. 7

NAŠI ČINNOST V ROCE 2014 PODPOŘILI Všem partnerům patří velké poděkování za podporu. SAINT-GOBAIN ADFORS CZ s.r.o. Nadace ČEZ Město Litomyšl Pardubický kraj Město Svitavy Obec Janov Nadace Jedličkova ústavu Nadační fond Pomozme dětem žít lépe Ministerstvo zemědělství Ministerstvo práce a sociálních věcí Evropský sociální fond v ČR Hejtman Pardubického kraje DTP Centrum Svitavy Haly HWT s.r.o. Mateřské a rodinné centrum Krůček DTP Centrum Svitavy Veřejnost prostřednictvím veřejné sbírky a zasílání DMS Str. 8

HOSPODAŘENÍ ORGANIZACE ZA ROK 2013 Příjmy Nadační příspěvky Kč Dotace na mzdu Kč Granty, dotace Kč Sponzorské dary Kč Vlastní činnost (hipoterapie, jezdecká škola, environ. programy, preventivní ježdění dětí) Kč Dárcovské SMS6 355, 50 Kč Dárcovské příspěvky6 000 Kč Úroky 181,08 Kč Jiné ostatní výnosy 518,40 Kč Celkem ,98Kč Výdaje Nájem prostor (Světnička) Kč Náklady na jezdecké závody Kč Veterinární péče4 500 Kč Hrubé mzdy, dohody o provedení práce (lektoři, instruktoři, fyzioterapeuti, výpomoc se školkami atd.) Kč Krmení a ustájení Kč Pronájem koně na tábory a jezd. školu Kč Členské příspěvky ČHS2 000 Kč Propagační služby spojené s konáním závodů a environ. programy (grafika, fotografické práce, webové stránky, letáky, pohlednice) Kč Režijní náklady (poštovné, kopírování, kancel. Potřeby, ) 4 137,50 Kč Spotřeba materiálu (režijní materiál, závody, vitaminy, granule, akce pro děti, jezdecké potřeby) ,00Kč Telefon O Kč Ostatní náklady, sociální, daň42 998,05 Kč Vrácení příspěvku rodičům-hipo Kč Účetní služby, pojištění sdružení Kč Celkem ,55 Kč Str. 9

SPOLUPRACUJEME S Mateřské a rodinné centrum Krůček Svitavy IdeaHELP o.p.s. Mudr. Aleš Reif CPK - CHRPA Přelouč Stáj Pucher Janov Klub Hvězdička Česká Třebová Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v Litomyšli Azylový dům Svitavy Občanské sdružení hiporehabilitace Baneta Janov u Litomyšle IČO: Bank. Spojení - Česká spořitelna: /0800 Str. 10